сряда, 14 септември 2016 г.

Най-известният ирански журналист посети Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново

Заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков се срещна с изпълнителния директор на Иранската информационна агенция /ИРНА/ Мохамад Ходади, който гостува в България и Велико Търново. Обсъдени бяха възможностите за туризъм в България, Великотърновския регион и Иран, както и предпоставките за двустранни отношения в сферите на културата и икономиката.
В разговора участва и генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев, по чиято инициатива Мохамад Ходади посети старопрестолния град.
Мохамад Ходади, който е и един от най-известните журналисти в Иран, сподели положителните си впечатления от Велико Търново и богатото културно-историческо наследство на града и общината. Информационната агенция на Иран /ИРНА/, чийто изпълнителен директор е гостът, е сред най-популярните в световен мащаб и заема място в топ 10 на най-посещаваните електронни медии.

Мохамад Ходади демонстрира и артистични умения в областта на калиграфията, като ръчно изписа на хартия посланието „Когато си мислиш за Бог, сърцето ти е живо”.

Десетки изложители участваха в кампанията „Подкрепяме българското”, която се проведе във Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново
Десетки изложители от Великотърновски регион и от цяла България участваха в кампанията „Подкрепяме българското”, чийто домакин днес бе старопрестолният град. Инициативата на Министерството на земеделието и храните бе подкрепена от Община Велико Търново и се провежда със съдействието на кмета Даниел Панов.
В парк „Марно поле” министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова, областният управител проф. Пенчо Пенчев и директорът на Областна дирекция „Земеделие” Йорданка Стефанова откриха изложение на родни производители. Те разгледаха разнообразната продукция, подредена в специално обособени шатри.
Своите производства представят компании, работещи в сферите на месопроизводство и месопреработка, млекопроизводство и млекопреработка, зеленчукопроизводство и овощарство, хлебопроизводство, птицевъдство, растениевъдството и др.
По-рано през днешния ден Община Велико Търново бе домакин на дискусия за състоянието, развитието на българското селско стопанство и съвременните тенденции в този процес. Форумът бе открит от земеделския министър Десислава Танева и от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова. Над 200 бяха участниците в срещата – експерти от Министерството на земеделието и храните, представители на различни институции, кметове и кметски наместници, предприемачи, земеделски производители и др.

Всички училища и детски градини във Велико Търново са готови за учебната година

Снимка: Община Велико Търново
Над половин милион лева са инвестирани през летните месеци в базите на учебните заведения, които се намират на територията на община Велико Търново и са на общинско финансиране. Ремонтните дейности са извършени в срок, а учебната година ще започне при нормални условия във всяко едно училище. Средствата са осигурени по проекти на училищата, финансирани чрез различни финансови механизми – делегирани бюджети, инвестиционна програма на Общината и др.
ОУ „Бачо Киро” ще зарадва своите най-малки ученици с нова детска площадка, която се намира в непосредствена близост до класната стая на открито. В средните училища „Емилиян Станев” и „Вела Благоева” кабинетите, класните стаи и санитарните помещения са ремонтирани. С обновена асфалтова настилка е дворът на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”.
6761 ученици ще влязат в класните стаи на училищата на общинско финансиране в община Велико Търново. Осигурени са отоплението за есенно-зимния сезон, необходимата учебна литература, няма незаети учителски практики. За пета поредна година близо 720 първолаци ще получат подаръци от името на кмета Даниел Панов – цветната и образователна книжка „Пътешествията на първокласника”.
2556 са деца в 23 детски градини, намиращи се на територията на Велико Търново и населените места от общината. 659 са малчуганите, които за първи път ще прекрачат прага на забавачките. Всички условия за отглеждане, възпитаване, обучение и социализация на децата са изпълнени. Детските градини са обезпечени по отношение на горивото за отопление. Осигурени са необходимите за децата познавателни книжки, сформирани са екипите от правоспособни и квалифицирани педагогически специалисти.
В детска градина „Ивайло” в кв. „Картала” вече се извършват необходимите дейности по газификация на сградата. Предстои същото да се случи и в детска градина „Ален мак” в кв. „Бузлуджа”. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново