събота, 30 юли 2016 г.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с жители на квартал „Чолаковци” във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново
Снимка - Община Велико Търново

Даниел Панов показа на Бойко Борисов как върви реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В квартал „Чолаковци” местните жители от улица „Бяла Бона №15 посрещнаха сърдечно премиера и кмета пред саниран с безъзмездна финансова помощ панелен блок. Великотърновци бяха категорични, че не са се подвели по внушенията за Националната програма, налагани от представители на определени политически сили, и днес са много доволни от крайния резултат. В жилищната сграда са обновени 36 апартамента от входовете А и Б, като стойността на ремонтните дейности е за 715 000 лв.
Общо 42 сдружения на собственици на жилищни сгради са регистрирани във Велико Търново от началото на действие на новата национална програма. С 18 от тях са сключени тристранни договори за целево финансиране по Национална програма за енергийна ефективност. По осем от блоковете се работи.
„В момента имаме 4000 санирани блока, 100% държавна помощ е това. В другите държави хората или общините участват с някакъв процент във финансирането, заяви премиерът Борисов в квартал „Чолаковци”. Министър-председателят посочи, че за  този месец са събрани с около 200 млн. лв. повече спрямо предходния юли допълнително в бюджета от борбата с контрабандата. „Ако не разклатим държавата по някакъв начин, по 1 млрд. на година ще отива за хората под формата на саниране“, завърши Бойко Борисов. 



Премиерът Бойко Борисов разгледа реновираната улица „Магистрална” във Велико Търново. Светофарната уредба до Езикова гимназия е вече монтирана.

Снимка - Община Велико Търново


Правителството изпълнява всички ангажименти, поети към Старата столица

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов разгледа реновираната улица „Магистрална” във Велико Търново, воден от кмета Даниел Панов. Трикилометровата отсечка, която е част от главен път I-4 София – Търговище, бе изцяло ремонтирана с 3,7 милиона лева, осигурени по програма „Транзитни пътища V” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С резултатите от проекта се запознаха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам-регионалният министър Николай Нанков, както и представители на Агенция „Пътна инфраструктура”.
По време на огледа кметът Даниел Панов благодари на Бойко Борисов, че правителството изпълнява всички ангажименти, които е поело към Велико Търново. „Ремонтът стартира на 12 април и по договор трябваше да завърши на 1 август, но изискахме от строителя да работи при пълна мобилизация и той успя да завърши обекта по-рано от предвиденото. Предсрочното приключване на ремонтните дейности значително облекчи движението в участъка през активния летен сезон”, коментира министър-председателят Бойко Борисов.
Улица „Магистрална” е с подсилена основа, нова асфалтова настилка, подменени тротоарни конзоли, нови парапети и предпазни огради. Монтирана е светофарна уредба в района на Езикова гимназия, поставени са и 33 пилони със знамената на Европейския съюз, държавите членки, България и Велико Търново. Реконструкция бе направена и на две мостови съоръжения, като изцяло е подновена хидроизолацията им.

Премиерът Бойко Борисов, кметът Даниел Панов и министърът Ивелина Василева откриха Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци. В новото депо, което обслужва шест общини, са вложени 33,2 милиона лева.

Снимка - Община Велико Търново


Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, кметът на община Велико Търново Даниел Панов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева официално откриха Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци. Новото депо бе изградено по европейски проект и е на стойност 33,2 милиона лева. То обслужва шест общини – Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Лясковец, Стражица и Златарица. Основната част от финансирането е осигурена от оперативна програма „Околна среда” 2007-2013. Съфинансирането се поема от републиканския бюджет и от шестте общини, които са обединени в сдружение „За чисти селища”.
След кратък благослов и водосвет кметът Даниел Панов като символичен домакин представи накратко ползите от реализацията на проекта – новата система, която заема площ от 165 разполага със съоръжения и инсталации от съвременно поколение, които приемат, сепарират, преработват и депонират отпадъците на 170 000 жители. „Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, на правителството и на всички, които имат принос в реализирането на този важен за целия регион проект”, каза Даниел Панов.
„Това е една огромна помощ от държавата и Европейския съюз, която дава възможност за по-голяма чистота на реките, въздуха и най-вече за по-доброто здраве на хората в този прекрасен регион, в който се разраства и туризмът.  Новото депо разполага с инсталации за неопасни отпадъци, компостиране и сепариране”, подчерта премиерът Бойко Борисов. Той поздрави кметовете на шестте общини за обединените усилия за реализация на инвестицията от 33,2 милиона лева.
Системата за управление на отпадъците отговаря на съвременните европейски практики, като е изграден пълен цикъл за обработка на сметта и са включени всички възможни сепаратори. Проектът за депото е създаден изцяло наново в края на 2013 г., в партньорство между шестте общини и с водещата роля на Община Велико Търново. Одобрен е в началото на 2014 г., а по реализацията са работили общо 12 изпълнители.
Сред гостите на официалното откриване бяха също областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, кметове от региона, общински съветници от старопрестолния град и съседните общини. Присъстваха също ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, представители на изпълнителите на проекта и на различни институции.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново