петък, 18 ноември 2016 г.

Велико Търново отбелязва Деня на християнското семейство (21ви ноември) с празничен концерт



С празничен концерт на 21 ноември Велико Търново ще отбележи Деня на християнското семейство и църковния празник Въведение Богородично. На сцената в голямата зала на Общината деца и ученици ще рецитират стихове, ще пеят и танцуват. Концертът е организиран от Община Велико Търново, с подкрепата на кмета Даниел Панов и съдействието на Великотърновска Света митрополия.
Програмата започва в 17,30 ч. и включва изпълнения на малчугани от детските градини „Евгения Кисимова” и „Първи юни”, първокласници от СУ „Владимир Комаров”, възпитаници на неделното училище към православен храм „Свети Николай” и танцьори от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче”.

Инвеститори внесоха предложения за закупуване на два терена в центъра на Велико Търново



Инвеститори предлагат да закупят два терена частна общинска собственост, които се намират в централната част на Велико Търново. Офертите ще бъдат разгледани от Великотърновски общински съвет. Пазарните оценки и на двата недвижими имота са изготвени в съответствие със средните цени, при които се реализират сделки с незастроени парцели в регулация. За район „Велико Търново – център” стойностите варират между 120 и 280 евро на квадратен метър площ.
Частна компания проявява интерес към възмездното придобиване на земята, върху която е построена сградата на бинго „Глория Палас”. Предлаганата за одобрение от Великотърновски общински съвет продажба е по реда на чл. 35 /ал 3/ от Закона за общинската собственост, според който собствениците на законно построена сграда могат да изкупят земята, върху която се намира обектът, без провеждане на търг или конкурс. Парцелът е частна общинска собственост и е с площ от 369 квадратни метра. Пазарната му стойност е 154 800 лева, или 420 лева /210 евро/ за 1 кв. м. Оценката е определена от независим оценител, регистриран по съответния ред. Площта на земята е почти равна на застроената площ на сградата, която е 330 квадратни метра. Оценката не предвижда бъдещи приходи от ново строителство върху парцела.
До местния парламент е внесено и предложение за продажба чрез публичен търг на земя - частна общинска собтвеност, също намираща се в централната част на Велико Търново. За терена с площ от 712 квадратни метра е определена пазарна стойност от 354 000 лева, или 485 лева на квадратен метър /245 евро/. Така началната тръжна цена, от която ще започне наддаването, е 354 300 лева. Оценявана е земя, върху която предстои осъществяване на строителство, от което могат да бъдат реализирани приходи.


Килифарево отбеляза 200 години просветно дело

Снимка: Кметство Килифарево
Информация: Община Велико Търново
Обществеността в Килифарево отбеляза 200 години просветно дело. Почетени бяха и още две годишнини, свързани с учебния и образователен процес в градчето – 145 г. светско образование и 120 години прогимназиално обучение.
Тържеството се проведе в ОУ „Неофит Рилски”, създадено още през 1816 г. като килийно училище. Освен възпитаници на школото, в празненството участваха и изпълнители от Детска театрална група „Фъстъците” към Младежки дом – Велико Търново.
Директорът на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова поздрави от името на кмета на община Велико Търново Даниел Панов учениците, учителите и училищното ръководство, жителите и гостите на Килифарево.

 Школото „Неофит Рилски” е създадено като килийно през 1816 г. През 1826 г. е създадена първата училищна сграда. През 1870 г. училището става светско, а днес е общинско основно училище, в което се обучават ученици от 1 до 8 клас. Сформирана е и подготвителна група за деца на 5 и 6 години. Създадена е възможност за целодневно обучение и извънкласни дейности, както и условия за творческа изява. Обучават се и ученици от близките населени места, за които е осигурен безплатен транспорт.

Преасфалтират частично 3000 квадратни метра улична площ във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Около 3000 квадратни метра улична площ във Велико Търново ще бъде частично преасфалтирана. Дейностите са част от текущата поддръжка и подготовката на пътната инфраструктура в рамките на града за предстоящия зимен сезон.
Работата започна от квартал „Света гора”, където вече са обработени около 600 квадратни метра участъци от улиците „Димитър Найденов”, „Теодосий Търновски” и „Сливница”. От два дни насам техниката на фирмата изпълнител извършва частични ремонти на отсечките край спортен комплекс „Ивайло” – ул. „Тодор Балина” и ул. „Йоновка”. Ще бъдат обхванати и части от улиците „Филип Тотю”, „Ангел Кънчев” и „Ниш”. Общата площ е приблизително 320 квадратни метра.

Предстои частично преасфалтиране на участъци от основните трафик-улици във Велико Търново. Текущите ремонти ще бъдат предприети също по отсечките, разположени северно от булевард „България” и в кв. „Акация”, по пътната инфраструктура между ул. „Мармарлийска” и бул. „Никола Габровски”, както и по улиците в широкия център на града. Обхванати ще бъдат части от ул. „Арх. Г. Козарев” и ул. „Полтава” в кв. „Колю Фичето”, както и участъци от няколко улици в кварталите „Бузлуджа” и „Зона В”. Дейностите ще се извършват в зависимост от метеорологичните условия.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново