четвъртък, 31 март 2016 г.

Улици във Велико Търново остават без ток утре (1ви април)

На 01.04.2016 г. от 09:00 ч. до 14:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. “Тракия” № 4 до № 8, ул. “Росица” № 1 до № 3 и №2 до № 8, ул. “Мармарлийска” № 24.

Монтирани са кошовете на игрището в кв. „Кольо Фичето“. След разчертаване на игралното поле то ще бъде отворено за спортуващи

Снимка - Община Велико Търново


До броени дни ще бъде отворено за игра новото баскетболно игрище, изграденодо ул. „Илия Янулов“ в квартал „Колю Фичето”. Баскетболните кошове вече са монтирани, предстои игралното поле да бъде разчертано до началото на идната седмица.
На 11 март бяха отлети бетонните фундаменти, върху които точно десет дни по- късно са поставени металните конструкции на кошовете.
„От съображения за сигурност бяха изчакани още няколко дни, за да наберат необходимата якост отлетите фундаменти.“ Опазване животът и здравето на децата и възрастните, които ще ползват площадката имат най- голямо значение. Безопасността при експлоатация на съоръжението са водещи”, коментира директорът на ОП „Спортни имоти и прояви”- Петко Павлов.

Площадката е част от  оформящият се в квартала Спортен комплекс.Изграден по проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”. В рамките на комплекса е и мрежа от алеи към съществуващия детски кът.
Спортната зона се намира в междублоковото пространство, което е обградено от улиците „Илия Янулов”, „Георги Бакалов” и „Мария Габровска”. С реализацията на проекта то е изцяло облагородено. Общата площ на новите алеи, чрез които баскетболният терен и площадката за скейтборд са свързани с детския кът, е 527 квадратни метра. Поставени са и осем кошчета за смет.
Баскетболното игрище е 505 квадратни метра и е оградено, поставена е специалната ударопоглъщаща настилка, оформена е и трибуната за зрители с над 100 седалки. На изток от него е асфалтовата площадка с рампа за скейтборд. Нейната площ е 350 квадратни метра

Община Велико Търново е усвоила 42 милиона лева от европейските фондове само за година



Община Велико Търново е усвоила близо 42 милиона лева от европейските фондове само през миналата година. Това обяви по време на заседанието на Великотърновски общински съвет заместник-кметът Снежана Данева-Иванова. Самоучастието на Общината по реализираните проекти е в размер на около 12,8 милиона лева. Сред тях са модернизацията на Комплексния онкологичен център, изграждането на Регионална система за управление на твърди битови отпадъци, както и подобряването на градската среда чрез обновяване и изграждане на паркове и облагородяване на междублокови пространства.
Данните бяха съобщени по време на дебатите при приемането на касовото изпълнение на Бюджет ‘2015. Общата му стойност е 53,1 милиона лева, от които 22,5 милиона лева са средствата за местни и дофинансирани от държавата дейности, а на 30,6 милиона лева възлизат делегираните дейности.
Снежана Данева-Иванова обясни, че в условията на запазване на ставките се наблюдава трайна тенденция на ръст на приходите от местните данъци и такси. Само за миналата година повишението е с около 15% спрямо 2014 г. Общият размер на данъчните и неданъчните постъпления в бюджета за миналата година е 24,8 милиона лева. Наложена е строга финансова дисциплина и са предприети действащи мерки спрямо некоректните граждани и представители на бизнеса. Първата стъпка е издаването на актове за установяването на неплатените местни данъци и такси и покани за погасяването им. Следва завеждане на дела от частни съдия-изпълнители, по които са извадени и изпълнителни листи. До Националната агенция по приходите са изпратени преписки за 50 нередовни платци.
„Годината бе трудна заради политическата криза през 2014 г. Въпреки това в общината бе генериран икономически растеж. При тези трудни условия сме подпомогнали Великотърновския университет и училищата с близо 500 000 лева”, каза още заместник-кметът по икономическото развитие Снежана Данева-Иванова. От данните стана ясно, че над 700 000 лева са вложени в инфраструктурата и облагородяването на населените места. Над 2,7 милиона лева са вложените средства в улици, тротоари и обществени стълбища във Велико Търново.

"Пътнически превози" с нов автобус

Снимка - www.facebook.com/PPADVT
Нов автобус на транспортна фирма "Пътнически превози" АД се движи по улиците на Велико Търново от няколко седмици. Возилото е бяло на цвят със зелени черти и е от немската марка "Setra", модел C 315 УЛ. Автобусът разполага с 51+1 седалки, климатик, удобни седалки и съвременно отопление. Фирмата - превозвач използва возилото за осъществяването на специализирани превози.

Язовир „Мотела” край Велико Търново вече е безопасен, монтиран бе нов изпускателен кран

Снимка - Община Велико Търново


Язовир „Мотела” край Велико Търново вече е безопасен, а рисковете от преливане не съществуват. След експертен анализ на комисия, назначена от кмета Даниел Панов, бе подменен изпускателният кран и бяха извършени ремонтни дейности на обща стойност от около 8000 лева.
Ангажирана фирма изпълнител работи със съвременна техника. Ангажиран бе екип от трима водолази, които монтираха отводнително съоръжение при най-строги мерки за безопасност. Действията им бяха наблюдавани в реално време с камери.
Даниел Панов и заместник-кметът проф. Георги Камарашев, който контролираше ремонтната дейност, лично посетиха язовир „Мотела”, за да се уверят как работят изпълнителите. Констатирано че, основната тръба, по която се оттича водата, е в добро състояние. Новият изпускателен кран е на стойност от около 2000 лева.
В следващите дни предстои проверка на съоръженията и контролирано намаляване на обема на водата. Средствата за реконструкцията са осигурени по инвестиционната програма на Община Велико Търново за 2016 г.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново