четвъртък, 12 май 2016 г.

Проектират магистрала „Хемус” до Велико Търново, готова е първата фаза на идейния проект за трасето до Русе

Снимка - Община Велико Търново


В старопрестолния град представиха новите възможности
пред общините и бизнеса, които дават оперативните програми

            Техническото проектиране на магистрала „Хемус” с варианти за цялото направление от Боаза до Велико Търново предстои да бъде възложено. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на форум в старопрестолния град, който бе иницииран от вестник „24 часа”. След среща с кмета Даниел Панов министър Павлова уточни, че трасето ще бъде с магистрален габарит и проектна скорост от 120 км/ ч. Предвижда се отпадането на тунелите и големите съоръжения.
В Старата столица Лиляна Павлова каза още, че вече е готово препроектирането на първите 10-11 км от участъка на магистрала „Хемус” между Ябланица до Боаза. Тя изрази надежда, че до началото на юни Върховният административен съд ще излезе се произнесе по обжалването на процедурата и ще се започне изготвянето на тръжната документация. Министър Павлова изрази надежда, че строителството ще може да започне още догодина.
Изготвена е първата фаза на идейния проект за новото трасе Русе - Велико Търново, стана ясно още от срещата. В момента се работи по необходимите документи за оценката за въздействие на околната среда, като се очаква процедурата да приключи до ноември. От следващата година започва работата по парцеларните планове и отчужденията, както и поетапното изграждане на новия път. 
Новите възможности пред общините и бизнеса, които дават оперативните програми „Региони в растеж” и „Развитие на селските райони” 2014-2020, бяха представени на бизнес форума във Велико Търново. Дискусията бе открита от кмета Даниел Панов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Издателят и инициатор на кампанията Венелина Гочева посочи, че властта и бизнесът получават още една възможност да си подадат ръка и да работят заедно за просперитета на регионите.
Над 100 бяха участниците в срещата, като сред тях бе председателят на парламентарната комисия по човешки права Красимир Велчев, както и Франк Янсен, изпълнителен директор на СИБанк – основен спонсор на кампанията. Присъстваха също представители на министерства, кметове на общини и председатели на общински съвети, експерти в различни области, предприемачи, земеделски производители

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново