вторник, 12 юли 2016 г.

Във Велико Търново почистват близо километър брегова ивица на р. Янтра

Снимка - Община Велико Търново


Във Велико Търново почистват близо километър от бреговата ивица на р. Янтра. По инициатива на кмета Даниел Панов дейността е възложена от Общината след проведена обществена поръчка. Средствата са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Със специализирана техника се работи в два участъка. Първата зона е в кв. „Дълга лъка” и включва двата бряга около и под моста до южния вход на града, който е част от международния път Велико Търново – Гурково. Във втория участък влизат двата бряга на Янтра в района до квартал „Чолаковци”.
Около южния вход на старопрестолния град се почиства терен с дължина над 400 линейни метра и ширина между 15 и 30 метра. Над 400 метра брегове са включени във втория участък, където р. Белица се влива в р. Янтра. Оформени са временни пътища, по които машините имат достъп до речната ивицата, създадени са и временни депа за наносите.
Дейностите включват изгребване на наносните маси, депонирането и извозването им. Изкоренена е и храстовидната растителност непосредствено до бреговете и от руслото на реката. Цялостно се почистват и подходите към бреговата ивица и колоните на двата моста. Премахнати ще бъдат и изкуствените рампи и малки острови, които затрудняват отичането на водата и са предпоставка за изкуствено повишаване на нивото на реката при пълноводие.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново