сряда, 28 септември 2016 г.

Безплатен вход за крепостта Трапезица всеки последен четвъртък от месеца

Снимка: "Градски транспорт Велико Търново
Безплатен ще е входът за крепостта Трапезица във Велико Търново всеки последен четвъртък от месеца. Това обявиха от Регионалния исторически музей в старопрестолния град. По същия начин жителите и гостите на града могат да се разходят без вход и на Царевец.

Ако в дните с безплатен достъп посетителите ползват фуникуляра, за да стигнат до Трапезица, те ще заплатят само таксата за релсовото транспортно средство, която е 10 лева в двете посоки. За хора с увреждания цената е 5 лева. 

Снимка: "Градски транспорт Велико Търново
От долната станция фуникулярът потегля в 9,00; 9,40; 10,20; 11,00; 11,40; 12,20; 13,00; 13,40; 14,20; 15,00; 15,40; 16,10. От горната станция часовете са съответно 9,40; 10,20; 11,00; 11,40; 12,20; 13,00; 13,40; 14,20; 15,00; 15,40; 16,30. Транспортното средство се движи от вторник до неделя включително, при температури между 5 и 35 градуса по Целзий. Понеделник е ден за профилактика, тогава посетителите на Трапезица ще могат да ползват само пешеходния маршрут по екопътеката.
Снимка: "Градски транспорт Велико Търново
Регионалният исторически музей предлага и екскурзоводски беседи. Туристите ще могат да се възползват, стига да направят предварителна заявка поне ден преди посещението си. Това може да стане с обаждане на телефон 0885 105 282Крепостта Трапезица е отворена за посетители всеки ден от 9,00 до 18,00 ч. Цените варират от 6 до 26 лева, в зависимост от  броя на посетителите и начина на достъп – пеша или чрез фуникуляр. 

Представят Велико Търново в Китай

Снимка: Община Велико Търново
Делегация от Световната федерация на туристическите градове гостува във Велико Търново. Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов се срещнаха със заместник-генералния секретар на организацията Ли Баочум, съветника Жао Шин и представителя на административния отдел Ву Мейкин. Посещението е във връзка с подготвяното представяне на възможностите за туризъм в старопрестолния град и общината на страниците на списание на международната организация, което се разпространява в Китай. Презентация ще бъде създадена и за интернет-платформата на Световната федерация. Нужните информационни материали ще бъдат осигурени от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”.
Разговорът засегна също теми, свързани с маркетинга на туристическите градове и инвестициите в сферата на туризма. Представителите на Световната федерация на туристическите градове споделиха, че Източна Европа и България все още не са достатъчно популярни в азиатската държава като туристически дестинации, но въпреки това Велико Търново е сред разпознаваемите градове. Те съчетаха посещението си в старопрестолния град с участието си в първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа и Китай „16+1”.

Велико Търново е част от Световната федерация на туристическите градове от 2013 г. В организацията членуват над 151 града и туристически организации от цял свят. Туристическият потенциал на града и общината е представен от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” по време на световните срещи, проведени през предходните три години. Щандовете на Велико Търново и презентациите на богатото културно-историческо наследство и възможностите за културен туризъм се радват на голяма популярност.

Продължават огледите на обновените улици и тротоари във Велико Търново

снимка: Община Велико Търново
Във Велико Търново продължават огледите на обновените през последната година улици и тротоари. В присъствието на специалисти от общинската дирекция „Строителство и устройство на територията” служители на фирмата изпълнител на проекта се запознаха с констатираните частични неизправности, които са с обща площ едва 13 квадратни метра от общо 20 000 кв. м. обновена общинска инфраструктура. Набелязани бяха конкретни мерки и още през следващите дни щетите ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя, както предвиждат гаранционните условия.
Проверката е възложена от кмета на община Велико Търново Даниел Панов. Огледите започнаха от булевардите „България” и „Никола Габровски”, където има засегната тротоарна площ около две шахти, и продължават по улиците „Стоян Коледаров”, „Драган Цончев”,, „Васил Златарски”, „Венета Ботева”, „Тодор Иванов”, „Димитър Буйнозов”, „Стоян Михайловски”.
Установено бе, че липсата на отделни павета от тротоарни участъци и на градински бордюри е причинена главно от хулигански прояви. По ул. „Стоян Коледаров” е констатирано хлътване на малка част от асфалтовата тротоарна настилка заради неуплътнена основа.

Монтираха защитна конструкция, върху която ще бъде изграден покривът над Шишмановата баня

снимка: Община Велико Търново
Монтираха защитна конструкция, върху която ще бъде изграден покрив над зидовете на Шишмановата баня във Велико Търново. Дейността е част от проекта за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност, която се намира в квартал „Асенов”, в непосредствена близост до храмовете „Св. св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски”.
Срокът за реализация на всички дейности е до 30 април 2017 г., а финансиране в размер на 725 000 лева Община Велико Търново осигури по мерките на Европейското икономическо пространство.  
Проектът „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“ започна с укрепване на западните зидове на Шишмановата баня. Консервационната намеса се изразява в моделирано надграждане на останалите стени, възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителната им височина, на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под. Като основа се ползват запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания. Предвидено е монтирането на ограда между паметника на културата и улицата, както и изграждане на стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала. Теренът около Шишмановата баня също ще бъде облагороден.
С оглед постигане на изискването за подобряване на ситуацията на ромите се предвижда да бъдат включени трайно безработни лица с непрекъсната регистрация в Бюрото по труда. Ревитализацията на обекта се предвижда да бъде постигната чрез организиране на Фестивал на ромската култура и провеждане на „открити“ уроци по история. Реализирането на проекта ще доведе както до реставриране на недвижима културна ценност, така и до нейното последващо социализиране.


Местни политици от Германия посетиха Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново
Местни политици от федерална провинция Бавария в Германия посетиха Велико Търново. Петнадесетте гости на Старата столица са със солиден политически и управленски опит. Сред тях има бивши кметове и народни представители в баварския парламент.
Делегация бе посрещната от заместник-кмета на общината проф. Георги Камарашев. Той ги запозна с историята на Велико Търново, богатото културно-историческо наследство, съвременния просперитет и икономическия профил на града общината. 
Темите на разговора бяха свързани още с местното самоуправление, икономическото развитие на общината, заетостта и ниското ниво на безработица, екологията и опазването на околната среда, процеса на саниране на многофамилните жилищни сгради. Гостите споделиха добрите си впечатления от съвременната визия на Велико Търново – туристически и университетски център, „жив” град с много млади хора, който е един от малкото в България с висока раждаемост и позитивен прираст.


Обществената трапезария във Велико Търново ще работи без прекъсване до края на годината, капацитетът на услугата е увеличен

Обществената трапезария във Велико Търново ще работи без прекъсване до края на годината, информират от дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината. Увеличен е капацитетът на услугата, която Общината осигурява в подкрепа на хората в затруднено и неравностойно положение – от 45 на 65 се увеличават потребителите, които всеки ден ще получават топъл обяд. Кухнята ще функционира в продължение на 64 работни дни – от 3 октомври до 31 декември. В дневния порцион са включени супа, основно ястие и хляб. Гарантирани са средства в размер на 9568 лева.
Услугата „Обществена трапезария” е създадена от Община Велико Търново и се изпълнява от Домашния социален патронаж в Дебелец, като за целта е сключен договор с Министерството на труда и социалната политика /МТСП/. Средствата за функционирането й до края на годината се отпускат от фонд „Социална закрила” към МТСП. И в момента кухнята работи, а финансирането й е обезпечено до 30 септември включително.
Чрез обществената трапезария се цели подобряване качеството на живот и задоволяване на потребностите от храна на хора, които по обективни причини не могат да си я осигурят сами. Потребителите ще могат да получават дневните си порции всеки ден от понеделник до петък в сградата на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, която се намира на ул. „Никола Габровски” №23. Работното време на бившата столова е от 11,00 до 13,00 ч.
Социалната услуга е достъпна за следните категории бенефициенти, всеки от които трябва да е с постоянен адрес в старопрестолния град или населените места от общината: жители без доходи и близки, които да се грижат за тях; хора и семейства, чиито доходи са по-ниски от диференцираните минимални прагове, заради което получават месечни помощи по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; самотноживеещи лица, които получават минималните видове пенсии; скитащи и бездомни хора, включително деца.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново