сряда, 27 юли 2016 г.

Николопис ад Иструм посреща първия римски фестивал "Нике - Играта и Победата" (Програма)

Колаж - Организатори


Програма на първия римски фестивал "Нике - Играта и Победата"

 
Събота 13 август

9,00-10,00 ч. Северна порта
Обща беседа за историята и проучванията в Никополис ад Иструм
10,00 ч. Северна порта
Откриване на фестивала. Встъпителни думи за историята на града и приветствие към участници и гости. Официални поздравления.
10,30 ч. Кардомаксимус (от северната порта до форума).
Отваряне на улицата на занаятите и търговията.
Монетосечене, ювелирство, грънчарство, пазар на животни.
Източен и южен вход на форума - Дегустация на римска кухня
11,00 ч. Източен и южен вход на форума
Демонстрация на римска медицина
11,30-12,30 ч.
Демонстрации в лагерите на римляни и варвари.
Построения, оръжия и др.
Стрелба с лък и метателни машини.
12,30 ч. Форум
Антична мода – демонстрация на женски и мъжки костюми. Конкурс за най-оригинален костюм на посетител на фестивала.
13,00 ч. Форум
Марш на легиона през Никополис
13,15 ч. Форум
Битка на легиона с варварите 
13,40 ч. Южно от форума, в портика на улицата
Пазар на роби
14,00 ч. Форум
Гладиаторски битки
14,40 ч. Форум
Римски театър
15,00 ч. Форум
Римска сватба
16,00 ч. Северна порта
Беседа за Никополис ад Иструм
17,00 ч. Северна порта
Беседа за Никополис ад Иструм
15,15-17,30 ч.
Възможност за почивка, самостоятелно разглеждане на лагерите, на занаятчийския пазар и на археологическия обект.
17,30 ч. Легионен лагер
Демонстрации на построения, оръжия и структура на легиона.
18,10 ч. Тракийски лагер
Демонстрация на тракийски ритуал и пир
19,00 ч. Северна порта
Закриване на фестивала.

Общинска комисия набеляза мерки за отстраняване на пропадане на настилката край паметника на Асеневци

Снимка - Община Велико Търново


Комисия с председател заместник-кмета на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков набеляза мерки за отстраняване на частичното пропадане на участък от настилката край паметника на Асеневци във Велико Търново. Веднага след подаването на сигнал за засегнатия паваж кметът на старопрестолния град Даниел Панов издаде заповед, с която сформира групата от квалифицирани експерти.
Още тази сутрин членовете на общинската комисията и заместник-кметът Ганчо Карабаджаков огледаха на място терена край монумента. Подробно бяха анализирани оригиналният проект и чертежите, използвани при строителството на емблематичния за Велико Търново паметник.
Констатиран бе проблем с отводняването на участък от настилката, чиято площ е около 20 квадратни метра. По всяка вероятност това причината за частичното пропадане на паважа.
Набелязани бяха и първите мерки за отстраняване на проблема, които ще бъдат предприети в кратки срокове. Те предвиждат проверка на състоянието на отводнителната мрежа, почистване на шахтите и пренареждане на паважа, с цел възстановяване на засегнатия участък.

Във Велико Търново бе открит детски футболен турнир в памет на Трифон Иванов

Снимка - Община Велико Търново


Надпреварата ще стане международна

Във Велико Търново бе открит детски футболен турнир в памет на почетния гражданин и легенда на великотърновския и български футбол Трифон Иванов. В надпреварата участват отбори набор ‘2005 от цяла България. За купата се борят тимовете на Етър ВТ /Велико Търново/, Лудогорец /Разград/, Ботев /Пловдив/, Нефтохимик /Бургас/, Локомотив /Горна Оряховица/ и ЦСКА /София/.
Турнирът бе открит от заместник-кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, областния управител проф. Пенчо Пенчев и председателя на Зоналния съвет на БФС Бончо Генчев. Директорът на общинското предприятие „Спортни имоти и прояви” Петко Павлов припомни, че спортното събитие е било сред мечтите на Трифон Иванов. В деня на поклонението пред тленните останки на железния защитник кметът Даниел Панов обеща, че турнирът ще стане факт. Бончо Генчев обяви, че надпреварата вече е включена в календара на БФС и още от следващата година ще бъде с международен характер.
„Щастлив съм от факта, че  с обединени усилия успяваме да сбъднем мечтата на почетния гражданин на Велико Търново и един от най-сърцатите български футболисти Трифон Иванов. Надяваме се, че младите футболисти ще поемат по неговия спортен път и ще прославят България. Феърплей и на добър час”, каза по време на откриването заместник-кметът проф. Георги Камарашев.
Турнирът „Трифон Иванов” започна с мачовете Етър ВТ – Нефтохимик и Локомотив /Горна Оряховица/ - Лудогорец /Разград/. Сред гостите бяха още общинските съветници от Велико Търново Гергана Евтимова, Георги Недев и проф. Михаил Харалампиев, както и кметовете на Горна Оряховица и Павликени инж. Добромир Добрев и инж. Емануил Манолов. Финалът на надпреварата е утре.

11 улици във Велико Търново остават без вода днес/сряда (27ми юли)

„ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днec 27.07.2016 г. (Сряда) до 15:00 ч. щe бъдe cпpянo вoдoпoдaвaнeтo за следните улици в гр. В. Търново: Момина крепост, Тракия, Мизия, Славянска, Стара планина, 3-ти март, Мармарлийска № 20, 22 и 24, Росица, Клокотница, Искър и Средна гора.

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново