четвъртък, 21 юли 2016 г.

Част на Велико Търново остава без ток утре/петък (22ри юли)

На 22.07.2016 г. от 08:30 ч. до 08:45 ч. и от 16:00 ч. до 16:15 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр.Велико Търново – сервиз "Фолцваген", сервиз "Тойота", сервиз "Форд", сервиз "Рено-Нисан", бензиностанция "Газпром" и автосервиз в района, "Елмарк", "Евромаркет", фирма за каменни облицовки, "Кредо", фирмите в района на СБА, вилна зона Козлуджа.

Училищата на общинско финансиране във Велико Търново и населените места посрещат новата учебна година с 6761 ученици



Училищата на общинско финансиране във Велико Търново и населените места в общината посрещат новата учебна 2016/2017 година с 6761 ученици в 322 паралелки. В това число не влизат възпитаниците на професионалните гимназии /бившите техникуми/, които са на държавно финансиране.
Класовете са в тринадесет основни, четири средни, три профилирани и едно специализирано училища на общинско финансиране. 60 са маломерните паралелки, а двадесет – слетите.
Пет от основните училища са във Велико Търново, а останалите осем – в населените места от общината. Те запазват имената на патроните си. Новият Закон за предучилищното и училищно образование въвежда промени за средните общообразователни училища, като по статут те стават средни. Учебните заведения „Емилиян Станев”, „Вела Благоева”, „Владимир Комаров” и „Георги С. Раковски” също запазват имената на патроните си. Със сегашните си наименования остават и профилираните Езикова гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров”, Природо-математическа гимназия „Васил Друмев” и Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”.
Спортното училище придобива статут на специализирано, а Помощното училище „Св. Теодосий Търновски” става Център за специална образователна подкрепа с държавно финансиране. Общинският детски комплекс ще работи като Център за подкрепа на личностното развитие, а Ресурсният център ще бъде Център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование.

На финален етап е процесът по социализацията на крепост "Трапезица" във Велико Търново


Снимка - Община Велико Търново

Във Велико Търново продължава социализацията на крепостта Трапезица, като част от процеса на включване на историческата местност сред туристическите обекти в старопрестолния град. На финален етап е реализацията на проекта на Министерството на културата, който се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Хейдар Алиев” от Азербайджан в размер на близо 3 милиона лева. Реставрирани са част от северната крепостна стена, три средновековни църкви, оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство.
Предстои поставянето на огради по целия хълм. Целта е да се гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Дейността не бе сред включените в проекта, който се финансира от азербайджанската фондация. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Регионалния исторически музей във Велико Търново, под чието управление и стопанисване се намира Трапезица. Ще бъде осигурено финансиране и за консервация на част от западната крепостна стена, като част от цялостната подготовка на историческия хълм за предстоящото посрещане на туристи.
С решение на Министерски съвет Община Велико Търново получи за управление и стопанисване крепостта Трапезица, която е изключителна държавна собственост. По компетентност тази дейност е възложена на Регионалния исторически музей след решение на Великотърновски общински съвет.
Експертният екип на кмета Даниел Панов в общинската администрация работи по нови проекти за реставрация и продължаваща социализация на крепостите Царевец, Трапезица и църквите в квартал „Асенов”. Процесът е част от цялостната концепция за развитие на културния туризъм, обогатяване на туристическия продукт и удължаване на туристическия сезон. За финансиране ще се кандидатства по съответната приоритетна ос, част от оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Средства ще могат да получат обекти, които са паметници на културата с национално и световно значение.

Част на Велико Търново и населено място в община Велико Търново, остават без вода днес/четвъртък (21ви юли)

„ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днec 21.07.2016 г. (Четвъртък) от 09:00 до 17:00 ч. щe бъдe cпpянo вoдoпoдaвaнeтo за източната част на улица Козлуджа и района на бившето МТС.
„ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днec 21.07.2016 г. (Четвъртък) от 10:00 до 16:00 ч. щe бъдe cпpянo вoдoпoдaвaнeтo за с. Шемшево.

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново