петък, 17 февруари 2017 г.

Велико Търново почете паметта на Апостола Васил Левски

Снимка и информация - Община Велико Търново


Велико Търново почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски, обесен на 18 февруари 1873 година и геройски загинал в името на свободата на България и българския народ. Ученици от Основно училище „Св. Патриарх Евтимий”, заедно с актьора Кирил Ангелов разказаха за личността, живота и делото на Дякона. Пред паметника на Васил Левски те представиха литературното произведение „От Карлово до Къкрина и едно възкресение през февруари”. Кратко историческо слово произнесе директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.
След военния ритуал кметът Даниел Панов поднесе венци и цветя в знак на почит и признателност към Апостола на свободата. Същото сториха представители на различни институции, организации и неправителствени организации.
Великотърновци също засвидетелстваха уважение към личността и делото на Васил Левски. Венци и цветя пред паметника на Апостола поднесоха деца и ученици от ОУ „Димитър Благоев”, ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. ППГТ „Д-р Васил Берон” и ППМГ „Васил Друмев”, както и много граждани.

Велико Търново е домакин на национален форум за равен достъп до качествено образование

Велико Търново е домакин на национален форум за равен достъп до качествено образование. Дискусията, в която участват над 200 директори и учители от цяла България, бе открита от кмета на старопрестолния град Даниел Панов и от заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова. В срещата участват също експерти от регионални образователни институции. Инициатори са  Професионалната директорска общност за интеркултурно образование „Всеки ученик ще бъде отличник” и неправителствената организация „Амалипе”.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов приветства участниците във форума и благодари на инициаторите за избора на Велико Търново като град домакин. „Вече втора седмица в старопрестолния град, който 208 години е бил столица на България, център на духовността, просветата, културата и книжнината в Югоизточна Европа, образованието е основна тема на национални и регионални дискусии. За последното редовно избрано правителство просветата бе национален приоритет, а в централния бюджет тази година средствата за образование са с 223 милиона лева повече. Надявам се, че и за следващите правителства просветата ще бъде национална кауза”, каза в приветствените си думи Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново посочи, че изпълнителната власт, местната власт и неправителственият сектор трябва да работят заедно за осигуряване на равен достъп до качествено образование и намаляване на отпадането на деца от училище. Даниел Панов даде пример как Община Велико Търново и неправителствената организация „Амалипе” си сътрудничат успешно в тази сфера от години, като след експертни дебати са създадени различни училищни програми в подкрепа на образователната интеграция. 

„Пожелавам успех на форума, споделете добрите практики и обменяйте опит”, завърши Даниел Панов. Подарък за всички участници в националната среща е прожекцията на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.

Снимки и информация: Община В. Търново

До половин час пускат водата по няколко улици във Велико Търново

До половин час трябва да бъде възстановено водоподаването по няколко улици във Велико Търново. По-рано днес от дружеството ВиК Йoвкoвци“ ООД съобщиха, че спирането на водата за улиците: "Л. Каравелов", "Мир", "В. Благоева", "Захари Стоянов", "Хан Крум", "Славянска" и "Т. Балина" се налага заради авария.
От компанията посочиха, че водоподаването ще бъде възстановено до 12,00 ч.

Открит урок за Васил Левски събра малки и големи във великотърновската детска градина „Соня”

Открит урок за Апостола на свободата Васил Левски събра малки и големи във великотърновската детска градина „Соня”. С помощта на своеобразна видеомашина на времето малчуганите се запознаха с живота и делото на Дякона, а техните родители и гостите на събитието си припомниха историята на българския герой.
Инициативата е резултат от предложението на кмета на Велико Търново Даниел Панов за открити уроци в учебните заведения, посветени на бележити българи, изявени великотърновци и значими събития от българската история. Часът по родолюбие, посветен на Апостола на свободата, бе организиран и проведен от група „Пчелица” в детска градина Соня, която е част от Общински комитет „Васил Левски”.

Заместник-кметът на старопрестолния град Снежана Данева-Иванова бе сред гостите на открития урок. Снежана Данева-Иванова поздрави инициаторите, ръководството и възпитателите на детска градина „Соня” за патриотичния дух, в който възпитават децата.

Снимки и информация: Община В. Търново


„Сцена на вековете 2017” с единадесет заглавия, Царевец става оперна арена за два месеца

Снимка и информация: Община В. Търново
Велико Търново отново ще се превърне в център на оперното изкуство на открито. Традиционното за старопрестолния град музикално събитие „Сцена на вековете 2017” ще предложи на почитателите цели единадесет заглавия – опери, оперета, балет и мюзикъли. Официалната програма бе представена по време на Международната туристическа борса „Ваканция & Спа Експо 2017”.
Вторият летен сезон на българските оперни театри ще продължи цели два месеца – от 8 юли до 8 септември. Под открито небе и сред зидовете на крепостта Царевец ще гостуват трупите на българските оперни театри във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас. За пръв път ще участват и артистите от великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.
Съставът на Държавна опера – Бургас ще открие „Сцена на вековете“ на 8 юли с операта „Кармина Бурана“ от Карл Орф и балета „Болеро“ по музика на Равел. На 14 юли е операта „Лучия Ди Ламермур”, а постановката е дело на  Държавна опера-Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август същата трупа ще представи още две заглавия от своя репертоар – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела.
В афиша на фестивала присъстват оперите  „Мария-Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде поставена на сцена на 4 август от Държавна опера - Русе, „Манон Леско“  от  Джакомо Пучини - в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна /11 август/, „Норма“ от Белини /Бургаска опера – 19 август/ и „Травиата” на Джузепе Верди /Пловдивска опера – 28 август/.
Под звездите на Царевец публиката ще види и два от хитовите мюзикъли на ХХ век -  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна (21 юли) и  премиерното заглавие на Държавна опера-Пловдив „Коса“ (5 септември).
Трупата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще се представи с едно от най-добрите си заглавия – оперетата  „Цигански барон“ от Йохан Щраус.
Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера - Русе с „Трубадур“ от   Джузепе Верди.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново