понеделник, 6 юни 2016 г.

Част на Велико Търново остава без ток утре (7ми юни)

На 07.06.2016 г. от 09:00 ч. до 12:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново - Печатница „FABER”, фирма Стоп, складове и автосервизи в района на магазин Технополис, магазин Технополис.

С камери охраняват новите спортни обекти във великотърновския квартал „Колю Фичето”

Снимка - Община Велико Търново


Новите спортни обекти във великотърновския квартал „Колю Фичето” вече са охранявани с камери. Записващите устройства заработиха в края на миналата седмица, като с тях е наблюдават районът около баскетболното игрище и площадката за скейтборд на ул. „Проф. Илия Янулов”. Изграждането на двете съоръжения бе финансирано със средства от Европейския фонд за регионално развитие и бе част от проекта „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”.
Около обектите са поставени три записващи камери, монтирано е и улично осветление. Благодарение на високоскоростната интернет връзка сигналът от устройствата се предава в реално време. Инвестицията е за малко под 5000 лева, осигурени по инвестиционната програма на Общината. Осветителните тела, записващите устройства и интернет достъпът до тях са осигурени на базата на договорни отношения между Община Велико Търново и изпълнители по няколко контракта.
От началото на годината баскетболният терен със специална настилка и площадката за скейтборд няколко пъти ставаха обект на вандализъм. Игрището бе заливано с боя и катран, а конструкцията в съседство бе чупена и палена. Последната хулиганска проява дори пряко застрашаваше живота на децата и младите хора. Един от носещите болтове на конструкцията бе разхлабен, а самата площадката за скейтборд бе прогорена от долната страна и залята с вода. По този начин се създаваше реална опасност от пробиване на настилката и сериозни наранявания. До момента щетите върху обектите на ул. „Проф. Илия Янулов” са на стойност от близо 40 000 лева.

22 000 цветя, храсти и дръвчета са засадени във Велико Търново през пролетта

Снимка - Община Велико Търново


Над 22 000 стръка цветя, храсти и дръвчета са засадени във Велико Търново през пролетта по инициатива на Общината. Обхванати са парковете „Бузлуджа”, „Никола Габровски”, „Колю Фичето”, „Марно поле”, „Картала”, и „Дружба”. Залесени са също пространството пред Факултета по изобразителни изкуства, началото на Самоводската чаршия и зоната срещу Паметника на обесените, както и зелените площи край пътен възел „Качица”.
Едногодишните цветя са 21 750 броя. Те са от видовете Агератум, червен и жълт Колеус, червена, бяла и розова Бегония, Вербена, Газания, Тагетис, Салвия, Мушкато. Освен в парковете и зелените площи, част от тях са засадени в саксиите в централната градска част, в амфорите пред площад „Цар Асен I” и във вазите на Самоводската чаршия, пред Старата поща и музей „Възраждане и Учредително събрание”.
Още 510 броя едногодишни цветя красят висящите саксии по стълбовете на уличното осветление в центъра на Велико Търново. Те са от видовете Сакъзче, Мушкато, бяла и синя Скавеола, бяла и розова Лобулария, Мекардония, Вербенеа и каскадна Портулака.
67 броя са посадените дръвчета – Кълбовиден шестил, Бряст, Бял бор и Кълбовидна туя. Храстовата растителност включва 81 броя Лигуструм и Лавандула. С дървесните видове и храстите са облагородени площи по улиците „Васил Левски”, „Константин Кисимов”, „Бачо Киров”, парк „Картала” и районът около Старото военно училище.
16 000 стръка жив плет от видовете Лигуструм и Берберис са посадени от двете страни на булевард „България”, по цялата му дължина от Съдебната палата до спирка „Беляковско шосе”. Предстои затревяване на тротоарните ивици на булеварда, като същото се отнася и за бул. „Никола Габровски”.

Събития във Велико Търново за периода от 6ти юни до 12ти юни



Община Велико Търново

СЕДМИЧЕН ГРАФИК ЗА СРЕЩИТЕ И ПРОЯВИТЕ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
( 6.06.2016-12.06.2016 г.)

4-16 юни, Ксилифор - Проект „Паркова скулптура и функция“
11-12 юни - НЧ „Извор“ /с. Самоводене/ - Общински празник на театралното изкуство
„Златната завеса“


11,00 ч
Парк „Дружба”
17,00 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
ПОНЕДЕЛНИК – 6.06.16 г.
„Да се радваме на слънцето, с грижа за здравето” – кампания за профилактика на различни заболявания
Абсолвентски концерт на студентите от ВТУ Стоян Николов /кавал/ и Красимир Емануилов /гайда/

11,00 ч
РЗИ Велико Търново
17,00 ч
РНБ „Петко Р. Славейков”
17,00 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
17,30 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
19,30 ч
Община Велико Търново – Голяма зала
ВТОРНИК 7.06.16 г.
Жребий за наградите от пролетната кампания „Движи се и победи”
Представяне на архитектурни разработки за реконструкция и реставрация на Никополис ад Иструм
„Балетни импресии“ – калиграфия и живопис с автор Чавдар Кънчев
Изложба „Малка пластика“ при ателие „Керамика“ към Младежки дом
Кинопрожекция на филма „Жалейка“ и среща на режисьорът Елица Петкова с великотърновската публика

19,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”
СРЯДА - 8.06.16 г.
„Чичовци“  по Иван Вазов, под режисурата и с участието на Красимир Ранков в едноименната роля на поп Ставри

8,00 ч
Патриаршески храм, крепост Царевец
10,00 ч
Патриаршески храм, крепост Царевец
14,00 ч
Младежки дом – Зала 30
17,00 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
ЧЕТВЪРТЪК – 9.06.16 г.
Празнична Утреня по случай Спасовден

Света литургия по случай Спасовден

Представяне на първата българска интерактивна уеб платформа за преподаване Прознание
Абсолвентски концерт на Розалия Желязкова-цигулка, от класа на проф.д-р Божанка Моцинова

10,30 – 10,45 ч
Община Велико Търново – Зала 302
17,30 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
ПЕТЪК – 10.06.16 г.
Среща на кмета Даниел Панов с Н. Пр. д-р Милан Бърглез – председател на Държавния сбор на Словения - брифинг
Представяне творчеството на Виктория Иванова





Предстоящи събития:

16-17 юни
Архитектурно-исторически резерват с.Арбанаси
Юбилейна среща между библиотечните специалисти, която ще се проведе по повод 50-годишнината от създаването на единственото в страната Краеведско обединение между библиотеките от градовете Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен

21 юни /вторник/
Голяма зала на Община Велико Търново
Концерт на Паул Герхард Оркестър

Новият ни любителски сайт за градския транспорт във Велико Търново, стана на три месеца

Днес (6ти юни), се навършват три месеца от създаването на нашия нов любителски сайт за градския транспорт във Велико Търново. За този период в сайта място намират над 250 публикации, които са реализирали над 71 000 посещения. Единствено в него ще откриете напълно актуализирана информация, по отношение на маршрутите и разписанията на чисто градските автобусни линии, както и на крайградските и на част от междуградските такива. Телефони за връзка с автогарите и железопътните гари във Велико Търново, също намират място в сайта. Може да ни задавате своите въпроси на нашия имейл адрес или да ни пишете във Фейсбук страницата ни, а ние ще Ви отговорим възможно най-бързо.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново