сряда, 13 април 2016 г.

Велико Търново посреща Великден на Царевец, 250 факли ще озарят небето в нощта на Възкресението

Снимка - Община Велико Търново


Общината осигурява 300 козунаци и 3000 боядисани яйца

За поредна година жителите и гостите на Велико Търново ще посрещнат Великден зад крепостните стени на Царевец. 250 факли ще озарят нощното небе над историческата местност. 3000 осветени и боядисани яйца, заедно с 300 козунака са осигурени от Община Велико Търново и фирми партньори, които спонсорират реализацията на празничната програма.
Влизането в крепостта Царевец на 30 април ще започне от 22,30 ч. С осветителни тела ще бъде маркиран маршрутът, който отвежда до Патриаршията музей „Възнесение Господне”. Началото на пасхалното богослужение е в 23,30 ч., а в 00,00 ч. ще бъде посрещнат благодатният огън. Възкресението ще бъде възвестено с празничен звън на всички камбани и с празнични илюминации.
В 00,30 ч. от Патриаршията музей ще потегли литийно шествие с факли, а доброволци ще се грижат за безопасността на гражданите. Светата литургия по случай светлия християнски празник в катедралния храм „Рождество на Света Богородица” започва в 01,00 ч.
Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 1 май в новия храм „Възкресение Христово”, който се намира в парк „Руски”, като ще започне от 11,00 ч. В 21,00 ч. на площад „Цар Асен I” жителите и гостите на Велико Търново ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.

Продължава полагането на подземни комуникационни мрежи във Велико Търново. Предстои цялостното асфалтиране на ул."Васил Левски".


Снимка - Община Велико Търново

Във Велико Търново продължава полагането на комуникационните мрежи под земята. Съоръженията на операторите ще бъдат предпазени от пластмасови тръби. Работи се по участъка от главната улица „Васил Левски” между бизнес център „Славяни” и Общината.
След приключване на дейността тротоарните гранитни плочи ще бъдат пренаредени. Предстои също ново асфалтиране на ул. „Васил Левски” по цялата й дължина.

Образователната инициатива "Музей в куфар" гостува на ОДЗ "Пролет"

Снимка - Регионален исторически музей
гр. Велико Търново


На 12 април образователната инициатива „Музей в куфар”  гостува в ОДЗ „Пролет“, Велико Търново. Специалистите от Регионалния исторически музей Михаил Стойчев, Димитър Харбалиев и д-р Жулиета Гюлева представиха пред децата урок на тема „Реликвите на Апостола”. Снимката на Васил Левски от 1870 г., двата печата на БРЦК, дяконският орар и револвер от възрожденския период предизвикаха истински интерес у децата, които пяха и рецитираха стихотворения, посветени на Дякона.
 „Музей в куфар“ е мобилен вариант  и алтернатива на откритите уроци провеждани в търновските музеи. Чрез проекта музейните специалисти  представят чрез артефакти и документи различни периоди от историята, , етнографията, нумизматиката и богатото културно наследство на региона пред деца и ученици от учебните заведения в общината.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново