сряда, 28 декември 2016 г.

Четири професионални гимназии във Велико Търново ще бъдат изцяло обновени с европейски средства

Снимка и информация - Община Велико Търново


Четири професионални гимназии във Велико Търново ще бъдат изцяло обновени с европейски средства. Това става възможно след подписания от Министерството на образованието и науката договор с Управляващия орган на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Според контракта, общо 17 професионални училища в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище ще бъдат ремонтирани до 21 юни 2019 г.
Повече от година кметът Даниел Панов води разговори с директорите на професионалните гимназии в старопрестолния град за нуждата и необходимостта от осъвременяване на учебните бази. В резултат на политиката на Община Велико Търново в подкрепа на образованието, Старата столица заема водещо място в новия проект на МОН. Общата му стойност е близо 19 милиона лева. Основната част от средствата за 17-е училища ще постъпят по ОП „Региони в растеж”, а съфинансирането от страна на държавата е в размер на малко над 2,8 милиона лева.
Във Велико Търново изцяло обновени ще бъдат материалните бази на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ , Старопрестолна гимназия по икономика, Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и Професионална гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“. Дейностите предвиждат саниране на сградите на училищата, подменяне на отоплителните и електрическите инсталации, водоснабдителната и канализационна мрежа, ремонтиране на спортните площадки и дворове. Ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания.
Обновяването на четирите гимназии има за цел да ги превърне в съвременни образователни центрове, в които ще се подготвят квалифицирани кадри. Развитието на професионалното образование, свързаността му с бизнеса, а оттам – и стимулирането на местната икономика е сред приоритетите на кмета Даниел Панов и управленския му екип.


58,7 милиона лева е проектният бюджет на Община Велико Търново за 2017 година

Снимка и информация - Община Велико Търново


58,7 милиона лева е проектната макрорамка на бюджета на Община Велико Търново за 2017 година. Стойността бе обявена по време на обществено обсъждане, а заместник-кметът Снежана Данева-Иванова и директорът на дирекция „Финанси” Мариян Маринов представиха разчетите за отделните функции и пера.
„В новия бюджет има добри новини и за гражданите, и за бизнеса. Подобрената събираемост на местните данъци и такси позволяват да запазим нивата им. Уверени сме, че раздвижването на пазара и на инвестиционната активност ще продължат”, коментира Снежана Данева-Иванова.
Тя посочи, че за 2017 г. е заложено изпълнението на общо дванадесет проекта по новите европейски програми на обща стойност от около 28 милиона лева. Още през януари предстои подписването на четири договора с Управляващия орган по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.
Обезпечаването на дейностите по тези проекти налага поемането на краткосрочен дълг, в размер на не повече от 3 милиона лева, чието изплащане ще бъде с постъпленията от съответния управляващ орган.
31 милиона лева е общата субсидия за делегирани от държавата дейности, като ръстът е с 6,75% /1,9 милиона лева/. Увеличават се средствата за образование – 8,59% , култура – 8,33%, здравеопазване – 1,48%, социално осигуряване и подпомагане - 0,89%, отбрана и сигурност – 6,84%, общи държавни служби – 8,27%. От трансфери за местни дейности се очакват още над 2 милиона лева, а целевата финансова помощ за капиталови разходи е 1,5 милиона лева /ръст с 10,5%/.
Разчетите сочат, че местните и дофинансирани от държавата дейности са в размер на 27,2 милиона лева. Прогнозирано е увеличаване на събираемостта на имуществените данъци. Заложено е понижаване и на неразплатените разходи.
„Проектният бюджет за 2017 година е реален и дори консервативен по отношение на прогнозираните приходи. Налице са резерви по отделните пера, които се надяваме, да бъдат изпълнени. Осигурена е възможност за нормално функциониране на всички системи, в рамките на обичайното и възможното. Убедени сме, че новите проекти за стратегическата инфраструктура и градската среда ще продължат да носят позитиви както за гражданите и гостите, така и за развитието на бизнеса във Велико Търново и региона”, завърши Снежана Данева-Иванова.

Финалистът на висок скок на олимпийските игри Тихомир Иванов: “Адмирации за кмета Даниел Панов, който е създал лекоатлетическа база, отговаряща на европейските стандарти“

Снимка - Община Велико Търново

 
Най-успешно представилият се български атлет в олимпийски финал в скока на височина при мъжете- Тихомир Иванов бе на подготовка във Велико Търново. В Рио де Жанейро, роденият на 11 юли 1994 г. скачач, се нареди на изключително престижното десето място във финала на тази дисциплина. До момента най-доброто класиране на роден състезател на форум под петте преплетени кръга беше на националния ни рекордьор Георги Дъков, който има 14-о място от Игрите в Барселона през 1992 г. 22-годишният Иванов, за когото това беше дебют на олимпийски игри, за втори път в Бразилия изравни личния си рекорд от 2.29 метра, като и там преодоля височината от първи опит. Той и личният му треньор Георги Гатев тренираха в продължение на две седмици в закритата писта на Спортен комплекс „Ивайло“.
„В родния ми град Плевен няма база за подготовка, нито през зимата, нито през лятото, докато тук условията позволяват да се тренира по къс клин и тениска, което за нас е напълно достатъчно. Подготовката върви добре. Доволни сме от условията, които имаме и нямаме никакви оплаквания“, коментира Тихомир Иванов.
„Колегите ми във Велико Търново са щастливи, че ползват такава добра и уредена база. Завиждам им благородно. Малко градове в страната богат да се похвалят с такива условия. Адмирации за кмета Даниел Панов, който е създал една база, отговаряща на европейските изисквания за провеждани на елитни състезания, от ранга на турнири, балканско, европейско, дори световно първенство. Избрахме Велико Търново, защото зимата е труден сезон за цялата българска атлетика. В годините останахме без гнездо, което да ни събира, както беше зала „Фестивална“. Спряхме се на Велико Търново, за да покажем, че не е необходимо да се харчат сериозни средства за тренировки зад граница, като това може да се направи и тук. Започне ли да отговаря материалната база на европейските изисквания навсякъде в страната,както е тук смятам, че нашите атлети ще ги виждаме сред най- добрите на финалите на европейски, световни и олимпийски игри. Трябва другите градове да вземат пример как са направени нещата във вашия град. Няма как да накараш едно дете да тренира, когато му е студено“, коментира Георги Гетов. Миналата година той бе Треньор №1 на Свищов, а за 2016 г. бе избран за №1 на Плевен, където е преподавател в Спортното училище.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново