петък, 15 април 2016 г.

Община Велико Търново работи по нови проекти за Царевец и Трапезица. Във Велико Търново ще бъде създаден археологически парк.

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов: Създаваме и археологически парк

Община Велико Търново работи по нови проекти за реставрация и социализация на крепостите Царевец и Трапезица. Това заяви кметът Даниел Панов по време на дискусия, посветена на възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от европейските програми в периода 2014-2020 г. Проектира се също създаването на археологически парк в подножието на Царевец, който да обедини храмовете „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски” в общ комплекс с прилежаща градска среда.
Прогнозната стойност на проектите е около 7 милиона лева. Те ще бъдат подадени по приоритетната ос на оперативна програма „Региони в растеж”, чрез която ще се финансират инвестиции в паметници на културата от световно и национално значение, с цел развитие на туризма и опазване на културното наследство. „Общините изчакват създаването на т. нар. Фонд на фондовете, когато ще станат ясни размерите на безвъзмездна финансова помощ и самоучастието. Обсъждат се няколко варианта – между 50% и 70% европейски и средства и от 30 до 50% собствено участие. Общините ще могат да осигурят своя дял в проектите чрез нисколихвени дългосрочни кредити по механизмите на ЕС”, обясни Даниел Панов.
Форумът е част от тринадесетото международното изложение „Културен туризъм”, чийто домакин е старопрестолният град. Подробно бяха представени новият Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, възможностите за инвестиции в туризма по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Акцент бе поставен и върху финансовите механизми, от които може да се възползва бизнесът.
Сред гостите бе и посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Дипломатът обяви, че сътрудничеството между България и Франция в сферата на градския и селския туризъм ще бъде задълбочено. Една от бъдещите инициативи ще е организирането на българо-френски форум „Туризъм, култура и свободно време”. Инициативата е на Френския институт в България, а реализацията й ще е през втората половина на годината.

Градски турнир по футбол събра девойки от различни училища във Велико Търново


Снимка - Община Велико Търново

Днес 15.04.2016г., се проведе Градски турнир по футбол за девойки, на изкуствения терен в двора на „Спортно училище- Велико Търново”.Организатори на събитието са Градски ученически парламент и Община Велико Търново. В оспорвания турнир участие взеха ученици от 8 до 12 клас  на училищата : ПГТ „Д-р Васил Берон”, СОУ „Емилиян Станев”, ПМГ ”Васил Друмев” и „Спортно училище – Велико Търново”.Наградите за победителите, купи и медали са осигурени от Община Велико Търново, а професионалното съдийство бе осигурено с любезното съдействие на Зонален съвет на БФС Велико Търново.

След оспорвани срещи крайното класиране на турнира е:
1 място за   „Спортно училище – Велико Търново”
2 място за СОУ „Емилиян Станев”
3 място ПМГ „Васил Друмев”
4 място ПГТ „Д-р Васил Берон”
Наградата на отбора победител бе връчена от г-жа Гергана Евтимова общински съветник от Великотърновски общински съвет.

Велико Търново е сред утвърдените центрове за развитие на футбол за жени и девойки в България.

Община Велико Търново получи признание за опазването на културно-историческото наследство

Снимка - Община Велико Търново


Старата столица става център на изнесена структура за паметниците на културата

Община Велико Търново получи признание за опазването на културно-историческото наследство. Заместник-министърът на културата Боил Банов и експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство оцениха съвместната работа с кмета на старопрестолния град Даниел Панов и екипа му като много добра. Специално назначена от Даниел Панов комисия, в която участват експерти от Общината, НИНКН и архитекти е изготвила подробен експертен анализ за състоянието на 70 сгради в старата част на Велико Търново. С помощта на МВР собствениците им са установени, изготвят се предписания за укрепването на къщите.
Старата столица бе домакин на дискусия на тема „Опазването на културно-историческото наследство – мисията възможна”, която е част от международното изложение „Културен туризъм”. В срещата участваха заместник-министър Банов, кметът Даниел Панов и негови колеги от цяла България, архитекти, историци, археолози, общественици и експерти от НИНКН. Общото мнение бе, че децентрализация на Института, който отговаря за паметниците на културата, е важна стъпка в посока на съхраняването на цивилизационното наследство на България.
Измененията в Закона за културното наследство предвиждат създаването на шест регионални структури, които ще разполагат с част от правомощията на НИНКН. Една от тях ще е именно във Велико Търново. Регионалните структури  ще могат да се произнасят по проектите за покривните и фасадните ремонти на сградите, които са част от групови ансамбли, както и на паметниците на културата от местно значение. При съгласуването на проектите за реставрация и ремонт собствениците на сгради ще имат избор – те ще могат да се обръщат или към регионалната структура, или на централно ниво към Института.
Даниел Панов припомни, че още през 2013 г. в старата българска столица се е състояла среща на близо 80 главни архитекти на общини с богато културно-историческо наследство. Още тогава експертното мнение е било, че процедурите, които са свързани с опазването на сградите, трябва да бъдат ускорени, а глобите за нехаещите собственици да са по-високи.
Заместник-министър Боил Банов потвърди, че законовите изменения за свързани с по-строги мерки и по-кратки срокове за действие, които обаче ще важат и за общинските администрации. „Убеден съм, че регионалните звена ще се справят с поставените им задачи. Във Велико Търново имаме утвърдена школа от архитекти и експерти, чийто ценен опит в работата по опазването на културно-историческото наследство може да бъде полезен и на другите общини”, категоричен бе Даниел Панов.

Улици във Велико Търново остават без вода днес (15ти април)

ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днec 15.04.2016 г. (Петък)  до 12:00 ч. щe бъдe спряно вoдoпoдaвaнeтo зa ул. "Гео Милев", "П.К. Яворов" и част от ул. "Чумерна".

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново