четвъртък, 14 април 2016 г.

Даниел Панов и министър Николина Ангелкова откриха Международното изложение „Културен туризъм”

Снимка - Община Велико Търново



За тринадесета поредна година Велико Търново е домакин на престижното международно изложение „Културен туризъм”. Над 70 изложители от България и света представят атрактивни дестинации в страната и в чужбина. Единственият на Балканския полуостров специализиран форум, посветен на културния туризъм, бе открит днес от кмета на Велико Търново Даниел Панов и министъра на туризма Николина Ангелкова, които подробно разгледаха всички щандове. В церемонията участваха също председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин и археологът проф. Николай Овчаров (почетен председател на МИТ „Културен туризъм”). Сред гостите бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, кметове от цяла България, представители на туристическия бранш.
В приветствието си кметът на Велико Търново Даниел Панов разказа как преди 13 години идеята за утвърждаването на България и Велико Търново като дестинации за културен туризъм е била смятана за екзотична. „Днес културният туризъм е запазена марка на нашата родина и на нашия град. Ролята му за превръщането на България и Велико Търново в целогодишни и добре познати туристически дестинации е голяма. Като общество ние трябва да обръщаме още по-голямо внимание на опазването на културно-историческото ни наследство, обичаите, традициите, фолклора. Културният туризъм ще има още по-голям дял в туристическия продукт, който България предлага на света”, коментира Даниел Панов. Той изказа благодарности на Министерството на туризма и на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за подкрепата, която общините получават. „Няма как да не споменем и усилията на 65-е туристически информационни центрове в страната”, каза още кметът Панов.
Снимка - Община Велико Търново
Министър Николина Ангелкова посочи как благодарение на общите усилия между местната власт, бизнеса и научните среди Велико Търново е пример за устойчивост на туристическия ръст. „Все повече туристи избират културата и историята като причина да посетят България и старата й столица. Във Велико Търново виждаме, че културният туризъм има водеща роля за това България да бъде целогодишна и позната дестинация”, подчерта министър Ангелкова. Тя посочи, че през 2015 г. посетителите в старопрестолния град са се увеличили със 182 000 спрямо 2014 г, а през последните години е създадена устойчива тенденция на 5% годишен туристически ръст. Николина Ангелкова каза още, че се създават електронни регистри за културно-историческото наследство и за фестивалите. „Министерството на туризма ще продължи да подкрепя усилията на всички общини за популяризиране на дестинациите”, завърши Николина Ангелкова.
Изложители от над 10 държави участват в Международното изложение „Културен туризъм”. Цивилизационното наследство на България представят 50 общини, а чуждестранните гости са от Виетнам, ЮАР, Индонезия, Азербайджан, Унгария, Франция, Русия, Румъния, Палестина, Малта и Турция.  Сред съпътстващите събития е „Великденски базар на книгата”, по време на който двадесет и една издателски къщи от цяла България представени най-новите заглавия . Неизменна част от изложението е и Международният филмов фестивал „На източния бряг на Европа”. Най-добрите кино- и телевизионни продукции ще бъдат прожектирани безплатно.
МТИ „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”, Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.
 


Квартал във Велико Търново остава без вода днес (14ти април)

ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днec 14.04.2016 г. (Четвъртък)  до 17:00 ч. щe бъдe спряно вoдoпoдaвaнeтo зa кв. "Акация".

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Велико Търново отново става столица на културния туризъм. Над 70 български и чуждестранни изложители ще вземат участие в борсата "Културен туризъм" 2016. Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на община Велико Търново Даниел Панов откриват форума на 14ти април.


Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

Над седемдесет български и чуждестранни изложители ще се представят на тринадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“ от 14 до 17 април 2016 г. във Велико Търново. Петдесет общини, посолствата на ЮАР, Индонезия, Виетнам, Унгария, Азербайджан и Франция, побратимените на Велико Търново градове Твер(Русия), Бурса (Турция), Таршин (Малта)туроператори итурагентище презентиратна самостоятелни щандове в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.
   Форумът ще бъде официално открит в 11,30 часа на 14 април от  министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.
    В рамките на изложението, на 14 април, ще се проведе Годишната  среща на кметовете на общини в Република България по проблемите на туризма. Във форума ще участва министърът на туризма Николина Ангелкова и деветдесет и пет кмета на общини от страната. Същия ден на кръгла маса експерти от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, представители на музеите и общинските администрации ще дискутират актуални проблеми, свързани с опазването на културното наследство. В дискусията „Опазване на културното наследство – мисия възможна“ ще бъде представен и опитът на италианския град Матера, избран в партньорство с Пловдив за Европейска столица на културата 2019, във възстановяване на старинни сгради и обновяване на градските пространства.
      Възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от оперативните програми в периода 2014-2020 ще бъде обсъдено на 15 април на  конференция с участието на експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката.
В дните на Международното изложение „Културен туризъм“ тази година Община Велико Търново съвместно с Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“ организира „Великденския базар на книгата“. Във фоайето на книгата  пред публика ще се представят двадесет и една издателски къщи, а във великотърновските училища ще се проведе „Маратон на четенето“.
      Велико Търново ще е домакин  и на 12-то издание на Международен фестивал на туристическия филм “На източния бряг на Европа“ за филмови и телевизионни продукции, популяризиращи туристически забележителности и Национален конкурс „Чети и пътувай” за специализирани печатни и он-лайн издания на туристическа тематика.
     В дните на туристическия форум в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще има изложба на Етнографски комплекс „Златоград“, Великденски базар на ръчно изработени сувенириот потребителите на социални услуги в Община Велико Търново и изложба на Национално сдружение „Седянка“.
Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „ЦаревградТърнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.
      Изложението в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще е отворено за посещение от 10,00 до 18,00 часа на 14, 15 и 16 април 2016 г.

Програмата на изложението в интернет:

Програма за 12ти международен фестивал на туристическия филм "На източния бряг на Европа" във Велико Търново


Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

14 април, четвъртък

Изложбени зали “Рафаел Михайлов”
10:00 Отваряне на Международно Изложение “Културен туризъм” с водосвет

13:30 – 14:00 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2, Вход свободен
“Златната книга на Несебър” - Презентация на Община Несебър, лектор д-р Евтелпа Стойчева - археолог

14:00 – 17:30 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2, Вход свободен
“Целият свят в един град” - Прожекции на номинираните за награда филми от Испания, Португалия, Словакия, България, Индонезия, Австрия, Турция

17:30 – 21:00  ч.  Голяма зала на Общински съвет Велико Търново - Вход свободен
Откриване на XII Международен Фестивал на Туристическия Филм –България „На източния бряг на Европа”:

“Филмови спомени”: Среща с режисьорите Христо Илиев – Чарли и Анри Кулев.
Старият дъб” – документален филм, 1988 г., метафоричен киноплакат в защита на природата, сценарист и реж.  Христо Илиев – Чарли.
Свирачи – документален филм с участието на Теодоси Спасов и Иво Папазов (Ибряма), сценарист Борис Христов, режисьор Анри Кулев.

Киното и градът”: Среща с Калин Каменов, кмета на Община Враца.
Момчето си отива - 1972 г. България, заснет изцяло в гр. Враца. Сценарист – Георги Мишев, режисьор Людмил Кирков.

15 април, петък

13:30 - 14:30 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, фоайе пред зала 2
Палестина – Светата земя - Официално откриване на изложба фотографии, организирана с партньорството на  Посолство на Държавата Палестина и предоставена от Н. Пр. Д-р Ахмед Ал Мадбух, Извънреден и Пълномощен Посланик на Държавата Палестина в Република България и Доайен на дипломатическия корпус.

14:30 - 15:30 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2
„Кино академия“: “УъркшопРежисьор + Туроператор = Туристическа Реклама“

15:30 - 18:30 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2, Вход свободен
“Целият свят в един град” - Прожекции на номинираните за награда филми от Чехия, България, Египед, Австрия, Бангладеш, Германия, Хърватия, Бахами, Финландия, Португалия, Сърбия, Насау, Турция, Индонезия, Палестина

20:00 – 22:00 Голяма зала на Общински съвет Велико Търново, Вход свободен
Киното и градът: Солта на морето2008 г., Палестина-Белгия-Франция-Испания-Швейцария, реж. Анмари Ясир, български/английски субтитри. Филмът е предоставен от Посолство на Държавата Палестина

16 април, събота

09:30 – 14:00 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2, Вход свободен
“Целият свят в един град” - Прожекции на номинираните за награда Документални и Научно-популярни филми

18:00 - 19:30
Официална церемония по награждаване на участниците в XII Международен Фестивал на Туристическия Филм „На източния бряг на Европа”, Вход свободен

19:30 – 20:30 Читалище “Надежда”, Вход свободен
Официално закриване на Международно изложение “Културен туризъм”

 17 април, неделя

11:00 – 16:30 Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, зала 2, Вход свободен
“Целият свят в един град” - Прожекции на наградените филми в XII Международен Фестивал на Туристическия Филм - България „На източния бряг на Европа”



*Тази програма е предварителна и е възможно да претърпи промени.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново