сряда, 15 февруари 2017 г.

Успешно приключиха консултациите за секционни избирателни комисии в община Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Успешно приключиха консултациите за образуване на секционни избирателни комисии на територията на община Велико Търново, във връзка с произвеждането на 26 март на изборите за народни представители. Разговорите между политическите партии и коалиции преминаха добронамерено, в условията на конструктивен диалог и тон.
Консултациите бяха насрочени със заповед на кмета Даниел Панов и според възложените пълномощия бяха ръководени от секретаря на Община Велико Търново Мина Илиева. За малко повече от час бе постигнат консенсус по всички поставени въпроси.

Общият брой на секциите и комисиите на територията на община Велико Търново ще бъде 147.

Първомартенски базар работи във Велико Търново от днес

Снимка и информация: Община В. Търново
Своеобразен първомартенски базар работи във Велико Търново от днес. 170 са местата в обществените пространства във Велико Търново, където търговците могат да предлагат своите ръкоделия по случай Баба Марта. Локациите са определени със заповед на кмета Даниел Панов и обхващат както централната част на града, така и кварталите.
Местата за продажба на мартеници са по главните улиците „Независимост” и „Васил Левски”, около пазара и по ул. „Христо Донев” в кв. „Бузлуджа”, край търговския център в кв. „Чолаковци”, по ул. „Симеон Велики” в кв. „Колю Фичето”, в кварталите „Картала” и „Зона В”.
Физическите лица и търговците трябва да спазват разпоредбите на Наредбата за опазване на околната среда и да почистват зоните, в които извършват дейност.

Продажбата може да се осъществява до 1 март включително. По тротоарната площ пред паметника на Васил Левски масите могат да бъдат поставени на 20 февруари.

Велико Търново стана художествена столица на любовта и виното

До края на месеца Велико Търново ще е художествена столица на любовта и виното. 110 творци от четири държави са изложили своите 180 интерпретации по темата. Експозицията „Арт Розалиада 2017” се провежда под патронажа на кмета на старопрестолния град Даниел Панов и ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов.
Подбраната компилация от графики, рисунки, плакати, фотографии, арт инсталации и мултимедия е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Показани са и 22 скулптури от метал, камък, духано стъкло и синтетични форми.

Изложбата бе открита във вечерните часове на 14 февруари при особено голям интерес. Стотици бяха почитателите на изкуството, пожелали да се докоснат до посветените на виното и любовта творби. Авторите и гостите бяха поздравени от директора на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова. По традиция Община Велико Търново присъди награди за творчество.
В „Арт Розалиада” участват произведения на студенти и преподаватели от Великотърновския университет, Националната художествена академия, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Шуменски университет. Представени са също ВСУ „Любен Каравелов” и Лесотехническият университет. Свои творби представят и 22-а автори Университета в Прищина /Сърбия/, както и техни колеги от Нишкия университет, Испания и Македония.

Снимки и информация: Община В. Търново


Мият Велико Търново в навечерието на пролетта

Снимка и информация: Община В. Търново
Велико Търново ще бъде старателно измито в навечерието на пролетта. Целта е премахване на прахоляка и остатъците от инертните материали, които бяха разпръснати по улиците по време на януарските и февруарски снеговалежи. Миенето ще започне от централните улици на старопрестолния град и по график ще обхване и кварталните отсечки.
Цялата дейност трябва да приключи в рамките на месец, тъй като на 22 март Старата столица ще отбележи своя градски празник, посветен на славната победа на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница.
Подготовката на великотърновските улици за измиването им вече започна. Над 40 служители на общинското предприятие „Зелени системи” ръчно почистват остатъците от инертните материали, разпръснати по време на януарските и февруарски снеговалежи. По уличната мрежа работи и автоматизираната машина за метене.

Служителите са разпределени в екипи и по райони. Почистването започна по централните улици на старопрестолния град и ще продължи по основните отсечки във всеки квартал. Районите ще бъдат обходени няколко пъти заради по-големите количества инертни материали в сравнение със зимните месеци на миналата година. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново