неделя, 5 юни 2016 г.

Арбанаси бе националният център на българщината


Снимка - Община Велико Търново

В архитектурния резерват, който се намира точно над Велико Търново, два дена над 2000 изпълнители от всички етнографски области на България се надпяваха, надсвирваха и надиграваха. Фестивалът „Насред мегдана” събра 143 формации и индивидуални изпълнители, като възрастта на участниците бе между 5 и 85 години.  
По време на откриването кметът на община Велико Търново Даниел Панов пожела на всички да бъдат здрави, да съхраняват и предават на поколенията нашата българска култура, фолклор, обичаи и традиции, защото те формират идентичността на нацията.
Фестивалът имаше конкурсен характер, а категориите, в които участниците се надпреварваха, бяха две – за обработен и автентичен фолклор. Председател на авторитетното петчленно жури бе Асен Павлов - художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари“ /София/.
„Насред мегдана” се проведе за шеста поредна година, с организатор местното читалище „Иларион Драгостинов – 1897”, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси. Извън конкурсните награди  участниците се състезаваха за специалния приз на Кмета на Община Велико Търново и наградата на читалище „Иларион Драгостинов – 1897“. Подготвени бяха много допълнителни и поощрителни отличия за детска или младежка формация, за новосъздаден състав, награда на журито и награда на публиката.
Представени бяха също хapaктepни oбичaи зa paзличнитe peгиoни в cтpaнaтa – тракийска сватба, кукерски чанове и др. За малчуганите бе организирано училище по рисуване. Част от съпътстващата програма бе т.нар. „Улицата на занаятите“. Своите умения демонстрираха пазителите на изчезващите занаяти от цяла България.


Улица „Магистрална” във Велико Търново ще бъде отворена до 15 юни

Снимка - Община Велико Търново


Основният ремонт навлиза във финален етап

Започна асфалтирането на улица „Магистрална” във Велико Търново, която е част от главния път София – Варна. Реконструкцията на натоварената отсечка, чиято дължина е близо 3 километра, вече е във финален етап. Изпълнителите увериха кмета Даниел Панов, че ще успеят да приключат с дейностите по ремонта до 15 юни, когато ул. „Магистрална” ще бъде отворена за движение.
Новата настилка вече се полага по всички участъци от натоварената пътна артерия. В най-широката част е оформена разделителната ивица, която предстои да бъде облагородена. Пътната основа е допълнително подсилена с бетон, като за целта бе използвана специализирана техника. Така новото асфалтово покритие ще издържи без проблеми на тежкото натоварване.
Продължава реконструкцията и на Дъговия мост, част от Южния пътен възел. Фугите се ремонтират по нова технология, като се използват еластични материали. Южното платно вече е готово, а от събота вече се ремонтира северното платно. Предстои полагането и на нов слой асфалт. За регулиране на движението се използва временна светофарна уредба.
Докато траят дейностите за транзитно преминаващите автомобили е въведен обходен маршрут. Пътуващите по направления Варна – София, Русе – София, Стара Загора – София следва да преминават от Южния пътен възел през промишлена зона „Дълга лъка”, покрай квартал „Чолаковци”, по улиците „Сан Стефано” и „Козлуджа” до Западен пътен възел. Трафикът по направления София – Варна, София – Стара Загора и София – Русе следва да се движи по маршрут Западен пътен възел – ул. „Козлуджа” – ул. „Сан Стефано” – кв. „Чолаковци” – промишлена зона „Дълга лъка” – Южен пътен възел.
Проектът за ремонта на ул. „Магистрална” бе одобрен след разговори между кмета на Велико Търново Даниел Панов, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и експерти от Агенция „Пътна инфраструктура”. Финансирането в размер на 3,7 милиона лева е осигурено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По програма „Транзитни пътища V” Агенция „Пътна инфраструктура” рехабилитира участък от близо 3 километра.

Район на Велико Търново остава без ток утре (6ти юни)

На 06.06.2016 г. от 09:00 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. Елин Пелин от №12 до №34 и от №39 до №57.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново