вторник, 24 май 2016 г.

Населено място в община Велико Търново остава без ток в следващите три дни (25ти май - 27ми май)

В периода 25.05.2016 г. - 27.05.2016 г. от 08:30 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община В. Търново: абонатите на ТП 4 в с. Водолей.

Безплатно излъчват шоуто „Звук и светлина” тази вечер във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново

Тази вечер /24 май/ Община Велико Търново подарява на всички жители и гости прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Шоуто може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”, като началото е в 21,30 ч. Прожекцията е финал на празничната програма, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.
В тази връзка се въвежда временна организация на движението, както следва: от 21,00 ч. до 22,00 ч. затворен за автомобили ще бъде площад „Цар Асен I”.

3000 великотърновци отбелязаха Деня на славянската писменост, българска просвета и култура


Снимка - Община Велико Търново

Даниел Панов: Азбуката ни носи просвета, наука и култура на целия православен свят

Снимка - Община Велико Търново
Близо 3000 великотърновци тържествено отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Празничната програма започна с шествие от площад „Велчова завера”, в което участие взеха над 800 ученици от всички училища във Велико Търново. Под звуците на духова музика и начело с портретите на светите братя Кирил и Методий шествието продължи до сградата на Община Велико Търново. Там учениците и техните учители бяха посрещнати от кмета Даниел Панов и многобройните жители и гости на старопрестолния град. Сред официалните гости бяха също заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областния управител проф. Пенчо Пенчев, народни представители и общински съветници.
Снимка - Община Велико Търново
Снимка - Община Велико Търново
В празничното си слово Даниел Панов припомни, че 24 май е най-почитаният български празник, а народът ни е единственият, който отбелязва делото на светите братя Кирил и Методий със специален празничен ден. „В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост трябва да помним, че българската азбука носи просвета, наука и култура на целия православен свят. Делото на светите братя Кирил и Методий, на незнайни монаси, книжовници, учители и будители съхранява нашата идентичност и доказва, че България има своето утвърдено място в Европа от векове. На 24 май се прекланяме пред поколения български учители, творци и просветители”, подчерта кметът на Велико Търново.
Снимка - Община Велико Търново
„Днес виждам стотици празнично озарени лица. Виждам значимите постижения и победи в сферата на просветата, културата, изкуствата. Виждам приносите ви за авторитета и престижа на Велико Търново. И по-ясно от всеки друг път виждам възможностите, надеждата и гаранцията за по-доброто бъдеще на Старата столица. Тези възможности, надежди и гаранции сте вие, уважаеми дейци на просветата, науката, културата и изкуствата, ученици и студенти. Велико Търново е град с бъдеще именно заради вас. От името на цялата великотърновска общност ви благодаря, че давате на децата на Старата столица образование, възпитание, дух на родолюбие, патриотизъм и уважение”, продължи Даниел Панов. На финала на словото си той призова всички да продължат да бъдат достойни наследници на първоучителите и просветителите. „Нека заедно утвърждаваме и издигаме славата и авторитета на Велико Търново като духовен, просветен и културен център”, завърши кметът.
С поздравителни адреси от Даниел Панов отличи примата на МДТ „Константин Кисимов” Лина Ковачева и археолога доц. Йордан Алексиев, които станаха носители на наградата „Златен век” на културното министерство. Същите бяха връчени на директора на СОУ „Вела Благоева” Ангел Янчев – за получената награда „Св. Иван Рилски” на образователното министерство, както и на директора на ЦДГ „Соня” Жаклин Харалампиева-Павлова – за защитената докторска степен. Създателят на аудио-визуалния спектакъл в с. Ново село „Когато храмът проговори” Тодор Кънчев бе удостоен със Старопрестолна грамота. Даниел Панов изказа благодарност на издателство „Босилков” и бизнеса за дарените книги на над 700 първокласници. Наградата „24 май” на Община Велико Търново получиха близначките Дарена-Светослава и Мария-Десислава Димитрови, които завършват СОУ „Ем. Станев”.
След края на официалната част празникът продължи с концертна програма и изпълнения на деца и ученици от старопрестолния град.





Премиерата на музикалната творба към новото светлинно-звуково шоу на Царевец препълни залата на театъра във Велико Търново. Кметът Даниел Панов връчи наградите за култура и образование „Св. Патриарх Евтимий”.

Снимка - Община Велико Търново


В навечерието на 24 май във Велико Търново премиерно бе представена музиката към новия аудио-визуален спектакъл, който се разработва за крепостта Царевец по идея на кмета Даниел Панов. Над 700 жители и гости на старопрестолния град препълниха голямата зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, където Русенската филхармония постави на сцена симфонично-хоровото произведение „Асеневци”.
Николо Коцев е композитор на впечатляващата 17-минутна творба, която разказва за славните владетели на Второто българско царство и за столичния период на Търновград. Към музиката е създаден и мултимедиен филм по художествени творби на Тодор Ангелиев. Режисьор е Румен Ганев. Изпълнението е на хора и оркестъра към Държавна опера – Русе.
По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост кметът Даниел Панов отличи осем изявени педагози и дейци на културата. С награда „Св. Патриарх Евтимий” на Община Велико Търново бяха удостоени четирима учители и два учителски колектива. Д-р Красимира Петрова от детска градина „Здравец” получи приза „Учител на годината” в предучилищното възпитание. В начален етап носител на отличието тази година е Милена Бонева, главен учител в ОУ„Неофит Рилски” в Килифарево. Награда „Учител на годината” в прогимназиален етап на образование получи Руска Христова, старши учител в ОУ „Бачо Киро”, а в гимназиален етап на образование – Галина Милева, старши учител в ПМГ „Васил Друмев”. Дипломата „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование бе за педагозите от детска градина „Слънчев дом”, а в областта на училищното образование – за ПМГ „Васил Друмев”.
С Награда „Култура” на Община Велико Търново Даниел Панов отличи актрисата от МДТ „Константин Кисимов” Цанка Цанева и режисьора Антони Попов, съответно за ярки постижения в сферата на културата и за творчески дебют.
В словото си Даниел Панов припомни, че великотърновци винаги са отдавали голяма почит, уважение и признание към дейците на образованието, науката, културата и изкуствата, които с делата си утвърждават Старата столица като духовен, културен и просветен център. „Препълнената зала на Музикално-драматичния театър тази вечер ме прави особено щастлив и горд. Отново доказваме, че сме достойни българи, които поставят просветата и културата на първо място, тъй като те са в основата на нашата национална идентичност. Ние, великотърновци, винаги сме се вслушвали в нашите интелектуалци, учители, творци, общественици. Дълбок поклон и искрена и сърдечна благодарност от името на цялата ни общност към хората, които днес със своите идеи, проекти и труд създават не само култура и изкуство, но и възпитават вкус, критерии и естетика сред младите”, каза Даниел Панов от трибуната. Кметът на Велико Търново поздрави носителите на наградите и пожела на всички присъстващи светъл и незабравим празник.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново