сряда, 15 юни 2016 г.

Населени места в община Велико Търново остават без ток утре (16ти юни)

На 16.06.2016 г. от 09:00 ч. до 09:10 ч. и от 14:30 ч. до 14:40 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: общ. В. Търново: с. Самоводене, фирми „Вареница”, манастир „Св. Троица”, ТП Есперанто, ТП12 Пилчари - с. Самоводене (къмпинг), ТП Дервент.
На 16.06.2016 г. от 09:00 ч. до 14:40 ч., поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: общ. В. Търново: Абонатите, захранвани от МТП Танкодрум - с. Беляковец.

От утре обследват свлачищата под Трапезица и пътя между Велико Търново и Арбанаси

Снимка - Община Велико Търново


Даниел Панов алармира министър Лиляна Павлова за необходими спешни мерки

Още утре екип от Агенция „Пътна инфраструктура” пристига във Велико Търново, за да обследва свлачищата под крепостта Трапезица и пътя между Старата столица и Арбанаси. Днес кметът Даниел Панов постави въпроса за сериозния проблем пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Двамата говориха за необходимостта от предприемане на своевременни мерки.
След срещата бе решено експертите и специалистите да пристигнат във Велико Търново в най-кратки срокове и в рамките на седмица да бъдат набелязани необходимите дейности за укрепване на двете места.
Двете свлачища се активизираха под влияние на проливните дъждове във Велико Търново през последните дни. Само вчера следобед количеството на валежа бе 70 литра на квадратен метър за 45 минути.
Пътят между Велико Търново и с. Арбанаси вече е почистен от рухналата земна маса. Трасето ще остане отворено, като водачите следва да преминават с повишено внимание покрай двете свлачища и да спазват пътните знаци. При изкачването към Арбанаси движението е ограничено в едната лента само в засегнатия участък. Свободната вътрешна лента се използва двупосочно, според въведената от Агенция „Пътна инфраструктура”/АПИ/ временна организация.

Общинска комисия оглежда щетите от поройните дъждове, над 70 души чистят улиците и отводнителните шахти във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Още от ранни зори над 70 служители на общинското предприятие „Зелени системи” чистят улиците и отводнителните шахти във Велико Търново след разпореждане на кмета Даниел Панов. Канализационните съоръжения бяха затлачени с пясък и чакъл заради поройните дъждове през последните дни, макар през април да бе осигурена нормалната им пропускливост. Почистването на шахтите е цялостно – първо се обработва повърхността им, а впоследствие предстои отварянето им, за да могат да поемат по-големи количества вода.
Най-засегнат от рекордното количество валежи през вчерашния ден бе районът около пешеходния мост в квартал „Чолаковци. По-голямата част от пясъка, чакъла и калта вече са изчистени, използва се и специализирана техника. Нерегламентираното изхвърляне на битови отпадъци и автомобилни гуми край пешеходната пътека между кварталите „Бузлуджа” и „Чолаковци” е създало изкуствени прагове пред оттичащата се по склона вода. Екипи на дружеството хидрооператор „ВиК Йовковци” също работят на място.
По силата на заповед на кмета Даниел Панов общинска комисия оглежда състоянието на обществената инфраструктура в целия град. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев и експерти бяха на място в кварталите „Чолаковци”, „Бузлуджа”, „Зона В” и в други части на града. Пясъкът и чакълът по улиците вече са премахнати. Обезопасено е пространството около частично съборилия се зид по улица „Цветарска”. При подаване на сигнали в Общината за поражения в наводнени имоти експертите ще огледат и тяхното състояние.

Безплатни автобуси по два маршрута ще се движат на Черешова задушница (18ти юни) във Велико Търново

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


Община Велико Търново и транспортните фирми „Алекс ОК” и „Надежда” осигуряват две автобусни линии за Черешова задушница – 18 юни /събота/. Пътуването по двата обособени маршрута ще е безплатно. В параклиса на Гробищен парк ще се състои църковна служба, а разписанието на автобусите е съобразено с ритуала.
Първата линия ще тръгва от площад „Цар Асен I”. Автобусите ще пътуват по улиците „Иван Вазов”, „Стефан Стамболов”, „Независимост”, „Васил Левски” и ще стигат до Гробищен парк по бул. „България” и ул. „Беляковско шосе” и ще използват всички обособени спирки. От площад „Цaр Асен I” те ще тръгват в 9,00 и 10,00 часа. От Гробищен парк обратно към площада пред Царевец часовете на потегляне са 11,00 и 12,00 ч.
Втората автобусна линия е с начална точка главната спирка в квартал „Чолаковци”. Тя ще преминава през жилищните зони „Бузлуджа” и „Зона В”, след което ще отвежда до Гробищен парк. Маршрутът обхваща последователно ул. „Сан Стефано”, бул. „Никола Габровски”, ул. „Георги Измирлиев”, ул. „Георги Живков”, ул. „Иларион Драгостинов”, ул. „Лазурна”, ул. „Стоян Коледаров”, пътен възел „Качица”, ул. „Краков” и ул. „Беляковско шосе”. Автобусите ще спират на всички спирки. Курсовете от кв. „Чолаковци” също са в 9,00 и 10,00 часа, а обратното потегляне от Гробищен парк към кварталите отново е в 11,00 и 12,00 часа.

70 литра на квадратен метър се изсипаха над Велико Търново за 45 минути

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов назначи комисия за обследване на щетите

70 литра на квадратен метър бе дъждът, който се изсипа над Велико Търново за 45 минути вчера следобед. Веднага след спирането на валежа кметът Даниел Панов назначи общинска комисия, която започна оглед на щетите по обществената инфраструктура. Обследването ще продължи още от сутрешните часове днес.
В Община Велико Търново постъпиха сигнали от граждани за частично наводнени приземни помещения. Отговорните институции са започнали незабавно работа по отводняването. Пропаднала е част от пътя между старопрестолния град и Арбанаси, като участъкът е обезопасен веднага, поставени са обозначителни знаци. Силният валеж доведе и до частично срутване на подпорна стена на улица „Цанко Церковски”, а пространството около засегната зона вече е изчистено.
Още от утре започва повторно прочистване на отводнителите шахти в целия град. Това бе сторено през април от служители на общинското предприятие „Зелени системи”, но канализационните съоръжения се оказаха затлачени от тинята и наносите, влачени през последните дни от водата.
Реките в общината остават спокойни. Нивото на р. Янтра във Велико Търново е около 2,90 метра и продължава да спада. Предстои премахване на дървесната маса и наносите под мостове в старопрестолния град, Шемшево, Дебелец и Килифарево.



Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново