сряда, 4 януари 2017 г.

Великотърновци вече могат да плащат местните данъци и такса смет

Снимка и информация: Община В. Търново
Жителите на Велико Търново и населените места от общината вече могат да заплащат местните данъци и таксата за битови отпадъци за 2017 г. Съгласно изготвената тригодишна бюджетна прогноза размерите на ставките остават без промяна и през настоящата година. Съобщения за задълженията ще бъдат изпратени в законоустановениq срок, който е до началото на март.
Вноските за местните данъци и таксата за битови отпадъци /ТБО/ могат да бъдат платени на две части - до 30 юни и до 31 октомври. При внасяне до 30 април на целия размер на данъците върху сградите и върху превозните средства има отстъпка от 5%, а за ТБО облекчението е 10%.
Без промяна остават местата, където жителите на Велико Търново и населените места могат да заплатят местните си данъци и такси: централен офис на Общинска данъчна служба, който се намира на ул. „Христо Караминков №19; изнесен център в Мол Велико Търново – ул. „Оборище №18; изнесен офис в кв. „Чолаковци” – СОУ „Владимир Комаров”, ул. „Бяла Бона №9. Плащания се приемат също на касите на „Изипей” и Банка ДСК, чрез пощенски запис и по банков път. Информация за банковите сметки може да бъде намерена на сайта на Община Велико Търново.



Велико Търново отново посреща китайската Нова година

Снимка и информация: Община В. Търново
За втори пореден път във Велико Търново ще отбележат посрещането на китайската Нова година. Това ще се случи на 14 януари в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Жителите и гостите на старопрестолния град ще бъдат зарадвани с празничен спектакъл, включващ разнообразни изпълнения – инструментални мелодии и певчески изпълнения в жанра на Съчуанската опера, традиционни танци, циркови и акробатични номера.
Входът е свободен, а съпътстващи събития ще бъдат демонстрации на източни занаяти и изложба.
За първи път настъпването на китайската Нова година бе официално чествано във Велико Търново през януари 2016 г., като досега това бе правено единствено в София и Варна. 

415 565 са посетителите на обектите и експозициите на Регионален исторически музей - гр. Велико Търново през 2016 год.



Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Информация - РИМ Велико Търново

415 565 са посетителите на обектите и експозициите на Регионален исторически музей-Велико Търново през изминалата година. 273 520 са българските туристи, а чуждестранните са 142 047. Културно-историческите забележителности на старата столица през 2016 г. са посетени от 15 817 деца до 7 години, 82 352 ученици и 21 400 студенти. Сред чужденците най-многобройни са европейците - 93 951 души, сред които 
18 415 румънци, 12 370 руснаци, 12 083 французи, 9 701 британци и 6 635 германци. Нараснал е интересът към музейните обекти на туристи от други континенти – през 2016 г. туристите от САЩ са били 25 968, азиатците  - 14 795, а австралийците – 3564.
      През 2016 г., в сравнение с 2015 г., се отчита лек спад на туристите през летните месеци. Той се свързва с Европейското първенство по футбол и олимпиадата и наблюдаваната през годините тенденция на отлив на посетители по време на големи  международни спортни форуми. Въпреки това приходите, внесени в бюджета на Велико Търново от културно-историческите обекти, са по-добри от предходни години и възлизат на над 1 500 000 лева.
       По традиция и през миналата година най-посещаваният обект е Архитектурно-музеен резерват „Царевец“, който е разгледан от 229 438 туристи. От тях 47 582 са ученици, 11 283 студенти, 10 429 деца и 69 412чужденци.
       36 439-ма са разгледалите Мултимудиен посетителски център „Царевград Търнов“, а средновековните църкви-музеи „Св. 40 мъченици“, „Св. Димитър“, „Св.Георги“ и „Св.св. Петър и Павел“ в кв. Асеноов са приели 30 982 туристи,
       В музейни обекти в Арбанаси през 2016 г. са регистрирани 32 188 туристи в църквата „Рождество Христово“, 32 049 посетители в Констанцалиевата къща и   9 265 души в църквата „Св.Архангели Гавраил и Михаил“.
       С 1 405 души са се увеличили посетителите на музей „Възраждане и Учредително събрание“ и през 2016 г. те са 11543-ма. ,Ръст на туристите се отчита в музей „Затвор“, който е посетен от 5 301 души, а туристопотокът  към Археологически резерват „Николис ад Иструм“ е нараснал близо 3 пъти и е достигнал до 8 824 души.
       6 459 са посетилите най-новия музеен обект във Велико Търново крепостта Трапезица. За по-малко от 40 дни от отварянето през миналата есен архитектурно-музейният резерват е разгледан от 1 324 деца и ученици, 353-ма студенти и още  4 636 български туристи. 

Смелчаци ще се къпят в студените води на Янтра на Богоявление

Снимка и информация: Община В. Търново
Смелчаци ще се къпят в студените води на р. Янтра на Богоявление – 6 януари. По традиция, във Велико Търново ритуалът по изваждането на кръста ще се състои край Владишкия мост, намиращ се в подножието на крепостта Царевец. Кой е най-смел, бърз и сръчен ще стане ясно малко след 11,00 ч. в петъчния ден.
Въпреки очакването мразовито време Богоявление – един от най-светлите християнски празници, ще бъде почетен подобаващо от великотърновци. Още в 9,00 ч. на 6 януари в катедралния храм „Рождество Богородично” ще бъде отслужена литургия, ще бъде извършен и тържествен богоявленски водосвет. В 10,30 ч. от площадното пространство пред църквата ще потегли литийно шествие, което ще продължи до площад „Цар Асен I”. Пред крепостта Царевец бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” ще бъде осветено, същото ще бъде сторено и със знамената на други организации и институции. В 11,00 ч. шествието ще продължи към Владишкия мост, а ритуалът по изваждането на богоявленския кръст ще започне около 11,15 ч.

Във връзка с празничната програма на 6 януари ще бъде въведена временна организация на движението. От 9,00 ч. до 12,00 ч., или до приключване на събитията, затворени за движение ще бъдат улиците „Митрополска” /в участъка от църквата „Св. Четиридесет мъченици” до площад „Цар Асен I”, ул. „Климент Охридски” и ул. „Патриарх Евтимий” /в участъка от църквата „Свети Четиридесет мъченици” до Владишкия мост/. В този район ще бъде забранено и паркирането на автомобили. 

Община Велико Търново е подготвена за очакваното влошаване на времето

Снимка и информация: Община В. Търново
Велико Търново и селищата в общината са подготвени да посрещнат очакваното в края на седмицата влошаване на времето, обилен снеговалеж и понижаване на температурите. По указания на кмета Даниел Панов заместник-кметът проф. Георги Камарашев проведе работна среща с представителите на фирмите, ангажирани с дейността по зимна поддръжка на пътната мрежа – „Нелсен Чистота” и ОП „Зелени системи”. Доуточнени са мерките и дейностите, територията на града е разпределена на райони, създаден е работен график за всички дни, в които има риск от усложнена метеорологична обстановка.
 Фирма „Нелсен Чистота” разполага с 25 машини, сред които 10 снегорина, 8 камиона за разпръскване на инертни материали, три самосвала, две фадроми и др. Служителите на общинското предприятия „Зелени системи” ще чистят тротоарите, парковете и обществените пространства с няколко роторни снегорина и райдер, пригоден за зимни условия. Фирма „Пътни строежи ВТ”, която отговаря за зимната поддръжка на общинската пътна мрежа, също разполага с необходимия брой машини и инертни материали.
След проведени разговори фирмите партньори на Община Велико Търново „Политрейд Кънстръкшън”, ЕТ „Надежда – Надежда Христова” и „Водстрой ВТ” осигуряват допълнителна техника за снегопочистване, включително малогабаритни машини за по-тесните улици, както и шофьорски състав.
Кметът Даниел Панов призова великотърновци да не паркират автомобилите си по начин, създаващ трудности при снегопочистването, да се съобразяват с метеорологичните условия и да не предприемат пътувания, ако не е наложително.

Със заповед на Даниел Панов дните 5 и 6 януари /четвъртък и петък/ са обявени за неучебни за всички училища на територията на Велико Търново и селищата в общината. Мярката е превантивна, с цел опазване на здравето на децата и учениците и мотивирана с прогнозираното влошаване на времето, застудяването и риска от остри респираторни заболявания. Детските градини и яслите ще работят без прекъсване в тези дни, по обичайните си графици.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново