понеделник, 31 октомври 2016 г.

Съставят планове за снегопочистването на населените места в община Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
Населените места в община Велико Търново ще бъдат подготвени за настъпването на зимните условия. Вече се работи по плановете за снегопочистването на пътищата и улиците, а текущите дейности бяха обсъдени по време на разширена работна среща, ръководена от заместник-кмета на общината проф. Георги Камарашев. В разговорите участие взеха експерти от общинската администрация, кметовете на кметствата и кметските наместничества, представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

По искане на местните управници Община Велико Търново ще изпрати становище до електроразпределителното дружество, опериращо в областта за почистване на храстовидната растителност и клоните около съоръженията за пренос на ток. Съвместно с компанията „Пътни строежи ВТ” АД ще бъде променен графикът за обработване на пътя от с. Шемшево към с. Пушево при снеговалеж, като дейността на машините ще бъде съобразена с разписанието на сутрешния автобус. Фирмата отговаря за зимната поддръжка както на републиканската, така и на общинската пътна мрежа. Поискано бе при почистването на главните пътища служителите да обработват и отклоненията към населените места.

След подаден сигнал още през следващата седмица общинското предприятие „Зелени системи” ще изпрати екип, който ще работи по просветляването на пътя към с. Ветринци. Малогабаритната техника, с която предприятието разполага, ще се използва за разчистване на тесните шосета към махалите край Килифарево.


Осигурени са нужните средства и машини за зимна поддръжка на улиците в населените места. Кметовете и кметските наместници сами ще изберат места, където да бъдат депонирани необходимите инертни материали. Единствено в селата Леденик и Къпиново все още нямат решение за вътрешното почистване, като се водят разговори с представители на различни фирми.

Даниел Панов и колективът в регионалната библиотека обсъдиха бъдещото на старата градска част

Снимка и информация: Община Велико Търново
Бъдещото развитие на старата градска част на Велико Търново бе сред темите на работна среща между кмета Даниел Панов и колектива в Регионална библиотека „П. Р. Славейков”. Единият от проектите в инвестиционната програма на Общината, одобрена от Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, е за основен ремонт на сградата на културната институция, заедно с реконструкция на музей „Възраждане и Учредително събрание” и Археологически музей”. Изцяло преобразени и обновени ще бъдат площадното пространство между трите сгради, 40 улици в старата част на града, заедно с панорамните площадки за наблюдение.
Обсъдено бе и намерението библиотеката да има нова сграда в бъдещия градски център на Велико Търново, който ще се оформи върху терените на Старото военно училище. За етапната реализация на големия проект в инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж” са заложени 10,8 милиона лева.
Одобрение получи идейният проект за превръщането на бившето Сержантско училище в съвременен бизнес център, в който ще бъдат обособени площи за изложения на открито и закрито, включително и на подобни събития за книги и литература.
Срещата бе по повод Деня на народните будители, който се чества на 1 ноември. Даниел Панов пожела на екипа и на директора на РБН „П. Р. Славейков” да бъдат здрави и все толкова усърдно да се грижат за изворите на знанието и просветата – книгите. В разговора участваха и представители на Държавен архив – Велико Търново.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново