четвъртък, 23 юни 2016 г.

15 улици във Велико Търново остават без ток утре/петък (24ти юни)

На 24.06.2016 г. от 12:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: Съдебна палата - В. Търново, ул. "К. Гайтанджията", ул. "Поборническа", ул. "Акация", ул. "Ц. Церковски", ул. "Чавдар Войвода", ул. "Възрожденска" №2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, ул. "Т. Балина", ул. "България" № от 13 до 21, ул."Л. Каравелов" от №48 до 52 и от 87 до 91, ул. "Мир", ул. "Хан Крум", ул. "В. Благоева", ул. "Славянска" 2 и 2a, ул. "Черни Връх" 78, "Мебелна къща" и магазин "Форнети" на ул. "Славянска", ОП "Спортни имоти и прояви" ул. Филип Тотю №18, захранването на Интерхотел Велико Търново АД от ВС Базово училище. 
На 24.06.2016 г. от 09:00 ч. до 09:05 ч. и от 15:30 ч. до 15:40 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново -с. Миндя, с. Пчелище и с. Къпиново.
На 24.06.2016 г. от 09:00 ч. до 15:30 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново - с. Церова кория.

Изтичане на газ стресна жителите на Велико Търново

Изтичане на газ стресна великотърновци. Изтичането се е получило при товаро-разтоварителни дейности на газстанция в района на Западна промишлена зона. Временно районът е отцепен от гражданска защита, а няколко пожарни коли се борят с извънредното положение. Благодарение на бързата реакция на службите за сигурност, до по-сериозен инцидент не се е стигнало. Цистерната вече е охладена. Движението към великотърновските села Шемшево и Леденик ще бъде възстановено възможно най-скоро.

Велико Търново става център на изнесена структура за паметниците на културата

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов благодари за широката подкрепа

Велико Търново ще бъде център на една от шестте изнесени структури, които ще отговарят за паметниците на културата от местно значение. Това предвиждат приетите на второ четене в Народното събрание изменения в Закона за културното наследство. Новите звена ще разполагат с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН, що се касае до проектите за ремонт на покриви и фасади на сгради, които са част от групови ансамбли или са паметници на културата с местно значение.
            Кметът на старопрестолния град Даниел Панов благодари за широката подкрепа на предложението за нормативни промени. След консултации с Националното сдружение на общините в Република България то бе внесено в парламента от група народни представители, сред които са Красимир Велчев и Евгени Стоев, представляващ старопрестолния град и областта. Измененията в ЗКН бяха приети с активната подкрепа на председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, който също представлява Великотърновски регион в Народното събрание, както и на останалите депутати от района.  
Освен повечето права, общините и кметовете ще имат и много повече задължения и строги отговорности при опазването на културното наследство, подчерта Даниел Панов и посочи, че във Велико Търново има цяла школа от архитекти и специалисти, които познават в детайли материята и особеностите на всеки един паметник на културата.
Усилията на кмета Даниел Панов и екипа му за облекчаване на процедурите са от години. През 2013 г. във Велико Търново се проведе среща на близо 80 главни архитекти на общини с богато културно-историческо наследство. С темата бе запознат и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. През 2013 г. подобна изнесена структура функционираше във Велико Търново, а тогава залежали с години преписки за сгради бяха обработени и внесени в НИНКН за по-малко от 5 месеца. Тя бе създадена от служебния кабинет на Марин Райков и закрита от следващото правителство.
При последното си посещение в Старата столица заместник-министърът на културата Боил Банов поздрави Община Велико Търново за усилията, които се полагат за съхраняване на културно-историческото наследство. Специално назначена от Даниел Панов комисия, в която участват експерти от Общината, НИНКН и архитекти, вече е изготвила подробен експертен анализ за състоянието на 100 сгради в старата част на Велико Търново. Със съдействието на МВР собствениците им са установени, изготвени са и предписания за укрепване и обезопасяване на къщите.

7 улици във Велико Търново остават без вода до 17:00 часа днес/четвъртък (23ти юни)

„ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днec 23.06.2016г. (Четвъртък) до 17:00 щe бъдe cпpянo вoдoпoдaвaнeтo  за следните улици: Г. Измирлиев, Хр. Донев, Д. Благоев, Генерал Сава Муткуров, Иван Хаджидимитров, Н. Кабакчиев, Е. Станев.

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново