вторник, 27 септември 2016 г.

Част от квартал "Бузлуджа" остава без ток днес следобед


Част от най-големия великотърновски квартал "Бузлуджа" ще бъде временно без електрозахранване днес. От компанията "Енерго Про България" съобщават, че мярката ще важи между 13,00 и 16,30 ч. Така в ранния следобед без ток ще бъдат живеещите по улиците "Иларион Драгостинов", "Георги Бенковски", "Деню Чоканов", в района на супермаркет "Лиа" и Дом за стари хора "Венета Ботева. Причината е извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия.
От 9,00 до 15,00 ч. днес без ток ще бъдат село Бояновци и махала Самсиите в община Велико Търново. Спирането се налага заради извършване на неотложни ремонтни дейности.

Комисия провери обновените 20 000 кв. метра тротоари и улици във Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново
Комисия от специалисти от дирекция „Строителство и устройство на територията” в Община Велико Търново провери обновените през последната година над 20 000 квадратни мера тротоари и улици в старопрестолния град. Огледът на състоянието им бе възложен след разпореждане на кмета Даниел Панов. Проверката обхвана булевардите „България” и „Никола Габровски”, улиците „Стоян Коледаров”, „Драган Цончев”,, „Васил Златарски”, „Венета Ботева”, „Тодор Иванов”, „Димитър Буйнозов”, „Стоян Михайловски”.
Установени са частични нередности, които обхващат обща площ от около 13 квадратни метра към 20 000 квадратни метра обновена общинска инфраструктура. Липсата на отделни павета от тротоарни участъци и на градински бордюри е причинена главно от хулигански прояви. Единствено по ул. „Стоян Коледаров” е констатирано хлътване на малка част от асфалтовата тротоарна настилка заради неуплътнена основа.

Още в следващите дни ще бъде извършено отстраняване на щетите. Изпълнителите на строителните дейности вече са уведомени и ще ремонтират отделните участъци за своя сметка, както предвиждат гаранционните условия по подписаните договори. 

Млади таланти от осем държави ще пеят на търновска сцена

Снимка: Община Велико Търново
Млади таланти от осем държави ще пеят на великотърновска сцена. Над 80 изпълнители на възраст от 5 до 25 години пристигат в старопрестолния град от цяла България, Италия, Малта, Русия, Румъния, Молдова, Сърбия и Унгария. Те ще се включат в четиринадесетото издание на международния конкурс „Сребърна Янтра”, който се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов.
Надпреварата ще протече на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” от 30 септември до 2 октомври. Входът за зрители е свободен. Председател на професионалното оценяващо жури ще е доц. Алис Боварян, стана ясно по време на днешната пресконференция, дадена от директора на конкурса Румяна Начева и заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев.
Откриването ще бъде на 2 октомври от 18,30 ч., пред сградата на МДТ „Константин Кисимов”. Сред специалните гости ще бъде Лидия Исак от Молдова, която е лауреат на „Сребърна Янтра” и участва в Евровизия ‘2016.
МК „Сребърна Янтра” традиционно се подкрепя от Община Велико Търново. Със съдействието на кмета Даниел Панов подарък за всички участници и гости на музикалния форум ще бъде аудио-визуалният спекталъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”, който ще бъде излъчен на 30 септември от 22,30 ч.

В различните издания на „Сребърна Янтра” са участвали изгряващата българска звезда Християна Лоизу, която блесна в оперния фестивал „Сцена на вековете” с ролята си на Мария-Магдалена в рок-операта „Исус Христос суперзвезда”, Винченцо Кантиело /Италия/ - победител в Детската Евровизия ‘2014  и др. 

Във Велико Търново октомври става месец на спорта

Във Велико Търново октомври ще бъде месец на спорта. Това ще се случи  благодарение на традиционната есенна кампания „Движи се и победи”, която се организира от Общината, туристическо дружество „Трапезица 1902”, Младежкият дом и Районната здравна инспекция. Още за тази събота е насрочен голям общоградски поход до крайградската паркова зона „Ксилифор”, където ще проведе голям спортен празник.
Много игри и състезания ще зарадват всички, които са решили да прекарат съботния ден сред природата. Децата и по-големите ученици ще премерят сили в щафетни игри по пазене на равновесие, скачане с чували, ориентиране, стрелба с лък и др. Подготвени са също надпревари по планинско колоездене, плажен волейбол, бадминтон, шахмат, риболов, лъвски скок и др.
Кампанията „Движи се и победи” продължава на 8 и 15 октомври с туристически походи от Велико Търново до Арбанаси и Преображенския манастир. Голямата награда за участниците в есенния дял ще е велосипед, предвидени са редица поощрения за най-активните любители на спорта.
Заместник-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев призова великотърновци да се включват в спортните празници. Председателят на ТД „Трапезица” Георги Димитров благодари на Община Велико Търново за активната подкрепа и съдействие.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново