петък, 10 юни 2016 г.

Кметът Даниел Панов и председателят на Държавния сбор на Словения д-р Милан Бърглез обсъдиха възможности за двустранно сътрудничество

Снимка - Община Велико Търново


Кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с председателя на Държавния сбор на Словения д-р Милан Бърглез, който е на официална визита в България и старопрестолния град. Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на контактите и двустранното сътрудничество на различни нива, включително установяването на партньорски отношения между Велико Търново и словенски град. Д-р Милан Бърглез остана впечатлен от красотата на Велико Търново, богатото културно-историческо наследство и гостоприемството. Председателят на словенския парламент обеща, че неговите сънародници ще научат за доброто име на старопрестолния град.
Даниел Панов направи кратка презентация на Велико Търново като историческа столица на България и град, неразривно свързан с всички важни държавнически събития в съвременната история на страната. Кметът подчерта, че Старата столица е важен туристически, образователен и културен център, а още от 2002 г. се работи по цялостна стратегия за развитие на туристическия продукт. „В резултат, от 150 000 през 2002 г., туристите в края на 2015 г. вече са 986 000”, посочи Даниел Панов. Той представи икономическия профил на община Велико Търново, индустрията и ниското ниво на безработица. Разговорът засегна и националните проекти в сферата на инфраструктурата – строителството на магистралите „Хемус” и Русе – Велико Търново, втората от които е част от международния транспортен коридор Хелзинки-Истанбул.
„Винаги давам Словения за пример по отношение на създаването на съвременна градска среда, чистотата на градовете, опазването на природата, църквите и културно-историческото наследство”, коментира Даниел Панов. Д-р Милан Бърглез оцени гостуването в България и Велико Търново като полезно, тъй като представя съвременното икономическо развитие на страната и регионите и дава основа за разширяване на сътрудничеството. По думите му, визитата дава шанс за създаването на ползотворен диалог на ниво общини в сферата на икономиката, културата, туризма и образованието. Обсъдена бе и възможността за установяване на партньорски отношения между Велико Търново и град в Словения със сходен профил – туристически и образователен център с богата история. Двустранните отношения между общините ще насърчат връзката между бизнес средите в двете държави, бе общото мнение на Даниел Панов и д-р Милан Бърглез.
Разговорът по темата за диалога между местната и изпълнителната власт. В качеството си на председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов запозна делегацията от Словения с модела на работа у нас. „НСОРБ има голяма подкрепа от страна на председателя на Народното събрание Цецка Цачева по отношение на законодателните промени, които задължително ще се съгласуват с общините”, коментира Даниел Панов. Д-р Милан Бърглез изрази надежда Сдружението на общините да обмени добрите си практики със словенските си колеги. 
Сред участниците в срещата бяха също заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, както и българският посланик в Словения д-р Иван Сираков. Гостите разгледаха Самоводската чаршия, Мултимедийния посетителски център, музей „Възраждане и Учредително събрание” и средновековните църкви в Арбанаси.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново