понеделник, 30 януари 2017 г.

Световната банка с висока оценка за управлението на Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Организацията на Световната банка за развитие в България даде висока оценка за управлението на Велико Търново, за работата на кмета Даниел Панов и ръководената от него общинска администрация. Признанието дойде от Тони Томпсън, който е постоянен представител на финансовата институция у нас.
„Управлението на Велико Търново е отличен пример за иновации и услуги, от които ние можем да научим много”, посочва Тони Томпсън в кореспонденция до Даниел Панов. Той благодари на Панов и екипа му за успешната дискусия относно възможностите за растеж пред България през 2017 година, чийто домакин бе старопрестолният град.
Срещата се проведе в средата на януари, а организатори бяха българските представителства на Световната банка за развитие и на Европейската комисия. Представени бяха препоръките на Съвета на Европейския съюз към България, възможностите пред общините и бизнеса за финансиране на проекти чрез фондовете на Европейския съюз и механизмите на Световната банка за развитие. Тони Томпсън и Огнян Златев /ръководител на българското представителство на ЕК/ изразиха удовлетворение от сътрудничеството с Община Велико Търново.

В близко бъдеще Старата столица ще бъде домакин и на информационна среща за плана „Юнкер”. 

Над 1600 тона сняг са разчистени от улиците на Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Над 1600 тона сняг са разчистени от улици, паркинги и обществени пространства във Велико Търново. Толкова е приблизителната маса на снежните купчини, които са премахнати от различни части на града и транспортирани извън рамките му. В дейността участваха няколко фирми партньори на Община Велико Търново, които осигуриха багери, фадроми и самосвали.
Във връзка с очакваното в края на седмицата затопляне общинска комисия под ръководството на заместник-кмета проф. Георги Камарашев следи за състоянието на речните корита и хидротехнически съоръжения на територията на общината. Още преди началото на зимния сезон бяха взети мерки за осигуряване на проводимостта на реките. Близо 2 километра брегови ивици в урбанизираната зона на р. Янтра бяха почистени от наноси, премахнати бяха и изкуствени земни образувания в коритото.
Всички 18 язовира край Велико Търново и населените места, които са общинска собственост и нямат наемател или концесионер, са обезопасени. Назначен бе оператор - хидроинженер, който контролира състоянието на водоемите и прилежащата им инфраструктура, отговаря за техническата им поддръжка и експлоатация. Още в началото на зимата водоемите „Мотела”, Вятъра”, „Бинев дол” /край с. Леденик/ и „Тъмни лък” /до Дебелец/ бяха изпуснати.

Издадени са предписания на кметовете и кметските наместници, както и на наемателите и ползвателите на язовирите за следене на нивата на водите и състоянието на водоемите.

С нов кризисен център във Велико Търново ще помагат на хора в беда

Снимка и информация: Община В. Търново
Нов кризисен център ще бъде създаден във Велико Търново в подкрепа на хора в беда, съобщиха на пресконференция директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова и главният експерт Жоро Ковачев. Две иновативни къщи, всяка с капацитет от 15 места, ще бъдат изградени в квартал „Зона В”. В тях кратковременно ще бъдат настанявани пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие или престъплението трафик на хора, също мъже и жени, останали временно без дом заради бедствена ситуация – пожар, наводнение и др.
Кризисната интервенция, включително чрез работата на мобилни екипи, както и мерките за подкрепа /индивидуална, психологическа, юридическа, социално включване/ ще са с продължителност три седмици, три или шест месеца.
Проектът на Община Велико Търново „Кризисен център за лица” е заложен в интегрирания план за градско развитие и възстановяване и попада в обхвата на зоната с преобладаващ социален характер. Изграждането му е част от одобрената инвестиционна програма по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. С Управляващия орган вече е подписан договор, а осигуреният финансов ресурс е над 2,1 милиона лева. Срокът за строителството и оборудването на двете иновативни къщи е 30 месеца. В тях ще бъдат внедрени различни системи – за пречистване на водата, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори и др. Така ще се постигнат икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.
За създаването на социалната услуга в кризисния център и за първоначалното кадрово осигуряване ще бъде разработен и защитен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет.

Като нова социална услуга, подлежаща на европейско финансиране по интегрираните планове за градско развитие, Кризисният център за лица е най-гъвката възможна. Изборът на Община Велико Търново е обоснован от потребностите за различна по вида си кризисна интервенция спрямо лица от максимално широк кръг целеви групи.  

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново