четвъртък, 7 юли 2016 г.

Част на Велико Търново остава без ток утре/петък (8ми юли)

На 08.07.2016 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: Военен университет "Васил Левски", ул."Д. Буйнозов" 19, Бензиностанция "Булмекс", автомивка "Лукс", Парк ВНВУ.

Кметът Даниел Панов откри първия етап от създаването на нов плувен комплекс във Велико Търново. Възстановеният басейн се намира до спортна зала „Сава Величков”.

Снимка - Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов откри първия етап от създаването на нов плувен комплекс, който от утре ще радва жителите и гостите на старопрестолния град. Възстановеният открит басейн се намира до спортна зала „Сава Величков”. Инвеститори са великотърновските млади предприемачи Мариян и Валерия Димитрови, с които преди година Общината сключи договор за наем на общинския обект. Семейство Димитрови изпълниха поетия ангажимент и в срок реализираха първия етап от заявеното им инвестиционно намерение.
Снимка - Община Велико Търново
Новият плувен басейн е с обем от 250 кубически метра вода. Разполага със съвременна пречистваща система с няколко филтъра, чийто дебит е 350 куб. м. Към басейна е обособена и детска част. В пространството около него са разположени 300 места, всяко от които разполага с шезлонг и чадър. Изцяло са подменени мозайката и настилката, оформен е детски кът, създадено е и игрище за плажен волейбол. Оборудвани са специализиран лекарски кабинет и фитнес зала.
Снимка - Община Велико Търново
„Щастлив съм, че плувният комплекс отново ще бъде място, в което ще кипи живот. Благодаря на тези млади великотърновци за тяхната смелост, воля, предприемчивост и находчивост. Спомням си как през миналата година Мариян Димитров дойде по време на един приемен ден и ме запозна с предложението. Изключително се радвам, че година по-късно откритият басейн вече е готов. Всички чакаме с нетърпение реализацията на втората фаза, която включва вътрешния спортен басейн. Сигурен съм, че в него ще тренират бъдещите шампиони на Велико Търново”, каза кметът Даниел Панов по време на откриването. „Сред гостите днес не виждам и онези доброжелатели, които преди няколко месеца използваха мястото за черен пиар. Нека посетят комплекса и видят резултатите”, продължи Даниел Панов.
Вторият етап от инвестиционното намерение предвижда ремонт на вътрешния спортен басейн, който се намира в зала „Сава Величков”. Той е с размери 25 на 12 метра и е подходящ за спортни състезания. Очаква се дейностите да започнат още през есента.  



Велико Търново отбеляза 139 години от своето Освобождение

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов припомни колко важен е 7 юли за Третата българска държава

Велико Търново отбеляза 139 години от Освобождението. На 7 юли 1877 г. войските на генерал Гурко и българските герои опълченци отхвърлят близо петвековното османско владичество, а историческата столица на България отново е свободна. С празничното си слово кметът Даниел Панов припомни колко значим е този акт за последващото възстановяване на българската държава. Той подчерта, че пътят към свободата е отвоюван от великотърновци с множество въстания и бунтове, а 7 юли символизира надеждите, мечтите и стремежите на поколения българи Отечеството отново да бъде част от картата на Европа.
„Неописуем възторг обхваща всички граждани на Старата столица. Войските, начело на които е генерал Гурко, са приветствани сърдечно с море от цветя, знамена и пъстри черги по балконите и дори по покривите на къщите. Опиянението от свободата кара хиляди хора да се прегръщат от радост по улиците, дори да са непознати. Освобождението на Търново поставя началото на един забележителен политически, държавнически и духовен процес, който води до възстановяването на Третата българска държава. Огромна и водеща е ролята на Старата столица в строителството на Нова България, в утвърждаването на българската духовност и идентичност. Великотърновци доказват, че българският народ свято и ревностно пази своите традиции, но в същото време принадлежи на европейската култура и цивилизация”, каза в словото си Даниел Панов.
С думите си кметът припомни, че Търново е център на най-важните държавнически събития след Освобождението на България – провеждането на Учредителното събрание и няколко велики народни събрания, приемането на Търновската конституция, прокламирането на Независимостта. „Вечна слава и дълбок поклон пред героите, дали животите си за свободата на Велико Търново и България”, завърши Даниел Панов.
С военен ритуал венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени пред бюста на генерал Гурко, паметната плоча на загиналите за свободата на България, намираща се пред Военния клуб и пред паметника Майка България. Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Пенчо Пенчев, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов. Присъстваха също вицеконсулът на Руската федерация Алим Жаманов, общински съветници от старата столица, представители на различни институции, университети и училища, жители и гости на старопрестолния град.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново