четвъртък, 19 май 2016 г.

Великотърновски транспортни фирми с нови автобуси

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Нови превозни средства тръгнаха по улиците на старата столица в изминалите седмици. Транспортна фирма ЕТ "Надежда - Надежда Христова" пусна на линия градски автобус от марката VDL Berkhof Ambassador 200, произведен в Кралство Нидерландия (Холандия). Возилото разполага с климатик и широк салон. Рейсът е решен в бяло и за момента се е движил по линии с номера 3, 9 и 10. Автобус от немската марка Neoplan е едно от новите возила на фирма "Алекс ОК". Рейсът е в жълт цвят и разполага с удобни седалки и просторен салон.  Другият нов автобус на "Алекс ОК" е също в жълт цвят и е от марката Man.

Велико Търново отбелязва Деня на българската просвета и култура (24ти май) с богата програма

Снимка -
www.facebook.com/gradski.transport.vt


С богата програма Велико Търново ще отбележи тържествено 24 май – Ден на българската просвета и култура. Още в 10,00 ч. сутринта от площад „Велчова завера” стотици ученици ще участват в празничното шествие, което ще продължи до сградата на Общината. Младите великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, техните ученици и последователи, бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата.
По същото време в Ритуалната зала на Общината кметът на старопрестолния град Даниел Панов ще проведе традиционната си среща с културни и образователни деятели, общественици и изявени великотърновци.
В 11, 15 ч. кметът Даниел Панов ще произнесе празнично слово и ще награди ученика, който е носител на общинската награда „24 май“. Това ще се случи на сцената пред Община Велико Търново. Програмата ще продължи с празничен благослов  и концерт.
Традиционно и през тази година абитуриентите от великотърновските училища ще дефилират по холивудски модел в центъра на старопрестолния град. Символичното изпращане на дванадесетокласниците ще се състои на 24 и 25 май в участъка от улица „Васил Левски”, който се намира пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Дефилетата по 200-метровия червен килим ще започнат в 18,00 ч.
Във връзка със събитията на 24 и 25 май се въвежда временна организация на движението. В Деня на българската просвета  и култура затворени за движение от 9,45 до 11,30 ч. ще бъдат площад „Велчова завера”, улиците „Стефан Стамболов” и „Независимост”. От 9,30 до 14,00 ч. и от 16,00 до 21,30 ч. ще бъде забранено влизането на автомобили по главната улица „Васил Левски”.  На 25 май затворена за движение ще бъде само улица „Васил Левски”, в периода 16,00 ч. – 21,30 ч.

Красотата и културно-историческото богатство на Велико Търново бяха представени в Прага (Чехия). Старопрестолният град е все по-разпознаваем сред българите и чужденците.

Снимка - Община Велико Търново


Даниел Панов представи културно-историческото
богатство на Велико Търново в Прага

Кметът на Велико Търново Даниел Панов  и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините представи културно-историческото богатство и хилядолетната история на старопрестолния град в Прага. Чешката столица е домакин на Дванадесетата световна среща на българските медии. Отзвукът от форума бе, че Старата столица е все по-разпознаваема сред сънародниците ни в странство и чужденците. Значително подобреният облик на градската среда, чистотата и новите туристически атракции правят силно положително впечатление на всеки, посетил Велико Търново.
Пред аудиторията Даниел Панов обяви, че се създава нов аудио-визуален спектакъл с акцент върху величието на Второто българско царство, който ще бъде излъчван върху стените на крепостта Царевец. Музиката към шоуто вече е готова – симфонично-хоровото произведение „Асеневци” е дело на Николо Коцев. Премиерата на музикалната творба ще бъде на 23 май в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, от 18,30 ч. Изпълнението ще бъде дело на Русенската филхармония.
Кметът на Велико Търново представи дейностите по възстановяване на крепостта Трапезица, които се извършват по проект на Министерството на културата с финансиране от азербайджанската фондация „Гейдар Алиев” в размер на 3 милиона лева. Даниел Панов говори и за новите проекти по ОП „Региони в растеж” на стойност от 43 милиона лева. Той подчерта, че ще бъдат обновени и над 40 улици в стария град, а върху терена на Старото военно училище ще бъде оформен новият център на града с пешеходна зона, военен музей, библиотека и комплекс за изложения.
По време на Дванадесетата световна среща на българските медии стана ясно, че архитекти от Чехия ще обменят опит с колегите си от Велико Търново в края на юли, когато ще посетят града. Предстои подписването на меморандум за сътрудничество между Националното сдружение на общините в Република България и аналогичната организация в Чехия.
Дванадесетата световна среща на българските медии се организира от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Партньори са български общини, организации и компании. Гости и участници са държавници, политици, дипломати, кметове, представители на бизнеса, собственици на медии, главни редактори, генерални и изпълнителни директори и журналисти от най-значимите български медии у нас и в чужбина.

4 села в района на Велико Търново остават без вода днес (19ти май)

ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, на 19.05.2016 г. (Четвъртък)  от 10:00 до 18:00 ч. щe бъдe нарушено вoдoпoдaвaнeтo за с. Балван, с. Емен, с. Ветренци и с. Ново село.

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново