петък, 10 февруари 2017 г.

Велико Търново е домакин на широка кръгла маса за развитието на образованието, кметът Даниел Панов откри дискусията

Снимка и информация - Община Велико Търново


Велико Търново е домакин на широка кръгла маса за развитието на просветата. Форумът „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи”, иницииран от сдружения и неправителствени организации, бе открит от кметовете на Велико Търново и столицата София Даниел Панов и Йорданка Фандъкова. Сред лекторите са представители на НПО, КНСБ, КРИБ, фондация „Ханс Зайдел”, Синдиката на българските учители, училищни директори, педагози и др.
В приветствените си думи Даниел Панов посочи, че Велико Търново е естествено средище на дискусия, поставяща образованието като държавнически стълб, основа за развитие на икономиката и повишаване на доходите.
„Нашият град от векове се е утвърдил като средище на просветата, културата и духовността в България и в Европейския югоизток. Преди повече от век великият Стефан Стамболов, роден във Велико Търново, е осъзнал, че една държава може да бъде просперираща само с развита образователна система. Затова, редом с изграждането на инфраструктурата и стопанството Стамболов поставя основните на средното и висшето образование в България. Инвестициите в просветата са с най-висока възвръщаемост и това е исторически доказана истина. Стамболов превръща България се превръща в модерна и икономически развита държава.”, обърна се към участниците във форума Даниел Панов.
Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов припомни, че последното редовно избрано българско правителство е поставило просветата е сред националните приоритети, както е видно и от новия Закон за училищно и предучилищно образование. „В Бюджет 2017 средствата за образование бяха увеличени с над 223 милиона лева, а това позволи ръст на всички учителски заплати и допълнително мотивиране на младите педагози. Надявам се, че и за следващото правителство образованието ще бъде национален приоритет и водещ фактор за икономически растеж и повишаване на доходите. Защото скоро имаше и времена, когато просветата бе натикана в ъгъла. Всички помним голямата учителска стачка през 2007 година”, каза още кметът на старата българска столица.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави Даниел Панов и екипа му в Община Велико Търново за подкрепата, която оказват на ръководствата на училища, детски градини, с педагозите и възпитателите. Председателят на СБУ Янка Такева отличи Велико Търново като пример за отлично социално партньорство между местната власт и образователния сектор.
Един от акцентите по време на срещата ще бъде поставен върху връзката между образование, местна власт и бизнес. Припомнено бе, че по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов и евродепутата Ева Майдел бе направен задълбочен анализ на пазара на труда в областта. Анкетирани бяха близо 400 работодатели, които споделиха какви кадри са им нужни за производствата. Проучването бе представено на Регионалното управление по образованието, с резултатите бяха запознати и всички директори, а образователните програми на училищата в община Велико Търново вече се изработват и според нуждите на бизнеса.


Гигантски маски на ямболската „Кукерландия“ гостуват във Велико Търново

Снимка и информация - Община Велико Търново


Пътуваща изложба „Гигантските маски на Кукерландия“ гостува от днес във Велико Търново. Експозицията е приятелски поздрав от едноименния Ямболски  маскараден фестивал към жителите и гостите на града, и може да бъде видяна пред сградата на общината в продължение на пет дни,  до 14 февруари, вторник.
Триметровите съоръжения са част от общо 18-те артистични инсталации, оформящи „Алеята на маските“ - една от основните атракции на Международния  маскараден фестивал „Кукерландия“, провеждан ежегодно в Ямбол. Те представят в стилизиран вид различни видове маски и от 2011 г. насам са неизменен символ на „Кукерландия“.
Представянето на изложбата в старопрестолния град е част от едномесечното турне на маските в различни градове на страната. Първата им изява извън Ямбол е в края на януари тази година в Перник на фестивала „Сурва“. Последното им гостуване е в Сливен. След Велико Търново пътешествието на маските продължава в градовете Бургас, Стара Загора и Хасково.
Целта на пътуващата изложба е, създавайки добро настроение, да приобщи  повече хора към каузата за съхраняване и развитие на българските фолклорни традиции. Тя е и символична покана към всички желаещи да посетят един от най-колоритните и големи фестивали у нас.
Осемнадесетото поредно издание на Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в Ямбол от 22 до 26 февруари 2017 г.



Обновиха десет къщи – паметници на културата, разположени в старата част на Велико Търново

Десет частни къщи – културни паметници, намиращи се в историческата стара част на Велико Търновопо улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов”, са с изцяло ремонтирани фасади. В напреднала фаза е обновяването на още шест сгради, разположени в същата градска зона. Строителните работи са извършени през последните няколко месеца,

Кметът Даниел Панов се срещна със собственици на ремонтирани сгради и им благодари, че са откликнали на призива му за опазване на културно-историческото наследство на Велико Търново и съвестно са изпълни предписанията на Общината. Те получиха благодарствени грамоти, връчени им от Даниел Панов.
„Старите търновски къщи и уличките са неизменна част от идентичността на нашия град. Вече имаме одобрен проект за пълно обновяване на повече 40 улици и тротоари в Старо Търново, за озеленяване и благоустрояване, а строителните работи ще бъдат финансирани по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Нека с общи усилия продължим да опазваме и съхраняваме облика на старата българска столица. Надявам се, че и останалите собственици на къщи – паметници на културата ще последват примера, който тези отговорни хора дават”, коментира Даниел Панов.
Специалистът по културно-историческо наследство арх. Румяна Брайнова сподели, че подобни по мащабите си ремонтни дейности по вековните сгради са извършвани преди повече от 30 години. „Кметът Даниел Панов доказа, че наистина милее и се грижи за визията на Стария град. Благодаря и на собствениците, които изпълниха своите отговорности”, коментира арх. Брайнова.
Специална комисия е проверила състоянието на 111 сгради частна собственост, които имат статут на недвижими културни ценности. Издадени са 55 предписания за предприемане на необходимите ремонтни или обезопасителни дейности. През пролетта ще бъдат предприети проверки относно изпълнението им. Новият Закон за културното наследство въвежда сериозни санкции за собственици, които не полагат необходимите грижи за недвижими имоти – паметници на културата. Глобите са физически лица са между 3 и 10 хиляди лева, а за юридически лица – до 30 000 лева.

Снимки и информация: Община В. Търново 

Огнеборци гасиха пожар в квартал „Света гора”, няма пострадали

Снимка и информация: Община В. Търново
Огнеборци от Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” във Велико Търново гасиха пламъци, обхванали покрива на къща в квартал „Света гора”. Пожарът възникнал на улица „Сливница” №34 в старопрестолния град, а сигнал за него е подаден около 7,00 ч.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който веднага бе уведомен за случая, изпрати на място заместник-кмета проф. Георги Камарашев за координиране дейностите на спасителния екип.
Благодарение на бързата реакция на органите на реда и службите за сигурност няма пострадали при инцидента. Възрастната жена, стопанка на къщата, е прегледана от пристигналия заедно с огнеборците екип на Спешна помощ, след което е настанена при съседи. На адреса веднага пристигнали и полицаи от РУП – В. Търново.

До обяд пожарникарите ще продължат превантивно да наблюдават мястото на инцидента и при необходимост да предприемат последващи обезопасителни действия. Първоначалните предположения са, че причина за пожара е запушване на комина на сградата.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново