петък, 20 януари 2017 г.

Над 400 000 посещения са реализирани за по-малко от година в нашия любителски сайт за обществения транспорт във Велико Търново

Снимка - Архив
www.facebook.com/gradski.transport.vt
Посещенията в нашия любителски сайт за градския транспорт във Велико Търново, вече надхвърлят 400 000. От създаването на сайта, до сега в него място намират над 800 публикации, свързани със събития във Велико Търново, фоторепортажи и др. В сайта може да откриете подробна информация за маршрутите и разписанията на градските и крайградски автобусни линии, както и на част от междуградските, в разделите: "Градски линии", "Крайградски линии", "Междуградски линии". В него място намират също и телефони за връзка с автогарите, жп гарата и БДЖ бюрото в старата столица. В сайта ще откриете най-актуална информация по отношение на обществения транспорт във Велико Търново.

Възрастен жител на балканска махала бе превозен до Велико Търново със специализирана техника

Възрастен жител на балканската махала Ивановци, намираща се до с. Мишеморков хан и на  40 километра от Велико Търново, бе превозен до общинската белодробна болница в старопресотлния град с помощта на специализирана техника. Неотложната спасителната операция бе организирана със съдействието на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и ръководството на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Успешното й изпълнение бе дело на екип от звено „Специализирани оперативни дейности” към РДПБЗН. Акцията бе координирана от заместник-кмета на общината проф. Георги Камарашев.

Възрастният Михо Георгиев живеел сам в балканската махала, до която отвежда тесен коларски път, обясни кметският наместник на с. Райковци Петьо Коев. Мъжът се разболял от бронхопневмония, което налагало бързо да бъде приет в лечебно заведение.


Спасителната акция бе организирана веднага след получаването на сигнала. С помощта на верижна машина екипът от звено „СОД” достигна по полския път до махала Ивановци. От отбивката за махалата Михо Георгиев бе закаран до общинската белодробна болница с друг автомобил, по много добре почистения главен път Гурково – Велико Търново. Близките на възрастния мъж и кметският наместник Петьо Коев благодариха на спасителите и организаторите на акцията за бързата реакция. 

Снимки и информация: Община В. Търново

Велико Търново получава първите 15,2 милиона лева по ОП „Региони в растеж”

Община Велико Търново получава първите 15,2 милиона лева безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Договорите с Управляващия орган по три от новите проекти бяха подписания от кмета Даниел Панов. В рамките на месец предстои обявяването на обществените поръчки за избор на изпълнители. Срокът за реализация на дейностите е 30 месеца от парафирането на контрактите.
Трите проекта са част от одобрената инвестиционна програма на Община Велико Търново по ОПРР 2014-2020. Те са в рамките на Процедура BG16RFOP001-1.001-009 ”Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Велико Търново”, част от Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.
Първият проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново” предвижда благоустрояване на над 40 улици и площади в старата градска част и запазване на автентичния им вид. Така историческата част на Велико Търново ще стане още по-атрактивна и достъпна за жителите и туристите. Сред включените дейности са подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, елементите на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет/, озеленяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Изградени ще бъдат и подпорни стени и канализационни съоръжения. Реконструкция ще претърпят изгледните площадки на улица „Стефан Стамболов”, площад „Съединение” и паркинга на ул. „Крайбрежна” /южно под крепостта Царевец”/. Сред дейностите е и благоустрояване на кв. „Чолаковци“. Обща стойност е 11 010 062,50 лв., от които 9 757 678 лв. за строително-монтажни работи, явяващи се 100% безвъзмездна финансова помощ.

Вторият проект „Подобряване на бизнес средата в Западна индустриална зона” е на обща стойност 2 000 000 лева, от които 1 878 928,18 лв. за инженеринг. Подобрена и обновена ще бъде съществуващата техническа инфраструктура, свързана с бизнеса. Изградени и реновирани ще бъдат кратки участъци от общинската пътна мрежа, които осигуряват достъпа до ЗПЗ. Поставени ще бъдат пътни знаци и указателни табели. Цялостното обновяване, почистване и възстановяване на градските територии цели трайно да подобри бизнес-средата и да превърне Западната промишлена зона в атрактивна местност за инвестиции.
Третият проект „Изграждане на Кризисен център за лица” е на стойност 2 169 123.77 лв., от които 1 748 462,57лв. за инженеринг, и предвижда създаване на комплекс от социални услуги за лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Те ще бъдат предоставяни за срок до 6 месеца и ще бъдат насочени към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и правно консултиране на потребителите. Сред дейностите е включена също социалнопсихологическа помощ, когато се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция.
Кризисният център ще е с капацитет от 30 места и ще бъде разположен в две сгради. Проектът включва също благоустрояване на прилежащите дворни пространства в рамките на квартал „Бузлуджа“, ул. „Драган Цончев“.

Илюстрации и информация: Община Велико Търново



Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново