четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Програмирана е „Зелена вълна” за движението по улица „Магистрална”

Снимка и информация: Община В. Търново
Успешно бе програмирана „Зелена вълна” за автомобилния трафик по улица „Магистрална” във Велико Търново. Новата светофарна уредба, монтирана на кръстовището до Езикова гимназия, вече работи оптимално. Контролерите са синхронизирани с другите два светофара по трасето.
Екип от представители на Община Велико Търново, Агенция „Пътна инфраструктура” и сектор „Пътна полиция” анализира ефективността на новата настройка на светофарната уредба. Установено е, че при шофиране със законово определената за градски условия скорост на движение е постигнат ефектът на т.нар. „Зелена вълна”  в направления София – Варна и Варна – София.
Новият светофар бе монтиран след основния ремонт на улица „Магистрална”, финансиран от АПИ по времето на предишното правителство. По настояване на кмета на Велико Търново Даниел Панов трикилометровата отсечка бе изцяло обновена с финансиране от 3,7 милиона лева, а реконструкция претърпяха и два натоварени моста. Светофарната уредба улеснява много движещите се от улица „Славянска” към ул. „Магистрална” и работещите в складовата база, чийто изход също е част от въпросното кръстовище. 

При необходимост проектантите ще направят още по-фини настройки на контролерите.

НСОРБ настоява за незабавно размразяване на националната програма за енергийна ефективност

Снимка: Община В. Търново
Кметът на община Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов обяви, че НСОРБ настоява за незабавно размразяване на националната програма за енергийна ефективност. По думите на Панов много от общините вече имат подписани договори, чието изпълнение може да бъде затруднено.
Даниел Панов и УС на Сдружението дадоха пресконференция по повод 30-о Общо събрание на неправителствената организация. От НСОРБ искат спешна среща с министъра на регионалното развитие в служебния кабинет относно програмата за саниране.
От Сдружението ще настояват за обсъждане на трудностите за 22 общини по програмата "Региони в растеж", в частта за образователна инфраструктура. В момента тези общини не могат да подпишат договори, тъй като е необходимо наддоговаряне на финансовия ресурс.
НСОРБ отчете като успех постигнатата по-добра финансова рамка за общините през 2017 год., като увеличението на средствата за общинската администрация е с 18.7 млн.лв. / 8 на сто/. Има повишение и в останалите трансфери - за капиталови разходи - с 12 млн.лв. /8.4 на сто/, за зимно поддържане и снегопочистване - с 2.1 млн.лв. /7.5 на сто/, за обща субсидия за делегираните от държавата дейности - с 200 млн.лв. и за обща изравнителна субсидия - с 5 млн.лв.

От НСОРБ ще искат от бъдещите депутати да работят за ускоряването на децентрализацията, което включва нов закон за местните данъци и такси, разширяване на местните приходоизточници и въвеждане на новата методика за определяне на размера на такса "Битови отпадъци".  

Автобусната линия Велико Търново – Леденик – Шемшево продължава да обслужва Западната индустриална зона

Информация: Община В. Търново
Автобусната линия, която свързва Велико Търново със селата Шемшево и Леденик /№6/, продължава да обслужва Западната индустриална зона в старопрестолния град, въпреки променения маршрут. Изменението се наложи заради затворения мост над р. Янтра, намиращ по пътя Велико Търново – Шемшево. Сводът на съоръжението бе засегнат от авария.
От вчера автобусът се движи по следния начин, двупосочно: Съдебна палата – бул. „Никола Габровски” – Западна индустриална зона – улица „Козлуджа” – Западен пътен възел – главен път I-4 София – Велико Търново – с. Леденик – с. Шемшево. Влизането в промишления район се осъществява и в двете посоки.
Още вчера кметът на община Велико Търново Даниел Панов разпореди затваряне на пътя между Велико Търново и с. Шемшево, за да не възникне опасност от инциденти. Пътуващите към Шемшево, Леденик, Буковец и Керека следва да използват трасето през Западен пътен възел и главен път I-4 Велико Търново – София. В края на Западната индустриална зона на старопрестолния град, както и в източния край на с. Шемшево са поставени ограничителни пътни знаци.

През днешния ден екип от експерти и представители на различни институции, продължават да извършват огледи на засегнатия мост, за да бъде направена количествено-стойностна сметка на необходимото проектиране и на ремонтните дейности. Сезирана ще бъде и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. 

Започна миенето на улиците във Велико Търново

Започна първият етап от миенето на улиците във Велико Търново. Снощи две водоноски и служители на общинското предприятие „Зелени системи” работиха в района от кръстовището пред Съдебната палата до пресечката пред Централна поща. Измити бяха двете кръстовища и улица „Васил Левски”.
Във вечерните часове на днешния и утрешния ден миенето ще продължи по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов”, „Велчо Джамджията”, „Иван Вазов”, „Никола Пиколо”, площадните пространства пред крепостта Царевец и паметника „Велчова завера”. В тази част на града вече приключи ръчното събиране на остатъците от инертните материали, използвани при снегопочистването.
Служители на ОП „Зелени системи” ще продължат ръчно да събират остатъците от инертните материали, разпръснати при обработката на основните трафик улици към кварталите и в жилищните комплекси, докато траеха януарските и февруарски снеговалежи.

Вторият етап от миенето на улиците ще стартира в средата на следващата седмица и ще обхване целия град. Дейността ще стартира от основните квартални улици в северната и северозападната част на Велико Търново. Машини ще работят и в останалите жилищни райони. На финал повторно ще бъдат измити централните улици и кръстовища.
Дейността ще бъде извършвана във вечерните часове. Ангажирани ще бъдат общо пет водоноски.

Снимки и информация: Община В. Търново


Спират водата за голямо село край В. Търново

Спират водата във великотърновското село Шемшево, съобщават от дружеството„ВиК Йoвкoвци“ ООД. Причината е авapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa. Вoдoпoдaвaнeтo за селото ще бъде спряно до 17,00 ч., а по възможност водата ще бъде пусната по-рано.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново