вторник, 19 юли 2016 г.

Ксилифор се превърна в приказен парк. Крайградската зона е любимо място за разходки на жителите на Велико Търново.

Снимка - Община Велико Търново
 Студенти от Великотърновския университет и Националната художествена академия превърнаха крайградската местност Ксилифор в приказен парк. Дванадесет нови и атрактивни скулптури красят природната зона, която се намира само на два километра от Велико Търново. Творбите са създадени от дърво, камък и метал и спомагат Ксилифор да стане още по-предпочитано място за разходки, спорт и развлечения.
Снимка - Община Велико Търново
В приказния парк място намират вълшебна библиотека, дърво със златна ябълка, летящо килимче, люлка във формата на змей горянин, къщичка на Баба Яга, колата на Флинстоун и др. Компания им правят ято патици и няколко костенурки, които спокойно плуват в малкото езеро в парка и от време на време излизат в територията около него. 
Снимка - Община Велико Търново

Атрактивните творби са резултат от ежегодния пленер „Паркова скулптура и функция”, който се организира от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, туристическо дружество „Трапезица 1902” и финансово се подкрепя от Общината. Инициативата „Паркова скулптура и функция” се провежда от 2011 г., като в тазгодишното издание за първи път бе организирана работилница за деца и ученици. 
Снимка - Община Велико Търново

Освен скулптури на герои от приказките, младите хора създават пейки, масички, столове и друга паркова мебел. Дървото е основният материал за работа, а помощни средства ще бъдат камъкът и металът. Девет от студентите са от великотърновската Алма-матер, а двама – от Националната художествена академия.  Техен ръководител е проф. Стефан Лютаков от катедра „Скулптура” във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново