петък, 23 септември 2016 г.

Самоводската чаршия във Велико Търново оживя (СНИМКИ)

Самоводската чаршия във Велико Търново оживя. Само в следобедните часове на петъчния ден над 1000 жители и гости на старопрестолния град станаха част от изложението на занаятчии. Своеобразният фестивал „Нощ на Самоводската чаршия” пък събра на едно място художници, които рисуваха 3D-картина, студенти, които изработваха дървена пластика, улични артисти, които забавляваха децата, певци и музиканти.
И през утрешния ден посетителите ще имат възможността да се докоснат до самобитния талант на майсторите на чаршията и на занаятчии от страната. В работилниците и дюкяните ще се провеждат открити уроци.
 Самоводската чаршия е едно от най-популярните места във Велико Търново. Алеята на занаятите пази духа, традициите и романтиката на Възраждането. Днес там работят различни занаятчий­ски работилници - грънчарска, оръжейна, бакърджийска, резбарска, шекерджийница, тъкачница, иконописно ателие, фотографчийница, кафене, работилница за приготвяне на кадаиф и фурна. На разположение на туристите са много сувенирни магазини и малки художествени галерии. Всеки желаещ може да се включи в работата на някоя от работилниците и ще получи удостоверение,че е чиракувал при съответния майстор, а предмета, който е изработил, получава като подарък. 
Събитието „Нощ на Самоводската чаршия” е едно от най-популярните в културния календар на Велико Търново и се провежда за шеста поредна година.

Строеви хватки, заря и спектакълът „Царевград Търнов - Звук и светлина” събраха над 7000 жители и гости на Велико Търново пред Царевец

Снимка - Община Велико Търново


Строеви хватки на армейците от Националния военен университет „Васил Левски”, тържествена заря-проверка и аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” събраха над 7000 жители и гости на Велико Търново на площада пред Царевец. Проявите бяха кулминация на честването на 108-годишнината от обявяването на Независимостта на България.
 В словото си пред армейците, официалните гости и хилядите зрители кметът на община Велико Търново Даниел Панов припомни, че в подножието на крепостта Царевец са се случили едни от най-славните държавнически актове в историята на България. Сред тях са възобновяването на българската държавност от Петър и Асен на Димитровден 1185-та година, свикването на Учредителното събрание, положило основите на Третата българска държава. приемането на първата българска конституция, останала завинаги в историята ни като Търновска, прокламирането на 22 септември 1908 година на Независимостта на Третата българска държава.
„От векове Търново е градът, който свято пази сърцето на България. Днес всички ние се прекланяме пред светлата памет и достойнството на дейците на българското Възраждане, Освобождение и пред строителите на Третата българска държава. Помним техните завети и следваме тяхната любов, отдаденост и преданост пред България. От името на всички българи благодаря на институциите, организациите и личностите, които направиха необходимото Денят на Независимостта да заеме своето достойно и полагащо се място в празничния календар на Отечеството”, каза кметът Даниел Панов.
Културната програма във Велико Търново продължава днес и утре с Фестивал на занаятите и събитието Нощ на Самоводската чаршия. Алеята на занаятите в старопрестолния град ще оживее, а посетителите ще могат да се докоснат до самобитния талант на майсторите на чаршията и на занаятчии от страната, да видят изпълнения на улични артисти и пърформанси на фона на уникалната архитектура и автентична обстановка на Старо Търново. В съботната вечер /24 септември/ върху фасадата на галерия „Борис Денев” ще бъде излъчен уникалният 3D-мапинг спектакъл „Величието на Асеневци”, който ще може да се наблюдава от цялата стара част.

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева е новият почетен гражданин на Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Първата дама на Азербайджа и президент на фондация „Гейдар Алиев” Мехрибан Алиева е новият почетен гражданин на Велико Търново. В музей „Възраждане и Учредително събрание, навръх българската Независимост се проведе тържествената церемония по присъждане на званието. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов връчи на Мехрибан Алиева символите на почетния гражданин – знак с лента и реверна значка и диплом в тубус. Преди това да се случи, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов отново припомни взетото с пълно мнозинство решение.
Гост на церемонията бе премиерът на Република България Бойко Борисов. Присъстваха също заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, председателят на най-голямата парламентарна група и народен представител от Великотърновски регион Цветан Цветанов. Сред гостите бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, депутати, представители на различни институции, организации и сдружения.
Даниел Панов запозна аудиторията с мотивите за присъждането на високото звание - огромният принос и високата ангажираност на Мехрибан Алиева за опазването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на Велико Търново. „Като президент на фондация „Гейдар Алиев” /Азербайджан/ Мехрибан Алиева  лично се ангажира и подкрепи проекта за възстановяване и социализация на Трапезица, финансиран със средства от фондацията”, подчерта кметът.
„Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, по чиято идея започна реализацията на този проект. Той доказва непрекъснато, че милее за българщината и за опазването на културно-историческото богатство на родината”, продължи Даниел Панов, след което подари на премиера икона на Света Петка – закрилницата на Велико Търново.
Бойко Борисов отбеляза, че според него толерантността не трябва да съществува само на думи. „Нека да се опитаме да бъдем мъдри“, посочи той. „На днешния прекрасен празник няма по-добро от това да си независим, а да си зависим само от Бога и от своите приятели“, отбеляза Борисов. Мехрибан Алиева посочи, че чрез културата и образованието народите стават по-близки помежду си, а контактите между различните страни - по-достъпни.
В залата на музей „Възраждане и Учредително събрание Мехрибан Алиева бе удостоена и с титлата „Доктор Хонорис кауза” на ВТУ. Инсигниите й бяха връчени от ректора проф. Христо Бонджолов.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново