вторник, 14 февруари 2017 г.

Великотърновски ученици отбелязаха популярния празник Свети Валентин с изложба, базар и любовна лотария

Ученици от Велико Търново отбелязаха популярния празник на любовта Свети Валентин с поредица от инициативи. Пред сградата на Общината младите хора подредиха изложба-базар на летящи фенери със семена от билки. Инициативата бе на клуб „Иновации и предприемачество” към Старопрестолната професионална гимназия по икономика. Благотворителен базар организираха и доброволците от Българския младежки червен кръст.
Кулминация на ученическите инициативи бе информационната акция „Любовна лотария”, дело на Градския ученически парламент, Районната здравна инспекция, Младежки дом и неправителствената организация „Амалипе”. Младежите каниха великотърновци да изтеглят билетчета с награди – валентинки, сувенири, стихотворения, послания, презервативи. Доброволците бяха поздравени от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков.

Поредицата от инициативи ще завърши край паметника на Асеневци, където ще се състои концертът „Вечер на желанията”. Изпълненията на младите и талантливи великотърновци започват в 18,30 ч.

Във Велико Търново продължават със спешните улични ремонти

Снимка и информация: Община В. Търново
Още в първия слънчев ден във Велико Търново продължиха със спешните ремонти на уличната мрежа. Изкърпени бяха рисковите участъци по булевард „България”, а в следобедните часове служителите на фирмата по пътната поддръжка работят в района на Западния пътен възел и натоварената улица „Козлуджа”. Възстановяването на нарушените настилки се извършва със студена смес.
Участъците бяха набелязани след обстоен оглед на общинска комисия, назначена от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Щом метеорологичните условия позволят, всички места допълнително ще бъдат асфалтирани. Очаква се това да се случи след средата на месец март.
Предстои изкърпване на образувалите се неравности по булевард „Никола Габровски”, в района на Западна промишлена зона и пътя към с. Шемшево, по ул. „Иларион Драгостинов” и отсечката към „Зона В” на квартал „Бузлуджа”, по улиците „Лазурна”, „Иванка Ботева”, „Стоян Коледаров”, „Пейо Яворов”, „Тодор Балина”, „Оборище” и „Рада Войвода”. Обхванати са участъци както в центъра на Велико Търново, така и в кварталите.
Констатираните на места частични нарушения на асфалтовите настилки са причинени от голямото количество сняг и работата на тежките машини при почистването на улиците. Част от дупките са резултат от ВиК-аварии, поради което кметът Даниел Панов изиска от дружеството „ВиК Йовковци” ООД да предприеме спешни действия по възстановяване на целостта на настилките.


Даниел Панов гостува в Килифарево и Лясковец за Трифон Зарезан

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов гостува в Килифарево, където по традиция се проведе традиционния ритуал по лозова резитба по случай празника Трифон Зарезан. Над 200 местни жители и гости си пожелаха годината да е здрава, успешна, а лозята – много плодородни.

Празникът започна с шествие от  централния площад „България” до Историческия музей, в чийто двор се проведе ритуалът. Веднага след благослова кметът на Велико Търново Даниел Панов хвана ножицата и заедно с председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, кмета на Килифарево Димитър Събев и ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий проф. Христо Бонджолов подрязаха лозовите клони.
Даниел Панов пожела на всички присъстващи да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават народните традиции и обичаи. „Празници като днешния са неизменна част от българската идентичност. Това е българщината. Като малък помня, как моето семейство честваше този празник и спазваше народните обичаи. Българските празници винаги са събирали хората на едно място и са ги обединявали. Нека бъдем единни, да не позволяваме политиката да ни разделя, да работим заедно населените места да стават още по-хубави”, обърна се към жителите и гостите на Килифарево Даниел Панов. Той отправи поздрави към археолозите, които също празнуват на днешния 14 февруари, както и към всички, които се чувстват влюбени.
            Даниел Панов гостува и в съседното на Велико Търново градче Лясковец, където също традиционно празнуват Трифон Зарезан с общоградско тържество и ритуал. Резитбата на лозята се проведе в една от крайградските местности.



Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново