сряда, 22 юни 2016 г.

Населени места в община Велико Търново остават без ток утре/четвъртък (23ти юни)

На 23.06.2016 г. от 09:00 ч. до 09:05 ч. и от 15:30 ч. до 15:40 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново - с. Миндя, с. Церова кория и с. Пчелище.
На 23.06.2016 г. от 09:00 ч. до 15:30 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново - с. Капиново.

След повече от 20 години чакане, жителите на най-големия великотърновски квартал - "Бузлуджа", се радват на работеща православна църква. В храма "Възкресение Христово" вече има ежедневни църковни служби.

Снимка - Хр. Павлов

След като повече от 20 години жителите на най-големия квартал във Велико Търново - "Бузлуджа", очакваха изграждането на църква, най-после се радват на работеща такава. В храмът "Възкресение Христово" в парк "Руски гробища" вече се отслужват църковни служби ежедневно.  Църквата е най-голямата във Велико Търново. 

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


 
В сградата са монтирани 4 камбани, които са дарение от волоколамския митрополит Иларион. 
В последните години църквата отваряше врати само на храмовия празник - Възкресение Христово (Великден), а сега вече е отворена за посещения всеки ден.

Край на задръстванията във Велико Търново - Дъговият мост и улица "Магистрална" са отворени

Снимка: Фейсбук страница на Даниел Панов
Край на задръстванията във Велико Търново! От днес Дъговият мост, който е най-важният и натоварен в града и поема трафика по пътя София-Варна, вече е отворен изцяло. С финала на основния му ремонт е възстановено движението и по изцяло обновената улица „Магистрална”. 
Снимка: Kmeta.bg

Фугите и хидроизолацията на Дъговия мост и на съседното мостово съоръжение вече са подменени, основата е подсилена, поставени са нови бордюри, мантинели и два слоя асфалт.  
Снимка: Фейсбук страница на Даниел Панов

Реконструкцията е част от проекта за цялостна рехабилитация на улица „Магистрална” във Велико Търново. Близо 3-километровата отсечка, която също е част от главния път София-Варна, вече е с подсилена основа, нови бордюри, тротоари и асфалтова настилка. 
Снимка: Градски транспорт Велико Търново

В по-голямата си част улица „Магистрална” е с обособени 3 и 4 ленти, а разделителната ивица ще бъде озеленена. Предстои монтирането на нова светофарна уредба на кръстовището до Езикова гимназия. Реконструирано е и кръстовището между улиците „Магистрална”, „Арх. Г. Козаров” и „Георги Бакалов”.

Проектът за ремонта на ул. „Магистрална” бе одобрен след като кметът на Велико Търново Даниел Панов убеди министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова колко голямо е значението на отсечката. Финансирането в размер на 3,7 милиона лева е осигурено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по програма „Транзитни пътища V”.

За тринадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


     За тринадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди. Празникът по традиция се организира  от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и ще започне в 10,00 часа на 24-ти юни 2016 г., петък.  
     Началото му ще постави ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. Преди това венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви. В същия час в арт-кафе Хипстър  на площада на чаршията най-малките гости на празника ще могат сами да си сплетат еньовденски венчета и да научат полезни неща за лечебните треви.
     Пред Билкопрдавницата на Улицата на занаятите председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов ще представи седемте измерения на билката еньовче. На място ще може да се дегустира лимонада от лечебното растение, която е истински дар от природата. След това ще може да се опита течен хляб – течен хлорофил, който се придобива от зелени поници на лимец, чрез специална машина екстрактор.
     От 5 часа  в Деня на слънцето най-ранобудните могат организирано да берат и разпознават билки край с.Арбанаси в местността до „Калоянова кепост“. Час по-рано на същото място ще има палене и прескачане на еньовски огньове за здраве
     На Самоводската чаршия през целия ден ще могат да се видят най-популярните родни билки. Те ще са представени в мобилна изложба с описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново