събота, 23 април 2016 г.

Национална гимназия „Тревненска школа” гостува с представителна изложба във Велико Търново

Снимка - Община Велико Търново


Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков поздрави творците и преподавателите

Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” гостува във Велико Търново с представителна изложба. Експозицията включваше творби на възпитаници по трите специалности - художествена дърворезба, интериорен дизайн и иконопис. Тя е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.
Сред гостите на откриването на изложбата бе заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, който поздрави младите творци и техните преподаватели за усърдието, старанието и професионализма. Ганчо Карабаджаков насочи вниманието на учениците към необходимостта от съхраняване на автентичните български занаяти. На пазара на труда има нужда от майстори, които да продължат националните традиции, подчерта заместник-кметът на старопрестолния град.
В изложбата място намират икони, пластики от дърво, резбовани пана, проекти за интериорен дизайн и за уникални мебели. Специално място е отредено на произведенията, които представляват дипломни работи на Випуск ‘2015 и нагледно показват възможностите за образование в гимназията.
Училището е единственото на Балканския полуостров, което съхранява и успешно развива традициите на Тревненската иконописна и дърворезбарска школа. Гимназията е единственият на Балканите съвременен продължител на Българската възрожденска школа в изкуството.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново