понеделник, 3 октомври 2016 г.

Президентът Росен Плевнелиев разгледа възстановената крепост Трапезица във Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново
Президентът на Република България Росен Плевнелиев разгледа възстановената крепост Трапезица при посещението си във Велико Търново. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов показа на държавния глава резултатите от проекта за частична реставрация и социализация, финансиран със средства на фондация „Гейдар Алиев” – Азербайджан. Гост бе и служебният министър на образованието в правителството на проф. Георги Близнашки Румяна Коларова.
Снимка: Община Велико Търново

След като видя автентичните стенописи в реставрираната Църква №10, президентът Росен Плевнелиев посети новия Център за съвременна интерпретация на културното наследство на Трапезица. „Нека помним и знаем историята си. Само когато знаем кои сме били, ще знаем и накъде сме тръгнали. Благодаря за достойния начин, по който пазите и показвате историята ни!”, написа Росен Плевнелиев в книгата за гости.

По-рано днес Росен Плевнелиев и Даниел Панов гостуваха във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, където бе открита новата специалност за програмисти „Софтуерно инженерство”. Учебният план е разработен съвместно от преподаватели от факултета по математика и информатика и IT-компанията „Програмиста”. В словото си пред аудиторията Росен Плевнелиев благодари на Даниел Панов и екипа му, на ръководството на ВТУ и на IT-компанията за съвместните им усилия Велико Търново да е предпочитан от младите хора град за живеене, образование, реализация и предприемачество. 

Маргарита Попова удари учебната камбана във Великотърновския университет

Снимка: Община Велико Търново
Вицепрезидентът Маргарита Попова удари учебната камбана във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, където днес официално бе открита новата академична година. Заедно с ректора проф. Христо Бонджолов Попова символично постави началото на учебния процес пред повече от 1500 студенти, преподаватели и служители на ВТУ, събрали се за церемонията.
Снимка: Община Велико Търново

Тържеството се проведе пред паметника на светите братя равноапостоли Кирил и Методий, а сред гостите бяха кметът на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов, заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, председателят на Общинският съвет Венцислав Спирдонов и др. На посещение бе и делегация от Тверския университет.
Пред академичната общност ректорът проф. Бонджолов обяви, че университетът вече е разплатил 2/3 от дълговете си. Той отново изказа благодарност към правителството за осигурената финансова подкрепа. Ректорът бе категоричен, че във ВТУ се работи по европейски модел. Университетът е първият в България, който бе сертифициран по новата международна система за качество ISO: 9001/2016. За първи път в Алма-матер срещу Царевец ще обучават и 40 студенти от Виена, като те ще следват "Бизнес администрация" на немски език. Чуждестранните студенти ще са в дистанционна форма, а изпитите си ще полагат в Старата столица.

Вицепрезидентът Маргарита Попова пожела на студентите успешно да завършат висшето си образование, да създадат семейства във Велико Търново и след време техните деца също да станат възпитаници на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. „Великотърновският университет е обичан и търсен, защото създава добре подготвени кадри, достойни за всяко работно место от духовната до материалната сфера. Само с просветеност, с книгата, с науката, ще можем да направим решаваща крачка напред като нация”, подчерта Попова. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново