четвъртък, 12 май 2016 г.

Жители на Велико Търново остават без ток утре (13ти май)

На 13.05.2016 г. от 09:00 ч. до 15:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново - Централна поща – В. Търново, Района на „Халите”, Общинска банка, „Юнион Банк”, Инвест банк”, х-л „Централ”, х-л „Гурко”, кино „Полтава”, „Европа” – търговски център”, к-с Полтава, банка „ОББ”, казино, Делта Ком, пицария „Щастливеца” - ул. Ст. Стамболов от №51 до №75 и №50, 50 А, х-л „Трапезица”, х-л „Болярски” , Улици: Независимост от №2 до №26 и от №1 до №35, Дондуков, Гурко, Калоян, Хр. Камбуров, Александър Пенчев, Х. Димитър, К. Гайтанджията 2, Христо Ботев 3, пл. Славейков, резервното захранване на ТП Областен център.

Велико Търново е сред деветте града в България, които са генератори на икономическия растеж

Снимка - Община Велико Търново


Велико Търново е сред деветте града в България, които са генератори на икономическия растеж в страната. Това стана ясно по време на форум за новите възможности, които оперативните програми „Региони в растеж” и „Развитие на селските региони” дават пред общините и бизнеса. Кампанията на националния ежедневник „24 часа” бе открита от Даниел Панов (кмет на Велико Търново), Лиляна Павлова (министър на регионалното развитие и благоустройството) и Десислава Танева (министър на земеделието).
Във встъпителните си думи Даниел Панов заяви, че форумът „Региони в растеж” е възможност местната власт и бизнесът да проучат неизползваните ресурси и възможностите за стимулиране на местните икономики. „В изтеклия програмен период общините доказаха, че имат нужния капацитет за реализацията на многобройни проекти. Редица български градове вече са с нов, по-добър облик. Благодаря на министър Павлова и министър Танева за добрия диалог с местната власт”, каза от трибуната Даниел Панов. Като пример за успешното взаимодействие на общините с изпълнителната власт той посочи удължаването на срока за кандидатстване с проекти за градска среда по ОП „Региони в растеж” с 2 месеца.
214 милиона лева са гарантирани за Северен централен регион по новата оперативна програма, като средствата са само за първата приоритетна ос, която е за подобряване на градската среда. От тях 43 милиона лева е осигуреното финансиране за община Велико Търново. С общо 133 милиона лева ще бъдат подкрепени средните профилирани училища, като за Северен централен регион средствата са 19 милиона лева за 19 учебни заведения. Със средствата ще бъдат подкрепени ремонтите и изграждането на добра база за обучение на кадри за бизнеса.
Всяка банка може да кандидатства за фонд мениджър, а от следващата година вече ще могат да се подават проекти за кредитиране чрез финансовите инструменти, съобщи министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че фондът на фондовете към Министерство на финансите ще избира фонд мениджърите, които ще управляват средствата за финансов инженеринг от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Те са в размер на 370 милиона лева и ще се управляват чрез 5 фонда – един за туризъм, три за градско развитие – за София, за Северна и за Южна България, и гаранционен фонд. „Всеки един проект може да бъде свързан с градската среда и да отчита полза за нея, така че е въпрос на инициативност и креативност от страна на бизнеса, за да получи достъп до този ресурс”, заяви министърът на регионалното развитие. Чрез финансов инженеринг ще бъдат подкрепени и туристически проекти. За целта са заделени 100 млн. лв. за нисколихвено кредитиране. Предвидени са и още 100 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за реставрация и консервация на паметници на културата от национално и световно значение. Всеки проект може да получи до 50% БФП за самия културен обект, а останалите 50% под формата на нисколихвен кредит за развитие на съпътстваща инфраструктура.

Проектират магистрала „Хемус” до Велико Търново, готова е първата фаза на идейния проект за трасето до Русе

Снимка - Община Велико Търново


В старопрестолния град представиха новите възможности
пред общините и бизнеса, които дават оперативните програми

            Техническото проектиране на магистрала „Хемус” с варианти за цялото направление от Боаза до Велико Търново предстои да бъде възложено. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на форум в старопрестолния град, който бе иницииран от вестник „24 часа”. След среща с кмета Даниел Панов министър Павлова уточни, че трасето ще бъде с магистрален габарит и проектна скорост от 120 км/ ч. Предвижда се отпадането на тунелите и големите съоръжения.
В Старата столица Лиляна Павлова каза още, че вече е готово препроектирането на първите 10-11 км от участъка на магистрала „Хемус” между Ябланица до Боаза. Тя изрази надежда, че до началото на юни Върховният административен съд ще излезе се произнесе по обжалването на процедурата и ще се започне изготвянето на тръжната документация. Министър Павлова изрази надежда, че строителството ще може да започне още догодина.
Изготвена е първата фаза на идейния проект за новото трасе Русе - Велико Търново, стана ясно още от срещата. В момента се работи по необходимите документи за оценката за въздействие на околната среда, като се очаква процедурата да приключи до ноември. От следващата година започва работата по парцеларните планове и отчужденията, както и поетапното изграждане на новия път. 
Новите възможности пред общините и бизнеса, които дават оперативните програми „Региони в растеж” и „Развитие на селските райони” 2014-2020, бяха представени на бизнес форума във Велико Търново. Дискусията бе открита от кмета Даниел Панов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Издателят и инициатор на кампанията Венелина Гочева посочи, че властта и бизнесът получават още една възможност да си подадат ръка и да работят заедно за просперитета на регионите.
Над 100 бяха участниците в срещата, като сред тях бе председателят на парламентарната комисия по човешки права Красимир Велчев, както и Франк Янсен, изпълнителен директор на СИБанк – основен спонсор на кампанията. Присъстваха също представители на министерства, кметове на общини и председатели на общински съвети, експерти в различни области, предприемачи, земеделски производители

Кметът Даниел Панов и регионалният министър Лиляна Павлова провериха темповете на основния ремонт на ул. „Магистрална” във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Кметът на Велико Търново Даниел Панов и министър Лиляна Павлова провериха темповете на основния ремонт на улица „Магистрална” и на Дъговия мост във Велико Търново. В дейностите се влагат 3,7 милиона лева по програма „Транзитни пътища”, а възложител е Агенция „Пътна инфраструктура”. По време на огледа присъства и областният управител проф. Пенчо Пенчев. Министър Павлова подчерта, че улица „Магистрална” е отсечка с национално значение и няма как основната реконструкция да не бъде свързана с временно затваряне на пътни участъци.
В Старата столица Лиляна Павлова каза още, че вече е готово препроектирането на първите 10-11 км от участъка на магистрала „Хемус” между Ябланица до Боаза за първите 10-11 км. Тя изрази надежда, че до началото на юни Върховният административен съд ще излезе се произнесе по обжалването на процедурата и ще се започне изготвянето на тръжната документация.
Министър Павлова добави, че ще бъде възложено техническо проектиране с варианти за цялото направление от Боаза до Велико Търново със съответно магистрален габарит, но проектна скорост 120 км/ ч. Предвижда се отпадането на тунелите и големите съоръжения. „Надявам се да имаме възможност от догодина да започне строителството”, посочи Павлова. 
По думите на Лиляна Павлова вече е готова първата фаза на идейния проект за трасето Русе - Велико Търново. В момента се изготвят всички необходими документи за оценката за въздействие на околната среда, като се очаква процедурата да приключи до ноември. От следващата година започва работата по парцеларните планове и отчужденията, както и поетапното изграждане на трасето. „Одобрени са и първите 15 проекта по ОП „Региони в растеж” за пътни участъци, които са основно в Северна България”, каза още Лиляна Павлова. 


Музикално пътешествие през вековете в Европейска Нощ на музеите във Велико Търново (Програма)

Снимка - Регионален исторически музей,
град Велико Търново


На 21 май 2016 г. (събота) Регионален исторически музей – Велико Търново за дванадесети път се включва в инициативата Европейска „Нощ на музеите и галериите“ на Френския културен институт. Събитието в старата столица ще е под мотото "Музиката през вековете". То ще се проведе в Лапидариума на Археологическия музей, а при лошо време в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
     Истинско музикално пътешествие през вековете ще изживеят гостите в Нощта на музеите. Програмата започва в 19,00 ч. с изпълнение на антична китара от д-р Елена Стойнова. Музикалният инструмент, звучал в древността на територията на Балканите, Егея и Мала Азия.,е направен по рисунки върху антични съдове. 
     В 21,00 ч. класически рок ще свири групата от Павликени "Noise", а в 22,30 ч. започват търновците "Final Flame", които свирят хард рок.
     И понеже хубавата музика върви с хубавото вино ще има дегустация на ароматно вино от избата на традиционните партньори на Регионалния исторически музей- изба "Гулбанис вайн" от Горски Горен Тръмбеш.
     От 19,00 ч. в съботната вечер до 1,30 след полунощ на 22 май отворени за безплатни посещения ще са Археологическия музей и Мултимедийния посетителски център "Царевград Търнов".
      Европейската Нощ на музеите и галериите се организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата За няколко години инициативата се  разпространява успешно в цяла Европа. По своя формат събитието е отворена програма  към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания.
     През годините Регионален исторически музей-Велико Търново се е включвал в европейската инициатива с различни събития в средновековните църкви в квартал „Асенов“, музей,  „Затвор“, музей „Възраждане и Учредително събрание“, Сарафкината къща и др.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново