петък, 3 юни 2016 г.

Три улици във Велико Търново остават без вода тази вечер (3ти юни)

ВиК Йовковци" ООД, гр. В. Търново уведомява своите абонати, че във връзка с авариен ремонт на водопроводната мрежа, днес 03.06.2016г. (Петък) до 21:30 ч. ще бъде спряно водоподаването за ул. "Максим Райкович", ул. "Шейново" и ул. "Силвестър".

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Над 2 000 изпълнители от всички краища на страната ще пристигнат в Арбанаси, за шестото издание на Националния фоклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси", който ще се проведе на 4ти и 5ти юни.



Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

Нaд 2000 изпълнитeли oт вcички кpaищa нa cтpaнaтa щe пpиcтигнaт зa шecтoтo издaниe нa Нaциoнaлния фoлклopeн фecтивaл  „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи”, което ще се проведе на 4 и 5 юни, на открита сцена в с. Арбанаси. Учacтиe ca зaявили 143 фopмaции и индивидуални изпълнители oт вcички фoлклopни oблacти. Нaй-мaлкитe yчacтници ca нa 5 гoдини, a нaй-възpacтнитe – 85-гoдишни.
Националният фолклорен фестивал „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи”, се организира от НЧ „Иларион Драгостинов – 1897” с. Арбанаси със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.
Фестивалът има конкурсен характер и в него могат да вземат участие всички любители  на българския фолклор в две категории – обработен и автентичен. За автентичен фолклор журито ще оценява изпълнението, автентичността на костюмите и реквизита. За обработен фолклор участниците се състезават в три възрастови групи и по избор в две форми на изява: певческо и танцово изкуство.
Извън конкурсните награди  участниците се състезават за Специалния приз на Кмета на Община Велико Търново и наградата на НЧ „Иларион Драгостинов – 1897“ с. Арбанаси.Организаторите са предвидили допълнителни и поощрителни награди за детска или младежка формация, както и за новосъздадена такава, награда на журито и награда на публиката. Наградният фонд е общо 2 790 лв.
В шестото издание на фестивала публиката ще има възможността да види хapaктepни oбичaи зa paзличнитe peгиoни в cтpaнaтa. Автeнтичнa възcтaнoвкa нa фpaгмeнт oт тpaдициoннa тpaкийcкa cвaтбa ca пoдгoтвили изпълнитeлитe oт ceлo Бoтeвo. Тази година отново с. Арбанаси ще бъде огласено от звуците на кукерските чанове. Кукерската група от с. Челник, обл. Ямбол ще представи на публиката характерните „кукерски игри“.
Малчуганите, както всяка година, ще имат възможността да посетят училището по рисуване „Аз рисувам насред мегдана в Арбанаси“ и да отразят чрез рисунките си впечатления от фестивала.
Официалното откриване нa Нaциoнaлния фoлклopeн фecтивaл  „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи” е нa 4 юни от 9:30 чaca. Слeд oфициaлнaтa чacт caмoдeйци oт читaлищaтa в Килифapeвo и Нoвo ceлo ca пoдгoтвили cпeциaлнa изнeнaдa – изпълнeниe нa aвтopcкa бългapcкa пeceн.
Вторият фестивален ден е с начален час 9:00 часа, а официалното закриване се очаква след заседание на журитетната комисия – около 20:00 часа.
Председател на  журито в шестото издание на Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ е Асен Павлов-художествен ръководител и хореограф на ФА „Чинари“ гр. София
и членове:
  1. Мария Градешлиева – Директор на НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел
  2. Цвети Радева - етномузиколог, водещ и редактор на фолклорни предавания в програма „Хоризонт“ наБНР
  3. Никола Колев - хореограф, режисьор, педагог по танцово изкуство
  4. Д-р Миглена Петкова - главен уредник, завеждащ отдел „Етнография” и отдел „Фондове и научен архив“ в Регионален исторически музей, гр. Велико Търново
Като част от съпътстващата програма на шестото издание на Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ е  „Улицата на занаятите“. Гости на „Улица на занаятите“ са пазителите на изчезващите занаяти от работилница „Седянка“ гр. Велико Търново, майстори грънчари от Троян, резбари от Дебелец и Тетевен. Ръчно изработени бижута, празнични и традиционни плетива, дървопластика и изделия от плъстена вълна ще представят творци от Габрово, Разград и Велико Търново.




Община Велико Търново получи признание за опазването на околната среда

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов и министърът на околната среда Ивелина Василева откриха среща за възможностите пред общините в новия програмен период

Община Велико Търново, кметът Даниел Панов и експертите от администрацията получиха признание за успешно реализираните проекти в сферата на екологията. Отличната оценка дойде от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. „Велико Търново е един от най-успешните ни бенефициенти, в който целенасочено се прилага политика по опазване на околната среда, подобряване на качеството на живот и развитие на туризма”, коментира министър Василева. Тя описа Старата столица като красив, чист и зелен град и поздрави Даниел Панов и екипа му за усилията , които полагат, за реализираните екопроекти и за планираните бъдещи начинания.
Велико Търново бе домакин на форум, организиран от Министерството на околната среда и водите и Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда 2014-2020”. В срещата участваха кметове и представители на местната власт от областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра. Отчетени бяха инвестициите в плановия период от 2007 до 2013 г., както и възможностите за финансиране на дейности в сферата на екологията по новата оперативна програма „Околна среда”, чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд (НДЕФ).
„За нас във Велико Търново е чест да сме домакини на толкова важна дискусия. Благодаря на министър Василева за доверието. Общините са в пълна готовност за новия програмен период, а срещи като днешната дават възможност на нас, кметовете, да получим отговор на всички въпроси, за да можем да предадем качествени проекти и да ги реализираме в кратки срокове”, коментира кметът Даниел Панов. Той подчерта, че един от най-важните въпроси за общините е свързан с почистването речните корита.
552 милиона лева са били инвестирани в сферата на екологията в областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра. 47 са успешно реализираните проекти по ОП „Околна среда” 2007-2013, на обща стойност 508 милиона лева. Новата Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци, изградена край с. Шереметя, бе един от примерите за успешните начинания на Община Велико Търново. С финансиране от ПУДООС в Северен централен регион са реализирани 19 проекта, а още 14 са получили средства чрез НДЕФ.
1, 350 млрд. лева ще са достъпни за общините по ОП „Околна среда” 2014-2020, стана ясно по време на срещата. Още 1,2 милиарда лева са отредени за проекти в областта на водите, ефективното управление на отпадъците, биоразнообразието, подобряване качеството на атмосферния въздух и превенцията от наводнения и свлачища. През 2016г. за изграждане на инфраструктура в областта на водния сектор, отпадъците и биоразнообразие чрез ПУДООС са предвидени 61 млн. лв. По пилотна схема и с финансиране от 1 милион лева Националният доверителен екофонд ще насърчи държавните и общинските администрации за закупуване на електромобили и хибридни автомобили. Одобрените кандидати ще получат по 20 хил. лв. субсидия за купуване на електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден. НДЕФ отпуска и 14 млн. лв. за реализация на реализацията на мерки за енергийна ефективност.

Кметът Даниел Панов поздрави учениците от Велико Търново, преминали по стъпките на Ботевата чета

Снимка - Община Велико Търново


53 ученици от Велико Търново преминаха успешно по стъпките на Ботевата чета и след шестдневен преход, започнал от Козлодуй, изкачиха връх Околчица. Заедно с родолюбивите млади хора в похода участваха студентка от Националния военен университет „Васил Левски” и студент от Люксембург, който пристигнал в България и Велико Търново специално с тази цел.
            Снощи групата се завърна във Велико Търново и бе посрещната от кмета Даниел Панов. Ръководителите го зарадваха с новината, че великотърновците са получили отличие за дисциплинираност. Даниел Панов благодари на младите хора и техните учители, че са представили достойно Старата столица в общобългарската инициатива „По стъпките на Ботевата чета”.
„Чудесно е, че уважавате и се гордеете с историята, културата, обичаите и традициите на България. За всички нас е много важно да познаваме миналото си и да съхраняваме националната идентичност. Поздравявам всеки от вас за духа на родолюбие и патриотизъм. Предавайте този дух както на вашите приятели, така и на вашите деца в бъдеще”, обърна се към младите хора Даниел Панов. Той подари на ръководителите на групата по една значка с герба на Велико Търново. Учениците му връчиха фланелка с лика на големия български поет и революционер Христо Ботев.
В националния поход „По стъпките на Ботевата чета” участваха ученици от професионалните гимназии по електроника, строителство и архитектура, Природо-математическата и Езиковата гимназии, Старопрестолната гимназия по икономика. Те получиха като подарък по един ден ваканция. Средства за участието на великотърновската група бяха дарени от народния представител от региона Цветан Цветанов.

Улици във Велико Търново остават без вода днес (3ти юни). Населено място в община Велико Търново остава без вода за 8 часа днес (3ти юни).

"ВиК Йовковци" ООД, гр. В. Търново уведомява своите абонати, че във връзка с авариен ремонт на водопроводната мрежа, днес 03.06.2016г. (Петък) до 12:00 ч. ще бъде спряно водоподаването за ул. "Максим Райкович", ул. "Шейново" и ул. "Силвестър".
 
"ВиК Йовковци" ООД, гр. В. Търново уведомява своите абонати, че във връзка с профилактика на мрежата на Енерго Про, на 03.06.2016 г. (Петък) от 10:00 до 18:00 ч. ще бъде нарушено водоподаването за с. Беляковец.

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново