четвъртък, 19 януари 2017 г.

Автобусите по линия №10 - Велико Търново - Самоводене - Първомайци - Горна Оряховица /фоторепортаж/

Автобусна линия №10 свързва Велико Търново и Горна Оряховица, като маршрутът й обхваща селата Самоводене и Първомайци. През делнични дни линията бива обслужвана от шест автобуса, които се движат през интервал от 20 минути, а през празнични дни - от четири автобуса на интервал от 30 минути.
Днес изпълнител на превозите по "десятката" е великотърновската фирма ЕТ "Надежда - Надежда Христова". По линията се движат нови и климатизирани автобуси от марките "Ман", "ВДЛ", "Отокар". Ето и снимки на превозните средства.


Otokar Vectio 250 U - произведен през 2013 г., оборудван с автоматична асансьорна уредба за превоз на трудноподвижни хора. Обслужва разписанието на т.нар. "Първа кола". 







VDL Berkhof Ambassador 200 - произведен през 2005 г., нископодов. Обслужва разписанието на т.нар. "Втора кола".









Man A21 / NL 263 - произведен през 2003 г., нископодов и с падащ борд, обслужва разписанието на т.нар. "Трета кола".








Man A21 /NL 313 - произведен през 2004 година, нископодов и с падащ борд, обслужва разписанието на т.нар. "Четвърта кола".









Otokar S140 - произведен през 2009 година, обслужва разписанието на т. нар. "Пета кола".
Man A78 LE - Lion's City EEV -произведен след 2010 г., нископодов. Обслужва разписанието на т.нар. "Шеста кола".

Министерството на туризма рекламира Старата столица в Мадрид

Снимка: Министерство на туризма
Министерството на туризма рекламира Велико Търново на международното туристическо изложение FITUR, което се провежда в Мадрид. Голям винил с изображение на крепостта Царевец и други знакови обекти, част от богатото и многообразно културно-историческото наследство на България, посрещат посетители на българския щанд.
37-о изложение FITUR е едно от най-големите световни събития в сферата на маркетинга в туризма и продължава до 22 януари. България се представя на мадридската борса с информационен щанд от 80 кв. м, разположен в зона „Европа“ (павилион 4). Той е организиран от Министерството на туризма.

От държавното учреждение посочват, че акцентите в тазгодишното представяне на България са поставени върху културния, балнео-, СПА и уелнес туризма. Набляга се върху промотирането на страната ни като целогодишна туристическа дестинация, привличаща посетители с древната си култура и хиляди археологически паметници, красивата природа и вкусната храна. Пред родния щанд младежи в народни носии раздават рекламни материали, а състав за фолклорни танци изнася по няколко представления дневно. Организирани са и дегустации на български вина и хранителни продукти.

Продължават проверките за непочистени сняг и висулки от прилежащите към сградите тротоарни площи и покривите

Снимка и информация: Община В. Търново
Собствениците, наемателите и ползвателите на жилищни и офис-сгради, търговски обекти и други недвижими имоти следва да разчистват от снега и леда прилежащата тротоарна площ. Задълженията са заложени в Наредбата за опазване на околната среда. Императивните инструкции се отнасят също за ръководителите на учреждения, стопанки и обществени организации. Проверките за изпълнението им продължават.
Същото е в сила за висулките и ледените образувания. Ако те са разположени по навесите на съответните търговски или други обекти, задължението за отстраняването им е на собствениците, наемателите или ползвателите. Премахването на висулките и снежните маси по покривите на сградите, терасите, прозорците и климатичните инсталации е отговорност на дом-съвета. Управителите на етажната собственост следва да създадат необходимата организация за отстраняването им, а при невъзможност – да потърсят съдействие от специализираните формирования на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Сигнали могат да бъдат подавани и на телефон 112.
Служители в Община Велико Търново са ангажирани с проверки за изпълнението на гореописаните задължения. Издадени са редица предписания за предприемане на действия по снегопочистването на прилежащите към сградите, стопанските и търговските обекти тротоарни площи, както и за премахването на висулки и снежни маси. При неизпълнение Наредбата за опазване на околната среда предвижда налагането на санкции в следните размери: от 100 до 1000 лева за физически лица; от 500 до 2500 лева за юридически лица.

Община Велико Търново има ангажимент да организира почистването на териториите за обществено ползване. Приоритет е поставен върху най-натоварените пешеходни алеи и стълбища, автобусните спирки, районите около здравни, социални и учебни заведения. Всеки ден над 60 служители на ОП „Зелени системи” изпълняват възложените дейности. 

Разширяват разчистената от снега улична площ във великотърновски квартали


В различни квартали на Велико Търново разширяват разчистената от снега улична площ. Снегорини, багери и верижни машини работят във вътрешността на квартал „Чолаковци”. В дейността участват и служители на общинското предприятие „Зелени системи”. Трафикът бива регулиран от екип от „Пътна полиция”, на място са и експерти от Община Велико Търново.

Все още голяма част от паркираните по улица „Бяла Бона" автомобили не са преместени, въпреки призива на кмета Даниел Панов това да бъде сторено, докато трае снегопочистването.

Снегорини работят и по улица „Трапезица” в квартал „Асенов”. Големите количества сняг, събрани на купчини в различни части на Велико Търново в процеса на снегопочистването, ще бъдат транспортирани извън рамките на града. 

Снимки и информация: Община В. Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново