сряда, 5 октомври 2016 г.

Хиляди в Горна Оряховица остават без вода утре


Хиляди жители на Горна Оряховица остават временно без питейна вода утре /четвъртък/. Това съобщават от компанията "ВиК Йовковци" АД, която е основен хидрооператор във Великотърновска област. Причината са дейности по промивка и дезинфекция на резервоар.



Съоръжението се използва за водоподаването към централната част на Горна Оряховица и най-големия квартал в града - "Пролет". Тези райони ще бъдат без вода от 9,00 до 17,00 ч. 
От "ВиК Йовковци" се извиняват за причинените неудобства и посочват, че при възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано от посочения час. 

Във Велико Търново вече работи общностен център за деца и родители

Снимка: Община Велико Търново
Във Велико Търново заработи новият общностен център за деца и родители „Царевград”. Създаването му стана възможно след защитен проект по схема „Услуги за ранно детско развитие”, част от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Безвъзмездната финансова помощ за изпълнение на дейностите е в размер на 653 401, 29 лева, като те ще продължат до края на октомври 2018 г.
Интегрираните социални услуги за деца на възраст от 0 до 7 години и техните родители ще се предоставят в сградата на бившия пионерски дом. 30 специалисти от сферите на образованието, психологията, социалните дейности и здравеопазването ще се грижат за ранната интервенция на уврежданията и индивидуалната педагогическа подкрепа на малчуганите в нужда. Работа с родителите и здравни консултации за децата от целевата група са друга част от услугите.
75 лица с увреждания и хора на възраст над 65 години, които живеят в условията на частична или пълна невъзможност за самообслужване или в риск от социална изолация, са получили подкрепа от Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или домашна среда във Велико Търново. В това число влизат и 16 деца с трайно намалена възможност за социална адаптация.
Центърът работи от началото на юни по проекта „Подкрепа за независим живот”, защитен от Община Велико Търново по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 година. Към настоящия момент момента почасови социално-здравни услуги и психологическо консултиране се предоставят на 71 лица от целевите групи. 40 от тях ползват социалната услуга личен асистент, а останалите – домашен помощник. Общата сума на безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 499 599, 45 лева.

Кметове и експерти от Молдова се запознаха с управлението на отпадъците в община Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
Делегация от Молдова посети Велико Търново, за да се запознае с процесите по интегрираното управление на отпадъците на територията на общината. Групата от 43 кметове, политици на местно ниво и експерти в различни институции бе приета от заместник-кмета проф. Георги Камарашев. Заедно те посетиха новото регионално депо край с. Шереметя и проведоха работна среща в Община Велико Търново.
Гостите от Молдова видяха на място как функционира една от най-съвременните в България системи за управление на твърди битови отпадъци. Тя бе изградена по европейски проект за 33 милиона лева и обслужва общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица и Златарица.
По време на работната среща проф. Камарашев запозна чуждестранната делегация с историята, съвременния профил и икономиката на община Велико Търново, както и с управленската структура в местната администрация. Представена бе и подробна информация за новото регионално депо. Обсъдени бяха също въпроси, свързани с формирането на таксата за битови отпадъци, законодателството в сферата на опазването на околната среда и бъдещите инвестиции в тази област.
Гостуващата група включва кметове на общини и населени места, експерти от министерствата на околната среда и на регионалното развитие и строителството в Молдова, представители на агенции и общински предприятия, работещи в сферата на управлението на отпадъците и опазването на околната среда.

Във Велико Търново бе учредено областно сдружение на кметовете и кметските наместници

Снимка: Община Велико Търново

Във Велико Търново бе учредено областно сдружение на кметовете и кметските наместници. Новата организация ще бъде с нестопанска цел и предстои да бъде регистрирана, като в нея ще влизат представители на населени места от всички общини в региона. Целта на формацията е да работи за просперитета и бързото решаване на различни казуси на локално ниво, чрез сътрудничество с общинските администрации, Областната управа и Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.
Като председател на Управителния съвет на НСОРБ, кметът на община Велико Търново Даниел Панов адмирира създаването на новата организация и уважи учредителното й събрание. С включването на подобен тип сдружения в полза на обществото НСОРБ разширява обхвата си и засилва връзката си с населените места.
„Работете като едно цяло, без да се делите по политическа окраска. Можете да разчитате на нас. Един от най-големите успехи на Сдружението на общините е промяната в Закона за нормативните актове, според която законодателните изменения вече ще се правят задължително при условията на съгласуване с НСОРБ. Много важна за това наше искане бе подкрепата на председателя на Народното събрание в последните няколко години. Редица други закони също бяха изменени според становищата на Националното сдружение на общините”, обърна се Даниел Панов към колегите си.
Просветляването и текущите ремонти на третокласната пътна мрежа, както и методиката, по която се формират заплатите на служителите в кметствата и кметските наместничества, бяха сред темите на срещата. Гост на заседанието бе и заместник-областният управител Камен Алексиев. Даниел Панов посъветва колегите си да систематизират питанията си и да ги внесат както до НСОРБ, така и до Областната управа.
Управителният съвет на новото сдружение се състои от 17 членове, а за председател бе избран кметът на с. Ново село /община Велико Търново/ Христо Христов. Петчленен е съставът на Контролния съвет, чийто председател е кметът на с. Балван /община Велико Търново/ Недьо Георгиев.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново