вторник, 15 март 2016 г.

Улици във Велико Търново остават без ток утре (16ти март)

На 16.03.2016 г. от 09:00 ч. до 14:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново, Улици Хаджи Димитър от № 2 до № 14 и № 17; ул. Асен Русков от № 3, 5, 7, 4, 6, 8; ул. Александър Пенчев от № 1 до № 9, ул. Христо Ботев № 3, хотел „ЦЕНТРАЛ”, ОББ, Търновфилм, кафе „VOX”.
На 16.03.2016 г. от 09:00 ч. до 09:10 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново: села Миндя, Капиново, Церова кория, Пчелище.

От Велико Търново стартира нов проект за регистрация на британски граждани в България

Снимка - Община Велико Търново


Кметът Даниел Панов и посланик Ева Хопкинс откриха кръгла маса по темата

От Велико Търново стартира нов проект за регистрация на британските граждани, пребиваващи в България, който е съвместна инициатива на Посолството на Обединеното кралство и дирекция „Миграция” в МВР. Концепцията бе представена по време на форум в старопрестолния град, който бе открит от кмета Даниел Панов и посланика на Обединено кралство Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс. Проектът има за цел да улесни кандидатстването и получаването на разрешения за продължително или постоянно пребиваване в България на британските гражданите.
По същество концепцията предвижда унифициране на процедурите във всички общини, заедно с превеждане на необходимите документи на английски език. С информационни брошури ще бъдат разяснени също правата и задълженията на чуждестранните граждани, ще бъде издаден и наръчник с ясни инструкции за процедурите по регистрация. Всички материали ще бъдат достъпни и в електронен вариант, отделно ще бъдат разпространени в печатна форма в цяла България, обясниха посланик Ема Хопкинс и Николай Николов, завеждащ дирекция „Миграция”.
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов поздрави инициаторите на новия проект. По думите му, това е стъпка напред, която ще улесни общините в процесите на издирване на собствениците на сгради, които не се поддържат и се рушат, и на събираемостта на местните данъци от населените места. Даниел Панов добави, че Националното сдружение на общините също може да насърчи реализацията на новия проект.
Пред посланик Хопкинс Даниел Панов сподели, че България и община Велико Търново продължават да бъдат привлекателни за британските граждани, а отскоро интересът им отново е с тенденция на засилване. Той предложи Посолството и общността да се включат активно по време на предстоящото издание на Международното изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе в средата на април. По идея на Даниел Панов ще бъдат организирани концерти и изложба с благотворителна цел. Темата за опазването на сградите паметници на културата също бе сред обсъдените теми.
„Радвам се, че сте от добрите приятели на Велико Търново и България”, обърна се Даниел Панов към посланик Ема Хопкинс. Двамата бяха единодушни, че община Велико Търново е много добър пример как британците могат да се интегрират успешно у нас. Даниел Панов увери присъстващите на срещата граждани, че в настоящия програмен период ще има повече средства за инфраструктурата, канализацията, облагородяването на населените места, за читалищата и църквите.

Безплатни пешеходни турове и свободен вход за църквата „Св.40 мъченици" за Празникът на Велико Търново


Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

На 22 март  Празник на Велико Търново Регионалния исторически музей организира провеждането на станалите традиционни безплатни пешеходни турове, представящи историята на средновековния Търновград. Обиколката ще обхване не толкова популярни, но важни исторически обекти, които представят живота в средновековната столица. Туровете се обслужват от най-добритеекскурзоводи. Посещават се обекти, които са различни от тези, към които по принцип има най-голям интерес и са най-известни. Туровете се извършват по точно разписание, което се спазва, за да може хора, които познават някои от обектите, включени в маршрута, да се включат само в тези, които представляват интерес за тях.


“Духовното величие на столичния Търновград”
По случай Празникът на Велико Търново 22 март
и 145 години от създаване н Регионален исторически музей

от 14.00 – до 16.00
Тръгване от пл. “Цар Иван Асен” пред АМР “Царевец” 
14.00 – 14.30 - Беседа за средновековната столица Търновград
14.30 - 14.45 - през „Асеневата” порта групата се предвижва към квартал „Асенов”;
15.00-15.30-Разглеждане на старата Митрополитска църквата „Свети Първоапостоли  Петър и Павел”- история, архитектура, стенописна украса, кратка информация за църквата “Св. Иван Рилски”;
15.30-15.40–придвижване до късносредновековната църква „Св . Георги”
15.40-16.00 – Беседа за църквата „Св . Георги”
16.00 - 16.10 придвижване до църквата „Св. 40 мъченици”
16.10 - 16.50 – Разглеждане на манастира Велика лавра и църквата „Св. 40 мъченици”
17.00 – Турът завършва на “Св. 40 мъченици”
Екскурзоводи: 
Ваня Калчева, Петко Петкански
Мая Кашева, Камелия Раданова
На Празникът на Велико Търново 22 март свободен достъп ще бъде осигурен и до емблематичната църква „Св.40 мъченици“, свързано както с историята на празника, така и с ключови събития от историята на България след 13-ти век.
За повече информация на тел. 062/638 841 или 0885 105 282.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново