четвъртък, 22 декември 2016 г.

Шишмановата баня във Велико Търново вече е възстановена

Шишмановата баня във Велико Търново, която е сред най-автентичните паметници на културата от втората половина на XIV век и късния период на Второто българско царство, вече е възстановена. Строително-консервационните приключиха, а кметът на старопрестолния град Даниел Панов посети новата туристическа забележителност и се запозна с напредъка по проекта „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“. Предстои въвеждането на Шишмановата баня в експлоатация.

Възстановяването на паметника, който се намира в старинния великотърновски квартал „Асенов”, започна с укрепване на западните зидове. Надградени са останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им.
Всички строителни дейности са извършени по модела на запазените останки и на базата на археологическите проучвания. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.
Проектът на Община Велико Търново за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност е на стойност 725 000 лева, а финансиране бе осигурено по мерките на Европейското икономическо пространство. Съгласно изискванията, за подобряване на ситуацията на ромите трудова заетост бе осигурена трайно безработни лица с непрекъснати регистрации в Бюрото по труда.

Според условията на проекта, през март 2017 г. Шишмановата баня ще стане арена на открити уроци по история. Месец по-късно там ще се проведе детски фестивал на ромската култура.
снимки и информация: Община В. Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново