четвъртък, 29 септември 2016 г.

Велико Търново вече има втори мол! "Скай Център" бе официално открит

Снимка: Община Велико Търново
Велико Търново официално вече има втори градски мол. Тази вечер бе открит комплексът "Скай Център", който се намира "на пъпа" на града - точно до Съдебната палата. Лентата бе прерязана от представители на ръководството на компанията инвеститор, както и от заместник-кмета на Старата столица Снежана Данева-Иванова.

Снимка: Община Велико Търново
Сградата се отличава със своята съвременна визия и архитектура. Тя е на седем нива и разполага с два паркинга - открит и закрит. Над 30 магазина, заведения, аптека, дрогерия и хранителен супермаркет ще бъдат на разположение на великотърновци. Част от обектите вече работят с клиенти, другите ще бъдат отворени в най-скоро време.
Снимка: Община Велико Търново
Стотици великотърновци се забавляваха по време на откриването с популярните изпълнители Графа, Рафи, Део и Прея.

Улици във Велико Търново остават без ток утре/петък (30ти септември)

На 30.09.2016 г. от 12:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново - "ЗИЕНО", "Свежест", "Сърп и чук", фабрика "Деню Георгиев", БКС, "Колев", склад ЕМУ, Промишлени монтажи, Ветеринарен институт, "Симако", "Златна Панега", складове в района на фабрика "Масив", ресторант "Света гора".
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 12:30 ч. до 12:35 ч. в районите на гр. Велико Търново - кв. "Бузлуджа" – района срещу старчески дом, ЦБА, детска градина и ул. "Константин Паница" блок 4 и 5, ул. "Георги Живков" 1, 7, блок 16, 18, ул. "Деню Чоканов" 1, 2, 4, 6, 8, блок 11 и ул. "Стефан Мокрев" и Завод за телферни електродвигатели. 
На 30.09.2016 г. от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Велико Търново - ул. "Зеленка" 23, 25, 27, 29, 30, 32, 34, 36, ул. "Цанко Церковски" 2, 4, 6, 8, ул. "Асен Златаров" 1, 2, 3, 5.

Велико Търново е водещ град в новите дестинации на Министерството на туризма

Снимка: Община Велико Търново
Велико Търново е водещ град в новите културно-исторически дестинации на Министерството на туризма, съобщават от пресцентъра на Общината. Те са общо осем и бяха представени от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на престижния международен форум „16+1”. Първата среща на кметове от страните от Централна и Източна Европа и Китай се проведе в София, а делегация от Световната федерация на туристическите градове посети Велико Търново като водещ фактор в новите дестинации.
От старопрестолния град започва националният тур „Столиците и градовете на българските царе и патриарси”. Включените туристически обекти са крепостите Царевец и Трапезица, заедно с храмовете „Свети Четиридесет мъченици”, „Св. Св. Петър и Павел” и „Свети Димитър”. Дестинацията продължава към Русе и забележителностите в региона, Шумен, старите столици Плиска и Велики Преслав, Силистра и завършва във Варна.
Велико Търново със Самоводската чаршия, улица „Гурко”, музеите „Възраждане и Учредително събрание”, „Нова и най-нова история”, Сарафкината къща и цялата стара част на града е неизменна част от маршрута „Българската архитектура и занаятчийство”. В дестинацията централно място заема и архитектурният резерват Арбанаси с автентичните възрожденски къщи. Турът включва също десетки забележителности София,  Панагюрище, Копривщица, Сопот, Калофер, Шипка, Габрово, Сливен, Котел, Жеравна, Пловдив и Пещера.

„16+1” е инициатива на правителството на Китай, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ): Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония.

Общинският съвет се съгласи за споразумение между Общината и Министерството на отбраната за бившето сержантско училище

Великотърновският общински съвет даде съгласие за сключването на двустранно споразумение между Община Велико Търново и Министерството на отбраната. Съглашението касае безвъзмездното прехвърляне в полза на Общината на сградите на бившето сержантско училище и прилежащите терени, за което кметът Даниел Панов и екипът му водят разговори повече от три години.
В последното си становище министърът на отбраната Николай Ненчев посочва, че недвижимото имущество е с отпаднала необходимост и не се ползва по предназначение, като изразява положително становище за прехвърлянето на четирите имота. Ангажиментът на Община Велико Търново по споразумението ще е да ремонтира и възстанови със средства от общинския бюджет киносалона на Военния клуб в старопрестолния град. Помещението и сградата бяха засегнати при пожар през 2014 г. Реконструкцията ще струва до 500 000 лева с ДДС, като количествено-стойностната сметка тепърва ще се прецизира съвместно от Общината и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Бившето сержантско училище се намира не се ползва по предназначение повече от 15 години. Стойността на имотите, чиято площ е над 47 декара, се оценява на няколко милиона лева. Договореностите са постигнати след проведени многократни разговори между представители на Община Велико Търново, Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново