петък, 3 март 2017 г.

Спират до утре водата за няколко улици във Велико Търново

Няколко улици във Велико Търново остават без вода до 15,00 ч. утре заради неотложен авариен ремонт. От дружеството ВиК :Йовковци" ООД. уведомяват, че водоподаването ще бъде прекъснато за живеещите и работещите в сградите и обектите на следните улици: "Велики Преслав", "Ниш", "Филип Тотьо", "Йоновка", "Бойчо войвода", "Ильо войвода", "Славянска" и част от " Н. Габровски".
"Извинявaмe ce зa пpичинeнитe нeyдoбcтвa. Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo". посочват от дружеството.

Велико Търново отбеляза тържествено Националния празник – 139-годишнината от Освобождението на България

Велико Търново тържествено отбеляза Националния празник на Република България – 139-годишнината от Освобождението на родината от османско иго. Стотици великотърновци и гости на старопрестолния град се включиха в честванията, започнали пред сградата на Общината с военен ритуал и издигане на българското национално знаме. Последва празничното слово на кмета на Старата столица Даниел Панов.

„За нас, великотърновци, както и за всички българи Трети март поражда чувство на национална гордост. Трети март е денят на българското Освобождение и на българската идентичност. Това паметно за цяла Югоизточна Европа събитие ни позволява, независимо в коя точка на света се намираме, да си отговорим на въпросите какво е да сме българи, към коя държава принадлежим, коя е културата ни, кои са нашите традиции и обичаи. Трети март ни насочва към всички онези велики дати в българската история, които ни правят горди българи, които свидетелстват за многовековната ни държавност и показват, че за нашите деди и бащи България е стояла дори пред животите им.
 Днес отдаваме дължимата почит и признание на славните и достойни мъже и жени, защитили Родината с живота си. Наш национален дълг е техните дела за България да бъдат пример на децата, младите хора и идните поколения. Защото преди да бъдем европейци и преди да бъдем част от глобалния смет, сме българи и великотърновци”, каза в словото си Даниел Панов. Кметът на Велико Търново благодари на всички, които в днешно време поддържат жив и пламенен българския дух.
„Нека заедно да работим мотото на 2017-та и на следващите години да бъде „Родолюбие“! Родолюбието не означава страх, отхвърляне и омраза към различните, загубата на човечност и потъпкването на основни човешки и граждански права. Родолюбието е способността на всички заедно да почувстваме пулса и ритъма на Отечеството. Нека следваме завета на Васил Левски, който казва: „На нашето знаме… трябва да бъдат записани само три думи: „Свобода и всекиму своето!”
 След празничното слово председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов обяви носителя на Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март” – Борислав Тодоров, петокурсник и отличник от НВУ „Васил Левски”. Кметът Даниел Панов връчи на курсант Тодоров отличието.
Бурни аплодисменти предизвика литературно-музикалната композиция „Аз съм българин”, дело на ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”, посветена на 139-годишнината от българското Освобождение. Кметът Даниел Панов удостои младите хора, както и техния учител Камелия Станчева със старопрестолни грамоти с по един трибагреник. Същите получиха и учениците от Старопрестолната професионална гимназия по икономика и ПМГ „Васил Друмев”, които дебатираха по темата за българската свобода и идентичност в залата на музей „Възраждане и Учредително събрание”. Дискусията „Памет и мисъл за Трети март” бе част от общинската образователна програма „Велико Търново – Корени и криле”.
След военния ритуал Даниел Панов, придружаван от синовете си, официалните лица, представителите на институции, сдружения, неправителствени организации, стотици великотърновци и гости на града, както и деца и ученици поднесоха венци и цветя пред паметника „Майка  България”. Кметът поведе голямо българско хоро, а силен интерес предизвика и откритата изложба на въоръжение от Руско-турската освободителна война, подредена от клуб „Традиция”.
 Снимки и информация: Община В. Търново

Велико Търново почете героите на България с едновременно полагане на цветя пред единадесет паметника

Снимка и информация: Община В. Търново
Велико Търново почете героите на България с едновременно полагане на венци и цветя пред единадесет паметника, свидетелстващи за знакови събития от родната история. Инициативата бе част от програмата на Общината за отбелязване на Националния празник и 139-годишнината от Освобождението.
В момента, в който кметът на старопрестолния град Даниел Панов и стотици великотърновци положиха венци и цветя пред паметника „Майка България”, групи от курсанти и граждани сториха същото пред знакови монументи и сгради в целия град.

Общоградската почит към героите, борили се за българската свобода и национално обединение, обхвана: Арката на генералите, паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Стамболов, Никола Пиколо и на генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, паметните плочи на загиналите във войните великотърновци и пощенски служители, Пирамидата на Независимостта, Паметника на обесените, и паметника „Велчова завера”, Паметната плоча „Възраждане и Учредително събрание”.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново