вторник, 23 август 2016 г.

Населено място в община Велико Търново остава без ток утре/сряда (24ти август)

На 24.08.2016 г. от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново - с. Леденик, абонатите захранвани от ТП 1 Леденик.

Официално откриват хълм "Трапезица" в навечерието на 22ри септември. С монтирането на предпазни огради приключва социализацията на крепостта "Трапезица".



Снимка - Община Велико Търново
На финален етап са дейностите по социализацията на крепостта Трапезица, като част от процеса на включване на историческата местност сред туристическите обекти във Велико Търново. По дължината на хълма се монтират предпазни огради, които ще гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Средствата са от бюджета на Регионалния исторически музей, на който е възложено управлението и стопанисването.
Дейността е довършителна и надгражда големия проект на Министерството на културата за частична реставрация и социализация на Трапезица, който също е пред приключване, като нужното финансиране от близо 3 милиона лева бе осигурено като дарение от фондация „Гейдар Алиев” от Азербайджан.
Реставрирани са близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XII-XIV век. Оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство. Монтирано е художествено осветление на крепостта, основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието й, оформен е и паркинг.
Официалното откриване на Трапезица е планирано за навечерието на 22 септември, когато Велико Търново и България отбелязват годишнината от Независимостта. Предстои Великотърновски общински съвет да гласува присъждането на званието „Почетен гражданин” на Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която е президент на фондация „Гейдар Алиев”.

Проектират укрепване на 5,3 километра от бреговата ивица на Янтра и възстановяване на проводимостта на реката

Снимка - Община Велико Търново

Планират дейности и за коритото на р. Белица край Килифаревския манастир

Във Велико Търново започна проектиране на укрепването на над 5 километра от бреговата ивица на р. Янтра и възстановяване на проводимостта на реката. С помощта на специализирана техника се извършват геодезическо заснемане, проучване на хидрологията и хидроложките модели на реката, както и на инженерната геология. Дейностите обхващат четири критични участъка в рамките на града. Осигурено е финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.
Целта е градската среда да бъде защитена от високите води на Янтра, да бъде снижени рисковете от наводнения, разливи и причиняването на щети на сгради, имоти, стопанства, инфраструктура, детски площадки и благоустроени терени. Чрез проучването ще бъдат проектирани следните дейности: почистване на наносите и островите от тиня, пясък, баластра и земни маси, които се намират в речното легло и на дъното; премахване на храстовидната растителност; укрепване на бреговете.         
Първият участък във Велико Търново включва района около моста в индустриалната зона срещу квартал „Чолаковци” и обхваща 770 метра от всеки бряг по течението на Янтра. Втората зона за проектиране започва 100 метра преди въжения мост в кв. „Чолаковци” и продължава още 520 метра след него. Третият участък е с обща дължина от 1400 метра – обхванати са част от улица „Крайбрежна”, бреговете около стария бент и след моста в кв. „Света гора”. Четвъртата зона започва от района на бившата фабрика „Васил Мавриков”, включва Владишкия и Каменния мостове в кв. „Асенов” и пространството под главния път Русе – Велико Търново, където са тунелите. Дължината на бреговете и коритото е около 1200 метра.
Същите проектни дейности ще бъдат извършени и за коритото на р. Белица, в района около Килифаревския манастир. Ще бъдат обхванати 420 метра от десния бряг на реката, като ще се планират мерки за укрепване на земната маса и почистване на речното легло от наноси.




Над 1 300 жители на 4 села в района на Велико Търново остават без вода днес/вторник (23ти август)

ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoдната мрежа, днес 23.08.2016 г. (Вторник) от 10:00 до 20:00 часа щe бъдe спряно вoдoпoдaвaнeтo зa  с. Балван, с. Ветринци, с. Емен и с. Ново село, а от 9:00 до 17:00 ще бъде спряно водоподаването за промишлена зона гр. Дебелец.
Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново